6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Deprem felaketinde Hatay Kırıkhan’da yaşayan Çaykara’lı hemşerilemizden 29 kişi hayatını kaybetti.
İsimlerine ulaşamadığımız Çaykara’lı Deprem Şehirlerimizin aileleri
Varlıbaş ailesinden 7 kişi
Altunbaş Ailesinden 4 kişi
Çapraz ailesindeb 3 kişi
Ayran Ailesinden 3 kişi,
Bölükbaş Ailesinden 3 kişi
Dursun Ali Papuc ailesinden 3 kişi
Tülin Ailesinden 2 kişi
Bahadır Ailesinden 1 kişi
Çelebi Ailesinden 1 kişi
Karakol ailesinden 1 kişi
Selman Ailesinden 1 kişi
Çaykara Gündem Gazetesi olarak Depremde hayatlarını kaybeden Çaykara'lı Hemşerilerimize Allah'tan rahmet,kederli ailelerine,Ülkemize ve Milletimize Baş Sağlığı dileklerimizi iletiyoruz
HAYAT KIRIKHAN’I ANIMSAYALIM
Çaykara Gündem Gazetesi farkı ile sizlere Hatay Kırıkhan Göçünü Anımsatmak istedik.Bu anlamda bu güzel yazı nın hazırlanmasını sağlayan Çaykara Gündem Gazetesi Kurucusu ve Gazetemize çok büyük emek ve katkıları olan Araştırmacı Gazeteci Yazar Kemal Cuman’a gazetemiz ve Çaykara Halkı adına teşekkür etmeyi bir görev kabul ediyoruz.
Devlet olarak 19 Mayıs 1959 tarihli sel felaketi ile Hatay'ın Kırıkhan ilçesine gönderilmelerine karar verilir,ve Çaykara’lı Hemşerilerimiz, Devletin öncülüğünde 1960 yılında Hatay Kırıkhan'da başlanan meskenlerin yapımı 1964 yılında tamamlanır. 1964 yılında tarla ve meskenlerin kuraları çekilir ve 1965 yılının sonunda Çaykara'dan Kırıkhan'a göçe karar verilir. Selden zarar gören üç köy halkından; Ulucami`den 185 hane, Şahinkaya`dan 179 hane ve Kabataş köyünden 44 hane olmak üzere 1965 yılında Kırıkhan ilçesine 408 hane olarak göç ederler.
Hiç bilmedikleri yaklaşık bin kilometre uzakta farklı kültürün olduğu Kırıkhan'da kendilerine tahsis edilen o dönemin modern evlerde yeniden bir hayat mücadelesi başlar. Bazen karamsarlık, bazen umutla başlanan bu yaşamda kendilerine verilen her hane için 25 dönüm verimli topraklarda, pamuk ve buğday ekilerek hemşerilerimiz için önemli bir gelir kaynağını olmaya başlar.
Uzun soluklu mücadele sonunda nerede ise yarım asır önce başlayan ve günümüze kadar devam eden süreçte çok şeyler değişti. Karadeniz insanının azim ve çalışkanlığı her yerde olduğu gibi Hatay Kırıkhan'da mucizeler yarattı.
408 evler mahallesini ilk görenler, buranın tipik bir Karadeniz Mahallesi olduğunu hemen anlar. Tamamen yeşil alana bürünen mahalle içinde dört modern Camii, Müdürlüğünü Şahinkaya köyünden Zihni Özdil'in yaptığı İlköğretim okulu, Muhtarlık binası, S.S.408 evler sulama kooperatifi binası, içinde her türlü etkinliğin yapıldığı, salonu, bilgisayar ortamında kurslar verilen birçok odası bulunan Karadenizliler dernek binası, derneğe ait bir adet futbol halı sahası, Endüstri Meslek lisesi ve hemşerilerimizin Cenazelerini tek bir yerden kaldıracakları modern bir şekilde inşa ettikleri mekânı bulunan büyük bir yerleşim alanı olan yeni bir Çaykara ortaya çıkardılar.
Bütün bunlar yapılırken tabiî ki nüfus yerinde durmuyor. Göçten göç olmasına rağmen, 408 hane olarak buraya gelen aileler,1000 haneye çıkmış ve Kırıkhan'ın her yerine dağılmış. Bu güne tek 5000 üzerinde nüfusa sahip, 100'ün üzerinde şehrin en etkin esnafları Çaykara'lı olan, Kırıkhan ekonomisinin %60 elinde tutan büyük güç haline geldiler.
Hasan Güven
Mehmet Koçin
Halil Yıldırımhan
Cahit Varlıbaş
Eyüp ve Saffet Kaldırım
Remzi Güven
Osman ve İrfan Kıran
1965 Yılında 408 hane olarak göç eden ve hayatta kalan 44 aile reisinin isimleri aşağıdadır.
ULUCAMİ KÖYÜ
Hasan Çilesiz
İbrahim Koçinoğlu
Musa Terzi
Mustafa Terzi
Abdurrahman Orhan
Osman Koçinoğlu
Mustafa Güven
Rustem Ersoy
Mecit Üstün
Yusuf Aktaş
Hüseyin Terzioğlu
Hüseyin Akhan
Mustafa Üstün
Mehmet Benzer
Mehmet Bayraktar
Davut Ayhan
Mehnet Baştürk
Mehmet Solaklı
D.Ali Ersoy
Ahmet Türköz
ŞAHİNKAYA KÖYÜ
Mahmut Ayan
Mustafa Nuri Ayal
Şaban Ayan
Muharrem Bayraktar
Dursun Bayraktar
Dursun Kıran
Muhammet Kırmaz
Hüseyin Yazar
Rahmi Şen
A.Şevki Ayan
M.Şükrü Ayan
Muhammet Şahin
Mehmet Tiryaki
Muttalip Ayan
Mustafa Erken
A.Riza Babuç
Sait Şahin
Halit Ataman
KABATAŞ KÖYÜ
Ferhat Çakıroğlu
D.Ali Çakıroğlu
Zekeriya Deryal
Süleyman Aydın
Haşim Ayyıldız
Muzaffer Meral