Çaykaralı işadamlarına hiç kimse akıllı projelerle gitmemiştir.
30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan yerel seçimler öncesinde İlçemizin sorunlarını, toplumun tüm katmanları ile birlikte konuşarak görüş ve düşüncelerini siz değerli okurlarımızla paylaşmaya devam ediyoruz. Çaykara Merkez ışıklı mahallesi Muhtarı Mehmet Savaş Dündar ile yaptığımız söyleşi ile siz değerli okurlarımızın karşısındayız.
ÇAYKARA GÜNDEM: Çaykara senin için ne önem arz ediyor?
DÜNDAR: Çaykara benim için dünyada yaşanılacak mekân, ahrette ise cennet gibi yerdir. Çaykara benim vazgeçilmezim. Uzun yıllar il dışındaydım. Buranın yeşiline, havasına, suyuna, doğasına, güzelliğine ve sadeliğine geldim. Onun için Çaykara benim için özetle dünyadaki cennettir.
ÇAYKARA GÜNDEM: Muhtar olmaya nasıl karar verdiniz?
DÜNDAR: Çaykara'da yaşamanın koşulları neyi gerektiriyorsa onun için mücadele verdik. Zaten o niyetle de muhtar adayı oldum. Merkezde mahalle muhtarlarının çok fazla yetkisi yoktur. Köymuhtarlarının bir karar defteri vardır. Mahalle muhtarları halkla belediye başkanı arasında genelde köprü vazifesi görürüler. Biz bu köprüden vazgeçtik, halkla direk muhatap olmaya çalıştık. Halkın sözcüsü olduk. Şimdiye kadar yapılan yanlışlar, 50 liralık bir kumanya için vatandaşı gerek belediye kapılarında gerekse kaymakamlık kapılarında deşifre ederek yapılan hizmetler vardı. İnsanlarımız düğünde bir çare, cenazede bir çare durumdaydılar. Sadece kapılarına seçimden seçime gidilmesi benim zoruma gittiği içindir ki aday oldum.
Ben kendim karar verdim. Muhtar olursam bu milletin sesi olmaya çalışacağım. Dolayısıyla Çaykara'da her insanın kapısını ocu, bucu demeden sağcı, solcu demeden kiminin suyuna, kiminin havasına koştuk. Kiminin hayvanlarına, kiminin barınağına, kiminin geçimine koştuk. Aracı olduk, vesile olduk. Hamt olsun, insanlar bize güvendi. Mağdur olan analarımız ve bacılarımıza koştuk. İnsanlar bize güvendi. Bir şekilde Ahmet'ten aldık Mehmet'e verdik.
ÇAYKARA GÜNDEM: Çaykara'nın sorunları sizce nedir?
DÜNDAR: Ben, Çaykara sevdası biri olarak benim partim Çaykara Partisidir. Benimde bir siyası görüşüm var ama partimin iktidarında Çaykara adına muhalefetlik yapmış bir adamım. Trabzon Valisinin katılımıyla Çaykaranın sorunlarının tartışıldığı bir toplantı yapıldı. Çaykaranın o kadar sorunu var ki, 2.Sokağa iki tur attığında hiç kimse sana dert yanmadan hiç kimse önüne proje plan koymadan Çaykarada neler yapılmalı diye ortaya çıkar. Dolayısıyla siyasiler bu eksiklikleri hemen görmesi lazım. Çaykara'da birçok kurum kapatıldı. Adliyemiz kapatılıyordu Allah razı olsun bir bürokratımız el attı. Şimdilik durdu. Askerlik şubemiz kapatıldı. Bankalar kapatıldı. Tapu kadastro müdürlüğü kapatıldı. Orman şefliği kapatıldı. Hastanelerimiz kapatıldı. Özellikle bu işler için artık herkes Of'a gidiyor. Çaykara esnafı bunun için kan ağlıyor. Bakın Çaykaraya neler yapılacağını bir tur atan herkes görür. Şimdi Belediye başkan aday adayları ortaya çıkıyorlar. Ben kendilerine şunu söylüyorum; Çaykara için plan proje sunmalarına gerek yok 70 yaşındaki ninelerimize sorsanız Çaykarada neler yapılması gerektiğini söyler, diye.
