Bu haftaki Sayımızda sizleri Çaykara İlçemizin yerleşim uzaklığı sebebi ile en uzak mahallesine taşıyacağız. Sevgili Çaykara Gündem Dostları. Demirkapı Mahallemizi tanıtacağız. Demirkapı Mahallemiz sizlere tanıtacağımız dördüncü mahallemiz olacak.
Şimdiye kadar tanıttığımız üç mahallemizde hafta boyunca telefon elimden hiç düşmedi. Çünkü bilgileri parça parça aldık. Sonra onları toparlayıp haber haline getirdik.Biri bize bir başkasını önerdi.Ondan aldığımız bilgiler ile bir başka gönül dostumuza ulaşarak haberimizi tamamladık.
Bu hafta ise benim açımdan en kolay mahalle tanıtımı ile karşınızdayım.Çünkü Demirkapı Mahallemizin yetiştirdiği en önemli bürokratlardan biri olan ve de benim kendilerine sonsuz derecede saygı duyduğum Sevgili Osman ABANOZ Abimiz bana hiçbir iş bırakmadı.Kalemi eline aldı.Demirkapı Mahallemizi tabiri caiz ise A´dan Z´ye yazdı.
Hem de ne yazmak. Tarihinden tutun da coğrafi yapısına kadar.Eğitim,sağlık,mahallenin önde gelen kişilerine kadar.Hatta inanmayacaksınız ama yemeklerine ve de oynanan oyunlarına kadar.İddia ediyorum.Şu ana kadar gerçekleştirdiğimiz en mükemmel Mahalle tanıtımını yaptı bizlere Sevgili Osman Abimiz.
Şimdi gelin Sevgili Osman Abanoz Abimizin o muhteşem çalışmasını birlikte okuyalım:
OSMAN ABANOZ´UN ANLATIMI İLE (HALDİZEN) DEMİRKAPI
DEMİRKAPI MAHALLESİ(HALDİZEN)
Çaykara İlçesine 38 Km uzaklıkta olan Uzungöl´ün üst kısmında yer alan ve 2 mahalleden oluşan bir yerleşim yeridir. Eski ismini içinden geçen Haldizen Deresinden almış, yeni adını ise Soğanlı Dağlarının en yüksek boğazlarından olan Demirkapı Boğazından almıştır.
TARİHÇE
Demirkapı(Haldizen) Köyü´ne yerleşenlerin kavimler Göçü sonunda Türklerin HALDİ Boyundan oldukları bilinmektedir.1554 Yılı arşiv kayıtlarına göre Çaykara İlçesi sınırları içerisinde yer alan 10 köyden bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Rumlar bu köyümüzde geçici bile olsa hiç uğramamışlardır. Bu durum köyde yaşayan yerli halkın Rumca dilini bilmemesinden de anlaşılmaktadır. Mahallemizin eski İsmi Haldizen Olup 1960 yılında ise mahallemizin ismi Demirkapı olarak değiştirilmiştir.2014 yılında yapılan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi sonuçlarına göre mahallemizin nüfusu 257´dir.Doğuda balı ile dünyada ün yapmış Rize- İkizdere ilçesine bağlı ANZER Köyü(Ballıköy),güneyde Bayburt İline Bağlı Üzengili(Akşinas) ve Yazyurdu(Çakmas) Köyü, batıda Uzungöl´e Bağlı Multat Yaylası,kuzeyde İse Arpazü Mahallesi ve Uzungöl ile komşudur.Bazı coğrafi haritalarda Demirkapı Boğazı´nda Erzurum ili İspir ilçesinin bir köyü ile de sınırı olduğu gösterilmektedir.
Demirkapı Mahallemizin konumundan da anlaşılacağı gibi yerleşim olarak üç ilimizi birbirine bağlayan bir köprü konumundadır.Demirkapı Mahallemiz Rize,Bayburt ve Trabzon İllerimizi birbirine bağlamaktadır. Mahallemiz çok geniş bir mera alanına sahip olduğu için hayvancılık bakımından oldukça elverişli bir coğrafik yapıya sahiptir.1970´li yıllarda yaklaşık olarak 2000 büyükbaş ve 4000 civarında küçükbaş hayvanın barındıran mahallemizde şimdi ise hayvancılık yüzde doksan oranında azaldığı gözlemlenmektedir.
