İŞKUR; engelli arkadaşlarımızın kendi işlerini kurmasına yönelik olarak 36.000,00 TL´ye kadar proje esaslı hibe desteği sunmaktadır.
İŞKUR; engelli arkadaşlarımızın kendi işlerini kurmasına yönelik olarak 36.000,00 TL´ye kadar proje esaslı hibe desteği sunmaktadır.
Hibe desteğinin içeriğinden bahsetmeden önce yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermemek için bazı tanımları açıklamakta fayda görüyorum.
Engelli: İŞKUR hibe desteği kapsamında bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerle kaybetmesi nedeniyle çalışma gücünün en az yüzde kırkından yoksun olduğu ?Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları? ile belgelenen ve çalışabilir durumda olan kişileri belirtmektedir.
İŞKUR desteğinden faydalanmak için hazırlayacak olduğumuz proje nedir diye sorarsanız kısaca şu şekilde ifade edebilirim. Proje; İşsiz engellilerin kendi işlerini kurmaları ile ilgili sözel ve sayısal bölümlerden oluşan içeriği proje başvuru rehberinde ve ilgili mevzuatında belirtilen amaçları gerçekleştirmeye yönelik hazırlanacak projeleri (planlanmış faaliyetler ve bütçe) ifade etmektedir.
Desteklenecek olan proje türleri engelli bireylerin kendi işini kurmalarına yönelik olacaktır. Engelli arkadaşlarımız açacakları iş yerinde fiili olarak çalışıyor olmalıdır. Sadece destekten faydalanmak amacıyla yapılan başvurular değerlendirme aşamasında elenmesi ihtimal olan projelerdir.
Kendi İşini Kurmak İsteyen Engelli Arkadaşlarımızın Hibe Desteğinden Faydalanmak İçin Aşağıdaki Bütün Şartları Sağlaması Gerekmektedir.
a-İŞKUR´a kayıtlı olmak,
b-Bedensel, zihinsel, ruhsal, duygusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerle kaybetmesi nedeniyle işgücü kaybının en az % 40´ından yoksun olduğunu ?Engellilere Verilecek Sağlık Kurulu Raporları? ile belgelendirebilmek,
c)18 yaşını tamamlamış olmak,
d)Hangi sebeple olursa olsun emekli olmamak,
e)Kendi üzerine aktif veya pasif olarak kayıtlı işyeri olmamak,
f)İşyerinin kurulacağı ilde ikamet etmek,
g)Girişimcilik eğitim programı sertifikasına sahip olmak,
h)Kurulacak iş ile ilgili başka mevzuatlarda aranılan diploma, sertifika, izin vb. belgelere sahip olmak ve aranılan diğer şartlara haiz olmak.
Destek İçeriği Nedir?
1.Kuruluş işlemleri desteği: İşyeri kuruluşu için yapılan resmi işlemler, onaylar, izinler, ruhsatlar ve sigorta gibi masraflar için belge karşılığı olmak üzere en fazla 2.000 TL.
2.İşletme gideri desteği: Sözleşme imza tarihinde sonra 12 ay süre ile belge karşılığı olarak işletme giderlerinin (su, elektrik, iletişim, ısınma, tanıtım) en fazla % 60´ını geçmeyecek şekilde yıllık toplamda en fazla 4.000 TL.
3.Kuruluş desteği: Sözleşme imza tarihinden itibaren 12 ay boyunca belge karşılığı olmak üzere işletmenin temel faaliyet alanı ile ilgili makine, teçhizat, yazılım, donanım, ara madde, sarf malzeme, ofis malzemesi gibi maliyetler için vergiler dahil en fazla 30.000 TL´dir. Destek üst miktarı toplamda 36.000,00 TL´yi geçemez.
Proje kapsamında kesinlikle destek verilmeyecek maliyetler ; işyeri kirası, depozito,abonelik ücretleri (su, elektrik, iletişim vb.), çalışanların ücretleri, işlenerek veya doğrudan satılacak ürünlerin bedelleri, vergi, resim, harç, çeşitli üyelik ücretleri, cezalar, işin konusu ile doğrudan ilgisi olmayan ve işin kurulmasına engel olmayan demirbaş ve diğer malzemelerin bedelleri, kurulmuş bir işletmenin geliştirilmesini, değiştirilmesini amaçlayan giderler karşılanmayacaktır.
İşgücü piyasasında dezavantajlı konumda yer alan kesimlerin başında yer alan engelli arkadaşlarımıza yönelik olarak, engelli çalıştırmayan işverenlerden tahsil edilen idari para cezaları fonundan karşılanan bu projeler çok sayıda engelli arkadaşımızın hayatını değiştirmiştir. Trabzon İŞKUR İl Müdürlüğü´nden destek kapsamında 1 engelli bireyimiz hibe desteği alarak iş yerini açmıştır (muhasebeci), 2 engelli arkadaşımızın da projesi genel müdürlük tarafından kabul edilmiş ve yazışmaları devam etmektedir.
İŞKUR´un Engellilere Yönelik Hibe Desteği için SON BAŞVURU tarihi 30 ARALIK 2015´dir. Detaylı bilgi için Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri´ni ziyaret edebilir ya da 444 75 87, Alo 170 numaralı telefonlardan yetkili arkadaşlarla iletişime geçebilirsiniz.
Engelsiz Bir Dünya İçin Hep Birlikte El Ele?