ÇAYKARA GÜNDEM: Önümüzdeki yerel seçimlerinde Muhtarlığa yeniden aday mısınız?
DÜNDAR: Muhtarlı olarak kendime iki dönem yapacağım diye göreve başladım. Birinci dönemim bitti. Son dönem olarak aday olacağım. Koltuğa yapışıp kalmanın bir anlamı yok. Bana bu günlerden meclis üyeliği için değişik partilerden çok teklif geldi. Hepsine teşekkür ediyorum. Ama ben dedim ki, yapacaklarımın birçoğunu tamamlayamadım. 2'nci dönem bunları tamamlama dönemi olarak son kez aday olacağım. İlk görev sürecinde aşamadığım işler oldu. Bunları tamamlamak istiyorum.
ÇAYKARA GÜNDEM: Çaykara'nın geri kalmışlığının sebebi nedir?
DÜNDAR: Çaykaranın geri kalmasının en büyük nedeni göç. Çaykaralı birçok bürokratımız var. Ama mum dibine ışık vermıyor maalesef. Ne yaylalarımız değerlendirildi. Nede, Çaykara'da bir şey yapıldı. Çaykara'dan ayrılan iş adamlarımız buraları senede yalnız 10 gün tatil için kullandılar. Dışarıdaki Çaykaralıların doğuştan 657 tabidir derler ama Çaykara sahipsiz kaldı. Bakın Çaykara'da birçok kurum kapatıldı. Çaykara'nın tabeladaki nüfusu 2100 kısır çekişmeler davam ettiği sürece bu nüfus düşmeye devam edecek.
ÇAYKARA GÜNDEM: Sayın Dündar, Kamuoyunda bir algı var.Yılladır Çaykarayı kadohor mahallesinin çıkardığı adaylar yönettiği için geri kaldı diye. Siz bu konuda neler söylemek istersiniz?
DÜNDAR: Bakın ben (kadohor) ışıklı mahallesindenim. İlk seçimde aday olduğum zaman (huşo)yükselen küme evleri diye Çaykara'nın bir mahallesi var. Bana göre çok yanlış olan bir durum bu. Yeşilalan, Baltacılı, Taşören köylerini geçiyorsunuz huşoyu Çaykaraya bağlıyorsunuz. Sebebi ise o dönemler ışıklı mahallesinin mezrası idi. Daha sonra mahalleye dönüştürüldü ve Çaykaraya dâhil oldu. Oy deposu olarak düşünüldü. Ben ilk adaylığımda buraya çıktığım zaman dedim ki, bakın ben cenaze olursa buraya gelirim. Onun dışında seçilirsem dahi bu mahalleye çıkmam dedim. Hatta onlara ayrı muhtarlık kurmaları konusunda telkinlerde bulundum. Bakın bu arz talep olayıdır. Yıllarca kadohorlu belediye başkanı oldu doğrudur. Ne verdiler ne vermediler tartışılır. Ancak Çaykaranın son seçimlerde 1750 seçmeni vardı. Bunların 500 tanesi kadohorlu idi. Zaten bu 500 kişinin aynı yere oy vermeleri de mümkün değil. Hepsinin bir yere verdiğini düşünün 1750 seçmenle yinede kazanması mümkün değil. Seçilene değil bence de seçene bakmak lazım diye düşünüyorum.
ÇAYKARA GÜNDEM: Çaykara köy görünümünde!
DÜNDAR: Bakın siz köy diyorsunuz, bende daha ileriye giderek Çaykara'nın bombalanmış bir harabe yer görünümünde diyorum. Bakın yıllardır Çaykaralı işadamına hiç kimse akıllı projelerle gitmemiştir.
ÇAYKARA GÜNDEM: Peki, Çaykaranın gerçek kimliğine kavuşması için ne yapmamız lazım?
DÜNDAR: 15 yıldır Çaykaradayım. Hep şunu haykırıyorum. Gelin önce Çaykaralı olduğumuzu ve bunun üzerinde hiçbir gücün olmadığının farkına varalım. Düğünümüzde, derneğimizde, Kültürümüzde ve geleneğimizde birleşelim. Bizim hangi Partiden olursak olalım. Aynı havayı, aynı güneşi teneffüs ediyoruz. Yıllarca bende dışarıda kaldım. Çaykaraya yaklaştığımız zaman içimizde farklı bir heyecan olurdu. Özellikle Of ilçesinden Solaklı vadisine girdiğimizde, içimizde bir kıpırdama olurdu. Bakın benim için hala geçerli. Trabzon'a gittiğimde orada bir saat zorla duruyorum. Dolayısıyla bu güzelliği nefsi düşünerek körletmeyelim. Bakın Çaykara'da 3-4 tane kadohor mahallesinden esnaf var. Gerisi Çaykaranın köylerindendir. Çaykarayı ocu bucu diye ayırmayalım. Kutuplaştırmaya zemin hazırlamayalım. Bu hepimizin zararına olur. İstanbul'da kaldığım sürede bir gün Çaykara-Dernekpazarı vakfına gittim. Orada kapıda duran Kars'lı güvenlik görevlisi bana, üye kartın var mı, dedi. Bende kendisine, senin okuma yazman var mı?, dedim. Kimliğimi çıkardım ve kendisine gösterdim. Kimliğimde Çaykara yazdığını ve bu kapıyı açacağını söyledim. Yine hayır giremezsin dedi. Dolayısıyla bu insanlar böyle talimat aldılar.
ÇAYKARA GÜNDEM: Çaykara'da neden yatırım yapılmıyor?
DÜNDAR: Bakın başbakanımızın önüne 10 tane bürokrat tayını geldiğinde içinde Çaykaralı varsa mutlaka atamasını yapıyor. Şu anda bile Türkiye'nin dört tarafında Ankara'da bizi temsil eden çok iyi bürokratımız var. Cumhurbaşkanlığı nezdinde Çok forsumuz var. Her şeyimiz elimizde var ama helva yapamadık. Bu helvayı neden yapamadık? Malumunuz Trabzon'da hızlı Tren yolu Çaykaradan gelip Bayburt Erzincan istikametine bağlantılı olacaktı. Son 12 senedir Giresun Milletvekilleri Trabzon Milletvekillerinden baskın çıktılar. Bu güzergâhı Tirebolu'na kaydırdılar. En son Çaykara Bayburt Karayolunun tam teşekküllü açılımı sağlanacaktı. Maalesef onu da Araklı dağ başına ve İkizdere Ovit tünelleri ile Bayburt'a bağlayacaklar. İlçede beyin olduğu düşünülen Belediye başkanları, Partilerin ilçe başkanları, sivil toplum örgütleri bunun için ne yaptılar. Hangi Proje ile bu insanlara gittiler. Bakın bu boğazın adamı Çevre bakanımız var. Buranın sorunlarını iyi bilir. Bu sorunlar için neden mücadele vermedi? Çaykarada Kurumlar kapatılırken neden sesleri çıkmadı?
ÇAYKARA GÜNDEM: Senin için nedeni nedir?
DÜNDAR: Bu bir muamma. Benim aklım almıyor. Bu kadar olumlu kişi ve kurumlar varken neden bu işleri lehimize döndüremiyoruz. Bakın bir önceki dönemde belediye başkanı Kadohorluydu. O günkü belediye başkanının beş vakit namazlı hilesi hurdası olmayan tertemiz bir insandı. Ama hizmet, üç duvar iki kaldırım yaptı. Bakın ben muhtar olarak inanın fazlasını yapardım. Yaptırtmadılar. Kısır çekişmeden dolayı. Bu perdeyi bir türlü kaldıramıyoruz. Bakın kim gelirse gelsin.