Eski yıllarda mahallemizde Arpa,yulaf,patates,lahana,pancar ekilmekte olup; günümüzde arpa ve yulaf ekilmemektedir.Eskiden her ailenin bir çift öküzü bulunmaktaydı.Tarlalar bu öküzler ile sapan ile ekilmekteydi.Hezek denilen aletle de bu öküzler ot taşımakta olup gem denilen aletle ise öküzler harman yapmaktaydı.Hatta diğer komşu köylerden gelen ve sayısı yüzü aşan tosun ve öküzler yaz döneminde Balık Gölü civarında beslenirlerdi.
Demirkapı Mahallemiz Anzer Yaylasına yakın olduğu için üretilen balı da oldukça değerlidir.Çünkü flora,fauna ve fiziki yapısı ile Anzer ile Demirkapı benzer özellikler göstermektedir.Mahallemizde Ali Osman,Hüseyin ve Yaşar Keleş ile Salih Turan Aileleri balcılıkla uğraşmaktadır.
Eğitim hakkında bildi verirsek; Demirkapı Mahallemizde okul ilk olarak 1952 yılında açılmıştır.İlk kez öğretmen olarak Osman Terzi atanmıştır. Ahmet Coşkun ,Taşkıranlı Ahmet Çelebi, Muharrem Durgun Nihat Kurt Eynesilli Emin Usta, İmdat Turan Eğridere´denAli Rıza Can mahallemizde görev yapan unutulmayan öğretmenler olarak göze çarpmaktadırlar.
Ayrıca kendi köyünde öğretmenlik yapma şansını yakalayan Ömer Alkan ve Merhum Zarif Kaya Demirkapı Mahallemiz´e öğretmen olarak uzun süre hizmet vermişlerdir.
HALDIZENLİ GELİN
Emin Usta Öğretmenimiz Giresun Eynesil´dendir ve Demirkapı Mahallemize öğretmen olarak atanmıştır.Öğretmenimiz Demirkapı Mahallemizde görev yaparken Salih YÜCE amcamızın kızı Emine´yi kaçırır.Ardından evlenirler.Daha sonra Öğretmenimiz, doğum yeri olan Giresun Eynesil Ören Beldesi´ne yerleşirler. Eşi Haldızenin Kızı Merhum Emine Yenge insanlara olan saygısı ve sevgisi ile Eynesil İlçesinde ?Haldızen´li Gelin? olarak tanınır.Emine Yengemiz geçen yıl rahmetli olmuştur.
Demirkapı Mahallemiz Çaykara İlçemize en uzak olan Mahallelerimizden bir tanesidir.Bu anlamda eğitim ile tanışması da coğrafi koşulların zorluğundan dolayı diğer yerleşim yerlerimize göre daha sonra gerçekleşmiştir.M ahallemizde ilk okuyan isimler Emekli Hava Binbaşı Kaşif oğlu Hayrettin Günaydın,Tayyip oğlu Hafız,İlahiyatçı Mehmet Turan,Fevzi oğlu Fuat Çiçek,Merhum Yusuf Turan,İmdat Turan olmuştur.
DEMİRKAPI MAHALLEMİZDEN TANINMIŞ ŞAHSİYETLERİ:
İMAM DAĞLARIN GÜLÜ
Mahallemizde Merhum İMAM Dede en çok tanınan ve günümüze kadar ismi gelmiş akil isimlerin başında yer almaktadır.Hatta onunla ilgili yöresel şair şunları ifade etmiştir.
Yenten´in var PANCARI
İpsilin var CARCARI
İmam DAĞLARIN GÜLÜ
Solma edebilirsen.
Ayrıca 100 yaşından fazla yaşayan ZÜHRE BİBİ NİNE Mahallemizin en fazla iz bırakan isimlerinden biridir.
Günümüzde Mahallenin en yaşlısının Abdülaziz Eşi Fatma Turan olduğu bilinmektedir.Ayrıca Zihni Alkan,Kemal Keleş,Yusuf Şahin,Yaşar Şahin(Aga Yaşar),Resul Alkan,Osman Turan,Hüseyin Yıldız, Atabey Alkan, Yusuf Abanoz,Medet Yüce,İbrahim Turan
CAMİLER
Demirkapı Mahallemizde biri üst Mahallede biri de alt Mahallede olmak üzere toplam 2 cami bulunmaktadır.
