Nisan Dünya Masa Tenisi Günü ile ilgili olarak Trabzon İl etkinlikleri 6 Nisan 2018 Cuma Günü Karadeniz Turizminin en önemli Merkezlerinden Uzungöl´de gerçekleştirilecek olan etkinlikler ile kutlanacak.
Çaykara Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğünün Organizasyonunda gerçekleştirilecek olan Programda gölün etrafında uygun olan yerlere Masa Tenisi Masaları yerleştirilecek.Daha sonra ise Trabzon genelinde Masa Tenisi Trabzon İl Müsabakaları oynatılacak
40 SPORCU KATILIYOR
Uzungöl´de gerçekleştirilecek olan Masa Tenisi Trabzon İl Birinciliği Turnuvasına Trabzon İlimizden 40 Sporcu katılıyor.Karadeniz Turizminin göz bebeği ve de en önemli Merkezlerinden bir tanesi olan Uzungöl´de gerçekleştirilecek olan bu turnuvanın çok büyük bir ilgi göreceği tahmin ediliyor.
Saat 13.30´da başlayacak olan Turnuva Müsabakaları gün boyunca devam edecek.Yarışmaya katılan Sporcular önce Grup Müsabakalarında rakipleri ile mücadele edecekler.
Daha sonra ise rakiplerini elemeyi başaran sporcular bir üst tura yükselecekler ve de bu şekilde Çeyrek Final,Yarı Final ve de Final müsabakaları oynatılacak ver de turnuva Şampiyonu işle ilk Üç Dereceyi elde eden Sporcular belli olacak.
Yarışmalara katılan ve de Yarışmada dereceye giren Sporculara Gençlik ve Spor Trabzon İl Müdürlüğü ile Çaykara İlçe Müdürlüğü tarafından Kupa,Madalya ve çeşitli ödüller verilecek.
KURT-ÇAYKARA´YI SPOR İLÇESİ YAPACAĞIZ
Çaykara İlçemizin Uzungöl,Sultanmurat,Yedi Göller gibi çok önemli Turizm Merkezlerinin bulunduğunu ve de bu yüzden İlçemizin Turizm Merkezi olarak tanındığını ifade ederek konuşmasına başlayan Gençlik Ve Spor Çaykara İlçe Müdürü Yusuf Kurt En büyük hedeflerinin ise Turizmin yanı sıra Çaykara İlçemizin bir Spor Merkezi haline gelmesi olduğunu sözlerine ekledi.
Gençlik Ve Spor Çaykara İlçe Müdürlüğü olarak Çaykara İlçemizde ve de Uzungöl´de çeşitli Ulusal Organizasyonlara imza atmanın mutluluğunu yaşadıklarını anımsatan Yusuf Kurt 2017 Yılında Gerçekleştirdikleri ?Uzungöl Dağ Bisikleti Maraton Yarışmalarının? Türkiye Bisiklet Federasyonu tarafından Ulusal Yarışmalar kapsamına alındığını ve de bundan sonra bu yarışmaların Çaykara ve de Uzungöl´de Ulusal düzeyde gerçekleştirileceğini sözlerine ekledi.
Yeni Hedeflerinin Masa Tenisi Müsabakalarının da Çaykara İlçemizde yapılabileceğini herkese kanıtlamak olduğunu ifade eden Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Yusuf Kurt Doğası ile Muhteşem bir güzelliğe sahip olan Çaykara İlçemizi Spor ile bütünleştirerek Çaykara İlçemizin İsmini Dünyaya duyurmayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.
MASA TENİSİNİ TANIYALIM
Masa tenisi, yaygın şekilde oynanan bir salon sporudur. Pinpon olarak da bilinen masa tenisi oyunu, 19. yüzyılın sonları ile 20. yüzyılın başlarında, İngiltere´de gelişmiştir.Masa tenisi, 1900´lü yıllarda İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri´nde selüloit yapılı bir özel top ve tef benzeri gergin raketlerle oynanmıştır. Topun raketlere teması sonucu çıkan ?ping-pong? sesleri nedeniyle, yansıma kaynaklı bu isimle de anılmaktaydı. Zaman geçtikçe oyuna ilgi azalmış, ancak 1. Dünya Savaşı´ndan sonra, özellikle İngiltere´de tekrar fazlaca oynanmaya başlanmıştı.