ÇAYKARA GÜNDEM: Çaykaralılar olarak hakkımızı arayamıyoruz. Verilenle yetiniyoruz. Sizce nedeni nedir?
DÜNDAR: Her Çaykaralı buranın sorunlarını biliyor ama nedense bunu çıkıp yetkililere açıklama cesaretini gösteremiyor. Sadece düşüncelerde kalıyor. Çaykara`da Jandarma karakolu ile Lise yan yana. Zaman zaman olumsuz durumlar olmuştur. Jandarma'da yerinde memnun değil. Birçok kuruma dilekçeler verdiğimiz halde hala Jandarma yerinde duruyor. Bakın bu hassasiyet kurumlar kapatılırken gösterilmedi bir gecede kapatıldı. Hiç bir Çaykaralının sesi çıkmadı. Çaykara'nın sorunlarını gündeme taşımayanlar muhalif olmaktan korkuyorlar. Esnaf konuşursam iktidar Partisinden veya belli bir güç bana ambargo uygular diye. Dolmuşçular konuşursam bana okul servisi ihalesi vermezler, inşaatçı konuşamıyor bana iş vermezler diye. Dolayısyla hiç kimse sorunları açıktan konuşamıyor. Bakın Çaykaraya hiç sevmediğim Partide hizmet verse ben onun hizmetkârı olurum.
ÇAYKARA GÜNDEM: Çaykara'da sosyal alanların olmamasını nasıl değerlendiriyorsun?
DÜNDAR: Mevcut idarecilerimiz, atanmışlar, seçilmişler. Şimdiye kadar bu işe duyarsız kaldılar. Özellikle bir spor salonu açma konusunda girişimlerimiz oldu. Halk eğitim Müdürü Aydın Sançak'ın yönlendirmesi, Gençlik spor müdürümüz Ziya Çamurşen'in gayretleri ile ilçemizde bir King Books salonunu açmaya çalışıyoruz. Mevcut Belediye başkanının belediyeye ait emniyet amirliğinin hizmet verdiği binanın arka kısmında bulunan atıl 90 metre kare yerin tahsis etmesi ile başlayan süreçte, oranın yapımı için başlattığımız girişimler sonucunda bazı kişilere gittik. İlçemizdeki gençlerimizin spor yapmaları için gayret gösterdik. Bakın spor yapan insanımız asla yanlış yapmaz. 11.Yıl Çaykara boks kulübünde hizmet veren aday adayı İbrahim Çelebi , aday adayı Aydın Kofoğlu, Of- Çaykara beton şimdiye kadar ekonomik olarak katkı sağladılar. Kapısı, penceresi açık durumda ayrıca tavan yapılacak. Buradan işadamlarımıza sesleniyorum sizin aracılığınızla.
ÇAYKARA GÜNDEM: Çaykara gündem gazetesi hakkındaki düşünceleriniz nedir?
DÜNDAR: Çaykara gündem ve Taka gazetesindeki hizmetlerinizi takip ediyoruz. Çaykaranın bir sesi oldunuz. Sizleri yürekten tebrik ediyorum. Çünkü biz hep söyledik. Çaykara'ya kim çivi çakmaya çalışıyorsa olumlu bir yönde biz onun hizmetkârıyız. Dolayısıyla sizlerinde hizmetkârıyız. Bu konuda Allah razı olsun. Çaykaranın sesi oldunuz. Maalesef, Çaykaralının kaderi, konuşursan muhalefet oluyorsun, susarsan koyun oluyorsun ben bunu kabullenemiyorum. Çaykaralı her platformda çok rahatlıkla masaya yumruğunu vurabilmeli.
ÇAYKARA GÜNDEM: Çaykaraspor sizce doğru yoldamı?