DEMİRKAPI KÖYÜMÜZDE DOĞA VE SOSYAL YAŞAM:
Ağustos ayında bile Yedi Göllerin olduğu bölgemizde Kar kürtüğünü görmek mümkündür.Yılın 12 ayı bölgede kar bulunmaktadır.Mahallemizde su kaynakları oldukça fazladır.Bu yüzden Demirkapı Mahallemiz kar ile kaplı olduğu kış mevsimini dışında nerede ise yılın tamamında yemyeşildir ve yeşilliği solmaz.
Demirkapı Mahallemizde her eve en az 2 kaynaktan su bağlanmıştır.Kış Mevsiminde Yukarı Mahallede Hayvancılık yapmakta oluşan 1 hane,alt mahallede ise Mahalle İmamı ile birlikte 3 hane ikamet etmektedir.
Mahallemizde Araç Yolu Arpaözü yol ayrımına kadar Doğal Taş(Parke) olarak döşenmiştir. 2017 Yaz Döneminden önce ihalesi yapılmış olan kalan Bölümünün Yedigöller Otele ayrılan köprüye kadar bitirilmesi planlanmaktadır.
BİLİNEN FARKLI YEMEKLERİ
Muhlama, kuymak, lahana çorbası, kavut yemeği, tandır ekmeği, kete,l ahana sarması, konkoroş turşusu gibi yemekler Demirkapı Mahallemize özgün yemeklendendir.
DEMİRKAPI YAYLALAR:
Yukarı Mahallemizin Yaylasına Demirkapı Mahallesi Halkımızın yanı sıra Taşkıran Mahallemizden Bahadır ve Albayrak Aileleri, Çambaşı Mahallemizden Yıldız, Dinç,Yeşilçiçek Ailesi, Öztürk Aileleri, Eğridere Mahallemizden Ağıralioğlu, Can ve Şeker Aileleri(Can Ailesi Demirkapı Mahallemizin Nüfusuna da kayıtlıdır)Aköse Mahallemizden Gür Ailesi, Of´tan Dayıoğlu ve Çapoğlu Ailelerinin Büyük Yaylada Yayla Evleri vardır.Ayrıca Aşağı Mahallede Eğridere´den Çokluk ve de Of´tan Terzioğlu Aileleri de yayla yapmaktadırlar.Demirkapı Mahallemiz çok geniş bir meraya sahip olduğu için hem Çaykara hem de Of İlçemizden geçmiş dönemlerde Hayvancılık ile uğraşan bir çok aile bu mahallemizde yaylacılık yapmışlardır.Hatta günümüzde bile bu aileler Mahalledeki bu evleri yazlık olarak kullanmaktadırlar.
DEMİRKAPI MAHALLEMİZDE MUHTARLAR
Merhum Yakup Yıldız,Merhum Tayyip Turan,Merhum Yusuf Çavuş(Kaya), Merhum Osman Abanoz, Merhum Şükrü Turan(24 yaşında muhtar olmuştur.), Merhum Hakkı Günaydın, Merhum Salih Yüce, Merhum Ali Yüce, Merhum Adil Turan, Merhum Burhan Yıldız, Mehmet Ali Kaya, Refik Yeşilyurt, Mustafa Kaya(Halen muhtar), Ayrıca Yunus Günaydın,Recep Yüce de Mahallemizde kısa dönem Muhtarlık yaptıkları bilinmektedir. Ortahisar Merkez Çömlekçi Mahalle Muhtarı Refik Günaydın Demirkapı Mahallemizdendir.Samsun Canik İlçesi Yeni Mahalle Muhtarı İdris Yıldız Demirkapı Mahallemizdendir.
DEMİRKAPI VE GÖÇLER:
Çaykara İlçemizdeki bazı Köy ve Mahallelerimiz Ankara, İstanbul, Bursa gibi İllere göç ederlerken Demirkapı Mahallemizde ise daha çok Trabzon Merkeze yerleşmişlerdir. Demirkapı Mahalle sakinlerimiz Trabzon´da ticaret yapmayı tercih ettiklerini gözlemlemekteyiz.