Ping-Pong Birliği, federasyona benzer bir yapıyla, 1902 yılında kurulmuş ve 1905 yılında dağılmıştır. Aradan geçen yıllar sonra, Masa Tenisi Birliği ismiyle, 1920 ? 1921 yıllarında yeniden vücut bulmuştur. Uluslararası Masa Tenisi Federasyonu (FITT) adıyla, 1926 yılında kurularak günümüze kadar gelen oluşuma ise, 110´dan fazla ülkenin masa tenisi birlikleri üye olmuştur. Sporcu sayısı olarak ise, bu birliklere üye olan 1 milyondan fazla masa tenisi sporcusundan söz etmek mümkündür.
Oyun Alanı Ve Kullanılan Materyaller Hakkında Bilgi
Masa tenisi sporu, sert, düz, ve genellikle yeşil ya da mavi renkte olan, uzunluğu 274 cm, genişliği ise 152 cm boyutlarında yapılan, geometrik şekli dikdörtgen biçiminde ve de yerden 76 cm yüksekliğinde ayarlanmış ve özelleştirilmiş bir masada oynanır. Oyunun doğasında hızın var olması sebebiyle, sporcular geniş ve rahat bir alana ihtiyaç duymaktadırlar. Bundan dolayı masa tenisi şampiyonalarında, her masa için eni en az 6 metrelik, boyu ise en az 12 metrelik bir alan sağlanır. Görme durumunda sıkıntı yaşanmaması için de, masa çok iyi bir şekilde aydınlatılır.
*Masanın uzun kenarlarının ortalarını birleştirecek şekilde gerilen ağ, 15 cm yüksekliğindedir ve masadan çok az daha geniş boyutlardadır.
*Beyaz renkli selüloit veya plastik malzemeden yapılmış içi boş topun çapı, 38 mm´dir. Bu topun ağırlığı ise yaklaşık 2,5 gramdır.
*Genel olarak tahtadan yapılan raketlerin üzeri pütürlü kauçuk ya da plastik kaplı yapıdadır.
Masa Tenisi Kuralları
Genel olarak masa tenisi oyun kuralları, tenis oyun kurallarıyla birçok benzerlik gösterir. Raket aracılığıyla vurulan top, saha dışına çıkmamak suretiyle, ağın iki yanı arasında gidip gelir. Önceden belirlenmek koşuluyla, üç ya da beş set olarak oynanan oyun, servisle başlar. Kendi sahasına gelerek en fazla bir kez zıplayan topa raketiyle vuran oyuncu, topu rakip sahaya göndermeye çalışır. Bunu kurallar çerçevesinde başaramayan oyuncunun rakibi, bir sayı kazanır. Her sayıdan sonra, oyuna tekrar başlamak için servis atılır. Toplam beş sayıda bir, servis atan taraf değişir. Yine toplamda 11 sayı kazanan taraf, seti de kazanır. Ancak, set sonuna doğru 10-10´lik beraberlik yakalanırsa, bu aşamadan sonra servis her sayıda değişir ve rakibine iki sayı fark atan taraf seti kazanır. Oyuncular servis atarken, açık avuçla havaya attıkları topa raketle vurmak zorundadırlar. Sadece servis atarken, top servisi atanın sahasında bir kere zıplayarak rakip sahaya gitmelidir.
Çiftler karşılaşması olarak adlandırılan, her iki tarafta da ikişer oyuncunun yer aldığı maçlarda, servis atışını her zaman masanın sağ yarısındaki oyuncular gerçekleştirirler. Top, çapraz şekilde karşı sahanın sağ yarısına gelecek şekilde atılır. Eşler, sırasıyla değişerek servis kullanırlar.
Haber:Hilmi Kanık/Çaykara Gündem Gazetesi