Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Dr. Köksal Hamzaoğlu Akciğer kanserinin riskleri ve belirtileriyle ilgili basın açıklaması yaparak önemli uyarılarda bulundu.
Yapılan açıklamada, Akciğer kanseri, normal akciğer hücrelerinin kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde tümör oluşturması durumudur. Akciğer kanseri 20. yüzyılın başlarında nadir görülen bir hastalık iken, sigara içme alışkanlığındaki artışa paralel olarak sıklığı giderek artmış ve Dünyada en sık görülen kanser türü haline gelmiştir. Tütün kullanımı; kansere bağlı ölümlerin %22, Akciğer kanserlerine bağlı ölümlerin %71 nedenini oluşturmaktadır.
AKCİĞER KANSERİ RİSKİNİ ARTIRAN FAKTÖRLER:
Sigara: Akciğer kanserlerinin %90´ından sorumludur. Günde içilen sigara miktarı, içilen yıl sayısı, sigaraya başlama yaşı önemlidir. Sigaraya ne kadar erken yaşta başlanırsa, ne kadar uzun süre içilirse ve içilen sigara miktarı ne kadar fazlaysa risk o kadar artmaktadır. Ayrıca pipo, puro, nargile gibi tütün ürünlerini içeren maddeler, light sigara kullananlar da benzer şekilde risk altındadır.
Pasif içicilik: Kendisi sigara içmeyen ancak uzun süre sigara dumanına maruz kalanlarda da akciğer kanseri riski artmaktadır.
Hava kirliliği: Akciğer kanserine sebep olabilir.
Asbest: Fren tamiri, izolasyon, gemi inşaatı gibi asbest maruziyeti olan bazı iş ortamlarında çalışanlarda akciğer kanseri riski artmaktadır.
Radon Gazı: Radon, kimyasal bir gaz olup uranyumun parçalanma ürünüdür. Toprakta doğal olarak bulunur ve iyi havalandırılmayan ev ve işyerlerinin altındaki topraktaki miktarına bağlı olarak kapalı mekanda havadaki radon miktarı yüksek olabilir. Yıllardır bilinen önemli bir kanserojendir. Akciğer kanserlerinde sigaradan sonra en önemli etken olup, akciğer kanserlerinin %3 ile 15´inden sorumludur.
Ailede akciğer kanseri öyküsü: Ailede erken yaşta (50 yaşından önce) akciğer kanseri olmuş yakınları olanlarda risk 2 katına çıkmaktadır.
Diğer hastalıklar: Kronik bronşit, önceden geçirilmiş tüberküloz ve bazı akciğer hastalıkları olanlarda da bazen risk artar.
HASTALIK NASIL BELİRTİ VERİR?
Hastalığın belirtileri; genellikle erken dönemde ortaya çıkmaz. Bu nedenle, birçok durumda kontrol amacıyla veya başka bir nedenle çekilen akciğer filmleri ile tanı konulur. Akciğer kanserinin belirtileri; akciğer kanserinin kendisine, uzak organlara yayılımına veya kanser hücreleri tarafından salgılanan hormon benzeri bazı maddelere bağlı olabilir.
Sık görülen belirtiler:
? Uzun süre devam eden sıklığı ve şekli değişen öksürük
? Kanlı balgam
? Nefes darlığı
? Ses kısıklığı
? Hırıltılı solunum
? Yutma güçlüğü
? Kilo kaybı, iştahsızlık veya halsizlik
? Sebebi açıklanamayan ateş
? Tekrarlayan bronşit ve akciğer enfeksiyonları
? Göğüs, omuz, kol ve sırt ağrısı
? Yüzde ve boyunda şişlik
Akciğer kanseri riskini artıran etkenlerden uzak, daha sağlıklı bir hayat tarzı seçmenizi ve sağlık kontrollerinizi yaptırarak tedbirli olmanızı önerir; sağlıklı ve kaliteli bir hayat yaşamanızı dileriz.
www.caykaragundem.com