Yeni Nesil ile birlikte Demirkapı Mahalle Halkımızın Trabzon´da 300 Hanenin çok üstünde oldukları tahmin edilmektedir.Demirkapı Mahallemizden Trabzon Merkezde 60 civarında Esnaf bulunmaktadır.
Çarşamba İlçesi Dikbıyık Mahallesinde Kemal Keleş Ailesi, Mahmut ve Hakkı Günaydın Ailesi, 19 Mayıs İlçesinde Hamit Yüce ve Aslan Karataş Ailesi, Bafra İlçesine ise Yusuf Kaya işle Şahin, Keleş ve Yıldız Aileleri göç etmişlerdir. Bafra İlçesinde Merhum Hilmi Şahin Hocamız ve Merhum Talip Kaya ilçenin en tanınan isimleri olarak karşımıza çıkmaktadırlar.
Manisa Akhisar İlçesinde Tayyip Turan ve Rasim Gündoğar Aileleri, Elazığ Merkezde İbrahim Alkan Ailesi, Van Merkezde Osman Yeşilyurt Ailesi, Erzurum Merkezde Mehmet Yüce Ailesi,Giresun´da Osman Yüce Ailesi, Kocaeli´nde Bayram Yüce ve Kadir Yıldız Aileleri,Bandırma´da Bayram Yüce Ailesi,İstanbul Yeni Bosna´da Enver Turan, Adil Turan,İsmail Turan, Abdullah Turan, Yener ve Fuat Çiçek Aileleri, Ali Yüce, Adil Alkan ailesi ,İstanbul Küçükköy´de Ali Abanoz Ailesi, İstanbul Esenler´de Metin Asan, Yaşar Çiçek, Hasan Alkan Aileleri, İstanbul Fatih İlçesinde Zekeriya Abanoz,İstanbul Pendik İlçesine Dursun Ali Çakmak ve Orhan Turan Aileleri,Küçükköy´de Muzaffer ve Gülali Zengin ailesi Ankara´da Ahmet Turan ailesi göç etmişlerdir.
Ayrıca yine Demirkapı Mahallemizden Kıbrıs Güzelyurt´ta Yusuf Turan Ailesi İkamet Etmektedir. Yusuf Turan oğlu Hüseyin Tura Balıkesir-Akçay ilçesine yerleşmiştir. Bu Yerleşim birimlerine göç eden vatandaşlarımız yaz mevsiminde mutlaka Demirkapı Mahallemize gelmekte tatillerini burada geçirdikten sonra yeniden ikamet ettikleri yerlere geri dönmektedirler.
DEMİRKAPI MAHALLESİNDE SOYADLAR:
Abanoz, Kaya, Yüce, Yazıcı, Turan, Keleş, Şahin, Alkan, Çakmak, Yıldız, Günaydın, Zengin, Asan, Yeşilyurt ve Can Soyadları Kullanılmaktadır.
BASINDA DEMİRKAPI
1850-2100 metre rakımları arasında yüksekliği değişen Demirkapı Mahallemiz Türkiye´nin en önemli Dergilerinden bir tanesi olan Atlas Dergisi tarafından Türkiye´nin en güzel 50 Yerleşim Biriminden biri olarak seçilmiştir.Milliyet Gazetesinde ise Doğu Karadeniz Bölgemizin En Güzel 5 Yaylasından biri olarak Demirkapı Mahallesi yazılmıştır.
SENİ SEVEN ÖLSÜN DEMİRKAPI´DA ÇEKİLDİ
2016 Yılında Başrolünü Trabzon´lu Sanatçı Hüseyin Avni Danyal´ın oynadığı ?Seni Seven Ölsün? Filmi Demirkapı Mahallemizde çekilmiştir.2016 Yılı Kasım Ayında Vizyona girmiştir.Demirkapı Mahallemizin muhteşem doğası ve de tarihi güzellikleri eşliğinde çekilen film Trabzonumuzda çekilen en önemli filmlerden biri olarak sinema arşivimizdeki yerini almayı başarmıştır. Bu filmde Demirkapı mahalesinden tiyatro ve sanatla uğraşan Erkan Yüce, ve Emre Yeşilyur´un emeği ve gayreti herkes tarafından taktir edilmiştir. Ömer Yazıcı ve Yunus Turan rollerini başarıyla yaptıkları gözlenmiştir.
