Tarih: 08.07.2017 19:21

Emekli Müftü Mehmet Ali Sula Vefat etti

Facebook Twitter Linked-in

İlçemiz Akdoğan Mahallesinden, Türkiye´nin değişik yerlerinde müftülük yapan Çaykara Akdoğan Mahallesinden emekli Müftü Mehmet Ali Sula İzmir´de vefat etti. 

Ak Parti Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu ile Milli eğitim Bakanlığında çalışan Recep Sula´nın dayısı olan emekli müftünün cenazesi Çaykara´ya getirilerek 10.07.2017 Pazartesi  günü Çaykara Sultanmurat Eğrisu yaylasında kılınacak namazın ardından aynı yerdeki aile mezarlığına defnedilecektir. 

Çaykara Gündem Gazetesi yönetimi olarak Emekli Müftü Mehmet Ali Sula´ya  Allah´tan rahmet, geride kalan kederli ailesine sabırlar dileriz.  /resimler/2017-7/8/2345587097835.jpgMÜFTÜ MEHMET ALİ SULA KİMDİR?  

Çaykara ilçesi Soğanlı (Hopşera) köyünden 1931 tarihinde doğdu. 1948 yılına kadar eski ulemadan olan babası merhum Cafer Zihni Efendiden Hafızlık ve Arapça, Sarf, Nahv, Mantık, Maani, Beyan, Bedi, Tefsir, Hadis, Fıkıh ve Akaid gibi dersler okuduktan sonra muhterem pederinin irtihaliyle Çaykara vaizi Merhum H. H. Hasan Rami Yavuz Efendiden Tefsir, Kelam, Usul fıkıh ve fe-raiz derslerini alarak Mayıs 1949 yılında icazet almıştır. 

İlkokul mezunu olarak 1950 yılında Diyanet İşleri Reisliğinde imtihana giderek 12 kişi arasında imtihanı birincilikle kazanarak Ankara merkezinde İmam-hatip olmuştur. 

Üç ay kadar bu görevi sürdürdükten sonra vaizlik imtihanına girerek Askerlikten önce Cumhuriyet tarihinde Türkiye´nin ilk resmi vaizi olmuştur. 

Fındıklı vaizi iken (Feraiz ve İntikal ka­nunlarında) Müftülük imtihanımda vererek askerliğini müteakip  Çatalzeytin müftüsü im­tihanımda vererek askerliğini müteakip Çatalzeytin müftüsü olmuştur. 

Daha sonra Araklı, Çaykara, Nazilli, Gerger, Malkara ilçelerinde, Tekirdağ, Edirne ve Antalya illerinde toplam 17 yıl müftülük yapmıştır. Çocuklarının tahsili için istikrarlı bir hizmet mülahazasıyla is­teğine binaen İzmir Valiliğine tayin edilmiştir. İzmir´den İstanbul il vaizliğine tayin olunan Mehmet Ali SULA isteğine binaen İzmir Vaizliğine dönmüştür.  

İzmir Vaizi iken Almanya Bonn Büyük elçiliği Din müşavirliği nezninde din görevlisi olarak üç yıl hizmette bulunmuş ve son olarak Manisa ili Vaizliğinden 1989 tarihinde isteğine binaen emekliye sevk ettirilip,36 yıllık resmi hizmetini noktalamıştır. Beş çocuk babası, 13 torun dedesi olan M. Ali SULA halen kendi çapında talebelerine hizmet vermekte

Haber: Çaykara Gündem Gazetesi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —