Yaz mevsiminde Uzungöl’de Turizm işi ile uğraşan İş Adamı Abdullah Genel,kış mevsiminde ise Van ilinde bulunan kendi atölyesinde hediyelik eşya üretimine yönelik olarak yoğun bir tempo ile çalışıyor.
Hiçbir teknolojik ürün kullanmıyor Abdullah Genel.Ürettikleri ürünlerin tamamı el yapımı.Her ürünü kendi eli ile değişik şekillere sokuyor Abdullah Genel. Neler yok ki atölyesinde…
Önce tabi ki Şanlı bayrağımız.Kırmızı ve bayaz renklere boyanmış.Ekmeklik, şekerlik, çırpıcı, havan, oyma çay tepsi, peçetelik, avize, baharatlık, resim çerçevesi, kalemlik, uçak maketi, Trabzon Spor logosu, telefon ve tablet tutacağı, beşik ve buna benzer aklınıza gelebilecek ahşap yazı tamamen el yapımın teknolojik hiç bir alet yok.
Abdullah Genel henüz üretim aşamasında.Atölyesinde şimdiden yüzlerce hediyelik eşya birikmiş durumda.İlkbahar mevsimine kadar yaklaşık 6 ay boyunca atölyesinde yoğun bir tempo içerisinde çalışmaya devam edecek Abdullah Genel.Ve de İlkbahar mevsiminde…Karadeniz ve Ülke Turizminin en önemli merkezlerinden Uzungöl’de…Bir hediyelik eşya dükkanı açmayı planlıyor Abdullah Genel.Aylarca uğraştığı,emek verdiği,kendi öz çocukları gibi itina ile hazırlamış olduğu yüzlerce hediyelik eşyayı Karadeniz ve Ülke Turizminin en önemli merkezlerinden Uzungöl’de yerli ve yabancı turistin beğenisine sunmaya hazırlanıyor.
Hediyelik Eşya Dükkanının ismini bile hazırlamış Abdullah Genel.Tekno Hobi Dönerdere…Bilenler bilir ama biz yine de bu ismi açarak bitirelim bu güzel haberimizi.
Tekno çünkü hediyelik eşyaların yapımında hiçbir teknolojik alet kullanılmamış.El emeği göz nuru eserlerin ne kadar önemli olduğunu anlatmak ve farkındalık oluşturmak için Tekno…
Neden Hobi…Çünkü Abdullah Genel bu işe ekonomik rant olarak bakmadı.Bu işi ticari bir gelir kaynağı görmedi.Bir birey olarak Uzungöl ve bölge turizmine nasıl bir katkı sağlayabilirim diye düşündü ve de sadece bir hobi olarak bu işe başladı.
Neden Dönerdere…Dönerdere…Uzungöl insanının en büyük sevdası..Dönerdere Uzungöl insanının en büyük özlemi…Dönerdere Uzungöl’den Doğu Anadolu Bölgesine uzanan bir gönül köprüsü…Dönerdere Mahallesinde yaşayan hemşerilerimiz 56 senedir gurbet ellerde Karadenizin Uzungöl’ün özlemi ile yanıp tutuşuyorlar…
Hemşerilerimiz,Doğu Anadolu Bölgesinde yaşıyorlar ama…Her şeyleri Karadeniz.Her şeyleri Uzungöl…
Yemekleri turşu lahana.Tarlada yetiştirdikleri ürünler mısır patates.Uzungöl’de de koyun inek besliyorlardı.Dönerdere’de de değişen bir durum yok.Dönerdere Köyünde etraflarında bulunan her taraf kupkuru birer çöl adeta.Oysa Dönerdere yemyeşil ağaçlar ile çevrilmiş.Yani Uzungöl özlemi hemşerilerimize gurbette yeni bir Uzungöl yaptırmış.Hemşerilerimiz Dönerdere’yi Uzungöl’e çevirmeyi başarmış.
Uzungöl’ün gölü var da Dönerdere’nin olmaz mı?Onlar da bir gölet yapıvermişler Köyün ortasına.Hem tarlalarını suluyorlar gölet ile hem de gurbette Uzungöl’ü yaşıyorlar.
Ve Karadenizin kavalını da bin KM öteye taşımış hemşerilerimiz.Artık düğünlerinde eğlencelerinde İran sınırında Uzungöl’den 1000 KM uzakta kaval sesi yankılanıyor.
İşte bu yüzden…Abdullah Genel’in bu örnek çalışmasının ismi…Tekno Hobi Dönerdere
ABDULLAH GENEL-MEKANİK DESTEK DURUMUNDA DAHA HIZLI ÜRETİM YAPILABİLİR
Bu işe tamamen hobi olarak başladığını amacının Uzungöl ve Bölge Kültürünü yaşatacak olan eserleri ortaya çıkarmak olduğunu ifade eden Abdullah Genel Uzungöl insanının mutlaka bu alana yönlendirilmesi gerektiğini kendisinin bir birey olarak tek başına neleri başarabileceğini insanlara göstermek amacı ile bu yola çıktığını ifade etti.
Çalışmalarında hiçbir teknolojik ürün kullanmadığını ifade eden Abdullah Genel,mekanik destek olunması halinde teknolojik malzeme alımı yapılarak üretimi serileştirebileceklerini sözlerine ekledi.
Çalışması belirli bir aşamaya geldikten sonra önceliğinin Uzungöl olduğunu Uzungöl’de bir hediyelik eşya dükkanı açarak eserlerini yerli ve yabancı misafirlere sunmayı hedeflediğini ifade eden Abdullah Genel bunun olmaması durumunda ise Van İl Merkezinde bu alanda bir dükkan açmayı planladığını sözlerine ekledi.