Trabzon Halk Eğitim Merkezi Müdürü hemşerimiz Orhan Genç ve Alacahan Öğretmenlerinden Emine Usta sorularımızı yanıtladı. Halk Eğitim Merkezi Başkanı Orhan Genç bizlere bu yıl ki projelerinden bahsetti.
Hayat boyu öğrenme projesi adı altında 138 tane kurs açtıklarını belirten Genç kursların yöresel el sanatlarını temel aldığını söyledi. Genç ayrıca bizlere Halk Eğitim Merkezlerinden bir olan Alacahan´ı da tanıttı. Orhan Genç, Han da pek çok kişinin hem öğrenim gördüğü hem de yaptıklarını satarak kendilerine gelir sağladığına değindi.
Kadınlar İş Sahibi Oluyor.
Trabzon Halk Eğitim Merkezi´nin bu yıl ki projelerinden bahseder misiniz?
Milli Eğitim Bakanlığı´nın hayat boyu öğrenme adı altında hazırladığı kurs sayısının 2000 olduğuna, Halk Eğitim Merkezi´nin ise istekler doğrultusunda 138 tanesinin programını açabildiğine ve bunlardan da 37 bin dolayında vatandaşın yararlandığına değindi. Kursların en dikkat çekeninin yöresel el sanatları olduğunu söyleyen Trabzon Halk Eğitim Merkezi Müdürü Orhan Genç sözlerine şöyle devam etti:
?Yöresel el sanatlarımız da en önemlisi gümüş takı ve gümüş el işlemeciliği yani hasır örücülüğü, telkari, kazaziye. Biz bunu biraz daha çeşitlendirdik sepet örücülüğünü, yöresel dokumayı, kaytanı, cami işlemeciliğini ilave ettik. Şimdi de büyük ihtimalle seramik ile ilgili çalışmamız başlayacak. Ayrıca sayın valimizin himayelerinde, yöresel el sanatlarımızın öğretildiği, üretildiği, teşhir edildiği ve satıldığı bir merkez Trabzon´a kazandırıldı. ?Alacahan? diye bir yerimiz var bakırcılar çarşısında.
Burada özellikle Trabzon yöresine has, el sanatlarının öğretilmesi, üretilmesi, teşhir edilmesi ve satışı hedef alınıyor. Bu merkezin başka bir özelliği daha var. Bu merkez aynı zamanda kadın girişimciliğinin desteklenmesini sağlıyor. Kursiyerlerimiz, kursa devam ettiği sürece yaptıkları ürünleri alttaki mağazalarda satabiliyorlar ve ürünlerden elde ettikleri gelirleri kendilerine aittir. Bu yüzden kursiyerler oradan mezun olduktan sonra para kazanabildiklerini fark ediyorlar ve kendi işlerini kuruyorlar. Evde üretime başlıyorlar. Yöresel ürünler satan mağazalara ürün yapıyor. Hasır dokuyor, kazaziye dokuyor, telkari yapıyor. Yani ev eksenli çalışan kadınlarımız bir müddet sonra kendi işyerlerini kuruyorlar ve kendi işletmelerinin başında bulunuyorlar.İstedikleri Alanda Kurs Açabilirler
Genç, Bunun dışında tiyatro, müzik kursları, görsel sanatlardan ise resim kurslarının olduğundan yani Trabzonluların hayal ettikleri, öğrenmek istedikleri, kendilerini geliştirmek istedikleri her alanda kurs açılabildiklerinden bahsetti. Genç, talep edilen kurslar için: ?Yeter ki 2000 kurs projesinin içinde olsun. İstek sayısı 15-20 kursiyeri bulduğu zaman hemen öğretmenlerimizi görevlendiriyoruz ve kurslarımızı açıyoruz. Yeri ve zamanı yok? dedi.
Öğrenme İhtiyacını Hissettirmeliyiz
2015-2016 yılı için yeni fikirleriniz var mı?
