Uzungöl Üreten Eller Derneği "Üreten Kadın Eli Projesi" kapsamında hazırlanan hediyelik eşyalar Türkiye´de gündem oluşturmaya devam ediyor
Çaykara´da Kadınların üreten elleriyle bir mucize gerçekleşti. İlçemiz Elmalı Mahallesinde Kadınların hünerli elleriyle üretilen hediyelik eşyalar ülke gündemine oturdu. Her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan Trabzon´un dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl, hediyelik eşya üretiminde öne geçti. "Uzungöl Üreten Eller" adı altında kurulan dernek, 2013 yılında çok küçük bir bütçe ve kısıtlı imkânlarla çoğunluğunun kadınların çalıştığı ve ilk etapta sadece 3-4 farklı ürünün üretimini yapmaya başladı. Ancak zaman içerisinde ürünlerin kalitesi sayesinde talep arttı. Ürün sayısı 40´a çıkarıldı. Toplamda çoğunluğunun kadınların çalıştığı 19 işçinin çalıştığı Uzungöl Üreten Eller Derneğinde torna ve diğer makinelerde kadınların hünerli ellerinin dokunması ortaya mükemmel ürünler çıkardı. Çaykara Gündem Gazetesi olarak baştan beri yaptığımız haberlerle kadınların bu başarısını ülkemizde gerek görsel, gerekse yazılı basının dikkatini çekmeyi başardık. Arka arkaya ülkemizde yayın yapan haber ajansları, TV ve gazetelerin Uzungöl Elmalı mahallesinde üretim yapılan atölyeye gelerek Röportajlar ve üretilen ürünlerin çekimleri yapıldı. Özellikle bu başarının mimarları kadınlarla yapılan söyleşiler ülkemizde gündem oluşturdu.2016 Turizm Sezonunun yaklaştığı şu günlerde en çok merak edilen konulardan bir tanesi de Hediyelik Eşyalşar. Çünkü bilindiği gibi her yıl Uzungöl ,Sultanmurat ve Çaykara İlçemizi ziyarete gelen yüzbinlerce turist bölgemizden aldıkları Hediyelik Eşyalar ile hem memleket özlemini gidermeye çalışıyor hem de kimi eşine, kimi dostuna kimi arkadaşına ya da annesine hediye alarak onların gönlünü kazanmaya çalışıyor.Bu yüzden de Hediyelik Eşya Sektörü Bölgemiz açısından gerçekten de çok önemli bir sektör konumunda. Aynı zamanda Uzungöl Turizminin kanayan yarası Hediyelik Eşya. Çünkü üzülerek ifade etmek isteriz senelerce Uzungöl dışında üretilen ürünler süsledi dükkanlarımızın vitrinlerini. Ve de bu durum bizim yüreğimizi derinden yaraladı.
Çaykara Kaymakamlığı ve Uzungöl üreten eller derneğinin önderliğinde İş Kurumu İl Müdürlüğümüzün katkılarıyla gerçekleştirilen proje sayesinde artık Uzungöl kendi hediyelik eşyasını üretiyor ve de kendi hediyelik eşyasını pazarlıyor.Neler yok ki hediyelik eşyaların içerisinde. Kadınlarımız o hünerli elleri ile neleri sunmuyor ki Uzungöl´ü ziyarete gelen insanların beğenisine. Daha iki yıl önce kurulan ve 2 yıl önce sadece 4-5 çeşit ürün üretebilen atölyede bu gün 40 civarında çeşit üretiliyor.
Çay tepsisinden tutun da ekmek selesine, baharat takımına,şekerliğine, saat, gemi, balık sembollerine, sehpasından tutun da odundan yapılan arabasına kadar. Fincan takımından çay, ayran takımına kadar. Şimdi ise Turizm sezonu başlıyor Uzungöl´de. Bu gün Uzungöllü tüm hediyelik eşya dükkan sahipleri Elmalı Mahallesindeydi. Hepsinin gözlerindeki hayret ifadesi gerçekten görülmeye değerdi. Üretilen muhteşem hediyelik eşyalar onları da büyülemişti. Dikkati çeken bir başka nokta her hediyelik eşya dükkanı sahibi ayrı bir hediyelik eşya siparişi veriyordu. Hepsi yeni ve atölyede daha önce üretimi yapılmayan hediyelik eşyalar. Hepsinin siparişleri tek tek alındı. Bir hafta sonra hazır hale gelecekler.
Trabzon İş Kurumu İl Müdürümüz Mustafa Sezgin atölyeyi ziyaretinde," ben 65 yaşındayım, ömrüm hediyelik eşya atölyelerinde geçti. Bu işin her kademesinde çalıştım.Bu makineleri kullanmak ve bu makinelerden böylesine muhteşem eserler ortaya çıkarmak öyle sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Bu yüzden emeği geçen kadınlarımızı özellikle tebrik etmek istiyorum,"dedi.
Haber: Hilmi Kanık/Çaykara Gündem Gazetesi