DEMİRKAPI MAHALLEMİZDE YETİŞEN SİYASETÇİLER:
1-Adem Yıldız-1991-1999 Dönemleri Arası Samsun Milletvekili
2-Osman Abanoz-2014 Yerel Seçimlerinde Trabzon Ortahisar İlçesi Belediye Başkan Adayı olmuş 48880 oy alarak büyük bir başarıya imza atmıştır.
3-Mehmet Ergun Turan-İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski meclis başkan vekili ÖNEMLİ GÖREVLER YAPMIŞ HALEN BÜROKRASİDE OLAN DEMİRKAPILILAR
1-Mehmet Ergun Turan-Halen TOKİ Başkanı
2-Osman Abanoz-Büyükşehir Belediyesi Kamu İç Deneticisi-Çaykara-Dernekpazarı Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkan Yardımcısı
3-Ali Kaya-İller Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı-Bakanlık Müşaviri
4-Ali Keleş-Ankara Hakimi,Nurcan Keleş (Turan kızı) Konya Kadıhan hakimi
5-Tunçay Günaydın-Maltepe Belediyesi Yapı Kontrol Müdürü, Turgay Günaydın-Havaş İnsan Kaynakları Müdürü
6-Doc. Dr. Selçuk Kaya-KTÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
7-Yard. Doc. Dr. Haydar Kaya-KTÜ Elektrik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
8-Yard. Doc. Dr. Süleyman Turan-Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi
9-Dr. Saffet Abanoz
10-Dr. Mehmet Emre Abanoz-Cerrahpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi
11-Dr. Yasin Abanoz-Çapa Tıp Fakültesi
12-Eczacı Murat Emre Abanoz-Trabzon Sosyal Güvenlik Kurumu
13-Veysel Günaydın-Emekli Tedaş Genel Müdür Yardımcısı
14-Osman Kaya-Emekli-Sakarya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri
15-Mimar : Hakan Ömer Çiçek, Hümeyra Abanoz,
16-Mühendisler: Zeki Abanoz, Onur Çiçek,Celalettin Keleş,Tuncay Günaydın
17-Öğretmenler: Yunus Turan, Kadir Keleş, Fatih Turan, Cüneyt Turan, Erdal Yeşilyurt, Emre Alkan, Arif Hasan
18-Dini hizmet verenler: Selim (Ömer) Abanoz , Merkez Yıldım Camii´nde görev yapmakta ,15 kezden fazla Hac ve Umre´ye gitmiş olup bölge hacı ve umrecilerine hizmet verdiği, Ali Yazıcı´nında kuran kursu hizmetlerinde bulunduğu bilinmektedir.
DEMİRKAPILI İŞ ADAMLARI VE BÜYÜK TİCARİ FİRMALAR
1-Hilal Kuruyemiş-Trabzon Organize Sanayi-Ömer-Hasan-Hüseyin Yazıcı
2-Yazıcılar Av Malzemesi Bayii-Selahattin, Necati, Lütfü, Adem Yazıcı
3-Lalezar Simit-Mehmet Ali Kaya-Süleyman Kaya
4-Demirkaya Doğal Gaz-Reşat Kaya-Yaşar Yüce
5-Abanoz Yufka-Ahmet Abanoz
6-Feza Peksimet-Mehmet Ali Yüce Ve Oğulları
7-Yayla Bal Pazarı-Yaşar-Turan Turan
8-Turan Fırını-Ömer Metin Turan ve ortakları
9-Yüce Fırın-Mehmet Yüce
10-Yüce Kayalar Doğalgaz-Kadir Yüce-Ertuğrul Yüce
11-Şen Ticaret-Recep, Aytekin, Süleyman Keleş
12-Örentaş Kaya Dış Kaplama-Neşet kaya
13-Murat Plastik-Erzurum Organize Sanayi Bölgesi-Mehmet Yüce ve oğulları
14-Arif Yıldız-Adem Yıldız Samsun Organize Sanayi Bölgesi Plastik Ürünleri Fabrikası
15-Onur İnşaat-İstanbul´da Fuat Çiçek, Onur Çiçek
16-Karadeniz Doğal Gaz-Mehmet, Salih, Süleyman Turan
17-Erve İnşaat-Enver Turan ve oğulları
18-Bayram Oğlu Kuyumculuk-Hasan Alkan
19-Kadir Yıldız Azerbeycan´da Mobilyacı işadamı
20-Aslan Yüce-Sultanbeylide işadamı
21-Yunus Yüce-Samsun´da Doğalgaz işadamı
22-Yener Çicek İnşaat-Harfiyat işadamı
Arap turizmin gelişmesiyle birlikte Uzungöl´deki ticari hareketliliği gören Demirkapılı 10´dan fazla kişi burada iş yeri açtığı görülmektedir. Bunlar Zeki Yüce, Kadir Yüce, Ömer Asan, Aydın Yüce, Yusuf Turan, Dursun Ahmet Keleş, Refik Yeşilyurt, Yusuf Yüce, Hüseyin Turan´dır. ZİYARET EDİLEN YERLER:
Son yıllarda Bölgemizde sayıları çok fazla artan Arap Ziyaretçilerimiz Balık Gölü,Aygır Gölü ve de Küçük Yaylanın üstündeki ŞELALE´yi ziyaret etmektedirler. Ayrıca Sarıgöl, Karagöl, Pİrömer Gölü, Çifte Göller, Dipsiz Göl adı ile adlandırılan ondan fazla Krater Gölü bulunmaktadır.
Bu göller Yöremiz Turizmine çok farklı bir değer kazandırmış olup sadece yabancı turistler tarafından değil aynı zamanda yerli turistler tarafından da büyük bir ilgi görmektedirler.
Bu göllerden sadece Balık Göl´ünde doğal alabalık bulunmaktadır. Ayrıca İbadet Turizminin de çok önemli olduğu yöremizde özellikle Yerli Turistler tarafından daha çok Cuma günleri Kırklar Dağı Ziyaretleri yapılmaktadır.Kırklar Tepesi ya da Ziyaret Tepesi olarak Adlandırılan ibadet yeri yaklaşık olarak 3400 rakımlı tepede yer almaktadır.
DEMİRKAPI MAHALLESİNDE BİLİNEN ESKİ TÜRKÜCÜ VE ŞAİRLER:
Battal Yüce( Kobuç Batal Namı İle) , Çakuçlu Muhammet Yüce Düğünlerde atma türküleri ile hatırlanır.Kemençeci Dursun Yüce ve Tahsin Yüce düğünlerde hem kendi köylerinden hem de başka köylerden çağrılmakta idiler.Kavalcı Süleyman Zengin Düğünlerde kaval çalmakta idi.Bu saydığımız isimlerin tamamı Rahmetli olmuşlardır.Günümüzde ise Osman Yüce bu geleneği sürdürebilme gayreti içerisinde yer almaktadır.
OYNANAN YÖRESEL OYUNLAR:
Kemençe ve kaval eşliğinde Düz Horon, Atlama ayrıca CANDEMİRAĞA ve SALLAMA oyunları oynanır.
Özellikle CANDEMİRAĞA Oyunu Maraş´ta oynanan bir oyun olarak bilinmekterdir. Çaykara İlçemizde ise Maraş´tan gelen SAÇAKLIZADELER veya misafirlerinden öğrenildiği düşünülmektedir. Bu oıyunun Çayıroba, Demirkapı ve de Arpaözü Mahallelerimizde ortak olarak oynanmakta olduğu gözlerden kaçmamaktadır.ÖZET OLARAK;
Demirkapı Mahallemiz 2004 yılında Özel Çevre Koruma Bölgesi ve SİT Alanı ilan edilmiş olduğundan yapılaşma şartları sınırlandırılmıştır.Yusuf Turan ve Kardeşleri tarafından 2 sene önce yapılan YEDİGÖLLER OTEL Mahalleye gelen Turist sayısında çok önemli bir artışın olmasına imkan hazırlamıştır.Ayrıca Abdullah Yüce Tarafından yapımına başlanan 80 yataklı otel ile Süleyman Yüce´nin yaptığı Restaurant koyuncu Yaşar Yüce tarafından açılan kasap iş yeri yöremizde çok önemli ihtiyacı gidermiştir.Çaykara İlçemizde mevcut olan 3 Meteoroloji İstasyonlarından bir tanesi Demirkapı Mahallemizde bulunmaktadır.
Ayrıca Mahallemizde 1 DİNK ve 3 Değirmen halen faal olup insanlara hizmet vermektedir.
Devamı gelecek