Müdür Genç 2015- 2016´nın önemli projelerinden bir tanesini ?Yetişkinlere öğrenme ihtiyacını hissettirmek ve yetişkinlere değişen dünyada hızlı bilgi akışına uyum sağlama ihtiyaçlarını hissettirmek. Çünkü değişen ve gelişen dünya ya entegre olan kazanıyor, kazanmaya devam ediyor. Dolayısıyla biz, vatandaşlarımıza yeni bir ufuk açmak zorundayız. En önemli husus da 24-65 yaş aralığındaki insanların ve örgün eğitimin dışında kalmış, ev hayatında, sosyal hayatta ki yetişkin bireylerimizin hayat boyu öğrenme sürecine katılım oranını artırmak. Bir de ev eksenli çalışan hanımlarımızın kendi işlerini kurmaya teşvik etmek? sözleri ile açıkladı.Her Zaman Başvurabilirsiniz
Genç Halk Eğitimi Merkezi´ne öğretmen alımı için ilk başta o yöredeki öğretim görevlilerinden istifade edildiğinden, eğer ihtiyaç onlardan karşılanamazsa çalışan öğretmenlerden istifade edildiğini, o şekilde de karşılanamazsa iş piyasası içerisinde çalışan uzmanlardan istifade edildiğini belirtti. Şuanda usta öğretici profillerinin önemli bir bölümünün yüksek okul mezunu olduğuna ve kendi öğretmenlerinin de bunlardan bulunduğuna dikkat çekti. Genç, kursiyerlerin başvurusu için ise belli bir zaman olmadığını, her zaman başvuru yapabileceklerini belirtirken; hafta sonu, gün içi ve akşamları olmak üzere kursiyerin istediği zaman dilimini seçebileceğini söyledi.
800 Yıllık Tarih
Bize biraz Alacahan´dan bahseder misiniz?
Alacahan Öğretmenlerinden Emine Usta ise, ?Alacahan, 800 yıllık tarihi olan bir han. Recep Kızılcık tarafından restore edilip ve kadın istihdamı geliştirme merkezi olarak, Halk eğitim ve olgunlaşmaya verildi. Han da yöresel el sanatları için atölyelerde canlı performanslar yapılıyor. 3 katlı bu hanın en önemli özelliklerinden biri de yukarıda canlı performans sergileyen öğrencilerin ürünlerinin satış ofisinde kendi adlarına satışa sunuluyor olmasıdır. Alacahan´ın bir diğer özelliği ise satıştan elde elden gelirin bir kısmı eğitilebilir engelli vatandaşlar için ayrılıyor olması.
Handa Hangi Kurslar Var?
Usta, ?Sepetçilik, kaytancılık, telkari, gümüş, kazaziye, hasır, keşan boyama Geleneksel el nakışları Teship, takı tasarımı, yorgancılık kurslarımız var. Ayrıca ilk defa da burada açılan filografi kursumuz var. çivilerin dansı diyoruz biz ona. En çok talep alan kurslarımız ise Kazaziye ve kaytan. Şöyle söyleyeyim kaytan, Düzköy ve Tonya da annelerimizin sırtlarında yüklerini taşıdığı ve çocuklarını taşıdığı iplerdir. Hocalarımız bunu fular, bileklik ve kolyeye dönüştürdüler. En çok sattıklarımızdan da bir tanesi bunlar. Çok da ilgi var. en çok satanlardan bir de kazaziye var. En çok öğrencimizde onda var. Burası insanların hoşlarına giden güzel keyifli bir yer.?
Bütün Bürokrasiler Burayı Destekliyor
Kursiyerler ve kurslar hakkında bizlere bilgi veren Emine Usta konuşmasına şöyle devam etti: ?Sayın valimizin buraya hakikaten büyük desteği var. Rukiye Öz (Vali Bey´in eşi) sürekli gelir ve fikirlerini söyler. Var-git çiçeklerini de o söylemişti, yaylalarda iki kere çıkar. Biri yaylanın giriş tarihini biri de gidiş tarihini gösterir insanlara. Biz, onu Trabzon´a has bir çiçek olduğu için kullanıyoruz. Dediğim gibi Rukiye hanımın bize çok büyük desteği var. Sürekli fikir üretir, bize söyler. Bunu es geçemeyiz.
Kursun başka hangi faaliyetleri bulunmakta?
Burada her hafta Çarşamba günü saat 2 de sergilerimiz oluyor. Yıl içerisinde, hem çevre okulların halk eğitim kursları oluyor, oradaki insanlar da ürünlerini burada sergiliyor. Açılışta bazen horon oynanıyor, bazense ney çalıyor. Onları onure ediyoruz. Çok da gelen giden var. Ayrıca burada Lös ev´in Trabzon temsilcisi bir öğretmenimiz bulunmakta. Bir tane kızımız var, 21 yaşında, kanseri yavaş yavaş atlatıyor. Çokta sevimli bir kızımız. O da buranın öğrencisi.
Halkımızın Desteklerini Bekliyoruz
Son olarak söylemek istediğiniz bir şey var mı?
Usta, ?1-8 Ağustos da Büyükçekmece´de 16. sı gerçekleşecek olan Uluslararası Festival´e Alacahan Onur konuğu olarak gidiyor. Hem Alacahan´ı hem de sepetçiliği, kaytancılığı ve kazaziyeyi tanıtmak adına. Halkımızın desteklerini bekliyoruz.
Röportaj: Taka Gazetesi