Vücudun metabolizmasında yağların sindirilmesi esnasında ihtiyaç duyulan enerji için yağ asitlerinin sitoplazmadan mitokondrilere girebilmesinde karnitine ihtiyaç vardır. Sindirim sistemindeki rolü ve aktivitesi vitaminlere benzese de vitamin sınıfında olmayan karnitin doğal yolla üretilemeyen genellikle böbrek ve karaciğerlerde sentezlenen önemli bir besin maddesidir. Bu nedenle içeriğinde l carnitine bulunan ek besin takviyeleri ile alınmalıdır.
Beyin ve Sinir Sisteminde Karnitin
Karnitin (carnitine) maddesi orta yaş üzerinde azalan beyin içi metabolizması, sinir sisteminin fonksiyonlarında önemli katkı sağlıyor. Müthiş bir organizasyona sahip insan vücudu biyokimyasal bir çok fonksiyonu çoğu kez kendi kendine gerçekleştiriyor. Çok hassas ayarları olan insan metabolizmasında l carnitine dahil her besininher mineralin bir görevi var. Tükettiğimiz her besinin doğru şekilde ve dengeli alınması metabolizmanın işini kolaylaştırıyor.
Karnitin Zayıflatır mı?
Karnitin, kamuoyunda çoğu zaman zayıflatıcı, kilo verdirici bir madde gibi tanıtılmasına rağmen, bu konuda ispat edilmiş klinik bir kanıt bulunmuyor. Bazı çalışmalarda oral halde kullanımının yağ kütlesini azaltması, kas kitle endeksini arttırması, yorgunluk ve halsizliği gidererek dinçlik hissi vermesi bazı insanlarda kilo kaybı ve zayıflama ilacı gibi algılatılmasına neden oluyor.
Düzenli şekilde kullanılan l carnitine besinleri uzun vadede daha fit bir seviyeye gelmenize yardımcı olabiliyor. Likit veya kapsül halde http://www.gnc.com.tr/l-karnitin temin edebileceğiniz ek besin takviyesi, yoğun fiziksel aktivite dönemlerinde azalan protein dengesini korumaya yardımcı olmak ve enerji takviyesi için, günde bir kapsül alınması yeterli oluyor. Aşırı miktarda tüketilmesinden de kaçınılması gerekiyor!