DÜNDAR: Ben her zaman Çaykaraspor'a şu ana kadar emeği geçen herkese Allah razı olsun diyorum. Çaykaraspor'a Kurulmasında bu güne kadar kim hizmet verdiyse ışıklı mahallesi muhtarı olarak son derece müteşekkirim. Ancak son dönemde Çaykaraspor'un başına getirilen başkanı öneren kişiler kendisine sahip çıkmadı. Kendisini ateşe atanlar onun arkasında durmadılar. Başta o günün Belediye başkanı ve dönemin Kaymakamı arkasında gerekli desteği vermediler. Bu kulüp Çaykaralıların kulübü. Başkanı hangi köylü ve mahalleli olursa olsun herkes ona destek olmak zorunda. Çaykaraspor hepimizi temsil eden bir takım. Eleştiri yapacağız ama gelenler benim güdümümde olmazlarsa istifasını isterim mantığı da yanlış. Bakın Çaykara'da bulunan Uzungöl Suyun reklamı Maçkaspor formasında. Ben bunu kabullenemiyorum. Ben şimdi millete Uzungöl suyu içmeyin mi diyeyim.
ÇAYKARA GÜNDEM: 30 Mart 2014 tarihinde yapılacak olan seçimlerde Çaykara'ya nasıl bir belediye başkanı görmek istersiniz?
DÜNDAR: Çaykara hep muhafazakâr olarak anılır. Ben diyorum ki Çaykaraya gelecek olan başkan o inancı kendinedir. Namazını da kılmalı ama kesinlikle sosyal aktif olmalı. Halka inmeli gururu ve kibiri bir kenara bırakmalı. Özellikle seçim sonrasında siyasi rozeti çıkarıp siyasi partisi Çaykara olmalı. Bakın Peygamber efendimiz döneminde istişare yapıldıysa bugün onun ümmetinden birisi istişareden neden kaçacak. İştişare edebilmeli. Ayrıca ilçede 7 den 70'e herkesimin görüşünü almalı.
ÇAYKARA GÜNDEM: Sayın Dündar biraz şiirsel yönünüzü konuşalım. Şiir yazmaya nasıl başladın.
DÜNDAR: Rahmetli dedem Eğrilere köyünden. Eskiden düğünlerde yapılan seyirlerde atışmacıydı, hazır cevaptı. Ben yıllarca tiyatroculuk ve komedyencilik yaptım. Ayrıca filmlerde de rol aldım. Benim dayım Âşık Mustafa Bal. Onun oğlu üstat miktad Bal. Dolayısıyla bizde bir gelenek ve irsi bir olaydır. Bakın benim kaleme almış bir şiirim yoktur. Benim daha çok güncel olaylardan, sevgiye ve doğaya âşık olmamdan kaynaklanan durumdan etkilenerek o anda içimden gelen duyguları kaleme döküyorum. Burada duamı, sitemimi, hizmetimi ve duygularımı şiirle aktarıyorum karşıya. Sizlerden Allah razı olsun Çaykara gündem gazetesi olarak şiirlerimi yayınladınız bize öncülük ettiniz. Siz olmasaydınız bizim yazdıklarımızı kimse duymayacaktı. Bakın yıllar önce askerlik yaptığım arkadaşlarım sizin yayınladığınız şiirlerimden beni buldular. Arkadaş çevremizle buluşturmaya vesile oldunuz.
ÇAYKARA GÜNDEM: Son olarak Çaykaralılara neler söylemek istersiniz?
DÜNDAR: Çaykaralılık bir onurdur! Çaykaralılık bir gururdur! Çaykaralı ilim adamıyla, akademisyenleriyle, bürokratı, azmi ve başarısı ile anılır. Son dönemlerde Hes'ler, Taş ocakları gelse de Çaykaranın güzelliğine, Çaykaranın tabiatını ve yapısını bozamaz. Sadece, Çaykaraya sahip çıksınlar. Çaykaralı olduklarını her platformda unutmasınlar. Sizlerin aracılığıyla dünyanın neresinde olursa olsun tüm Çaykaralılara selam ve sevgilerimi gönderiyorum.
Röportaj: Kemal ÇUMAN/Çaykara Gündem Gazetesi