Tarih: 07.07.2018 21:28

Kırıkhan´dan Ata Toprağına Selam Olsun

Facebook Twitter Linked-in

Göç denince akla hep Çaykara coğrafyası gelir. Bazen fakirlikten, bazen afetlerden dolayı ülkemizin değişik yerlerinde insanlarımız göç etmiştir. Tabii ki en önemli göçler toplu yapılanlardır. 

Biz nasıl unuturuz;

1929 yılında Maçka, Bayburt, Erzincan´ın Tercan, Çayırlı ilçeleriyle Muş´a göç edenleri.

1940 yılında Amasya İli Suluova ilçesine göç edenleri.. 

1964 yılında Hatay İli Kırıkhan ilçesine göç edenleri.. 

1963 yılında Van İli Özalp ilçesi Dönerdere ve Emek Köylerine göç edenleri? 

1967 yılında Bursa´nın Orhangazi ilçesi Örnek köye göç edenleri? 

1973 yılında Çanakkale Gökçeada´ya göç edenleri? 

1974 yılında Kıbrıs´a, göç edenleri? 

Trabzon merkeze bağlı Pelitli köyüne göç edenleri...  

Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Kemal Çuman, Çaykara´dan Hatay Kırıkhan´da göç eden ve kendilerine ikinci Çaykara yaptıkları yerde yaşayan hemşerilerimizi ve 408 Mahallesi Muhtarı Paşa Başar´ı ziyaret etti. /resimler/2018-7/7/2154235751223.jpgKIRIKHAN BİZİM 2´NCİ VATANIMIZ

Aslen Çaykara Şahinkaya Mahallesinden olan ve Babası ile birlikte ilkokul 3´ncü sınıfta iken Hatay Kırıkhan 408 evler mahallesine göç eden Muhtar Paşa Başar ile konuştuk.

Göç ettikleri ilk dönemlerde büyük sıkıntılar çektiklerini anlatan Muhtar Başar,? Mahallemizde okul yoktu. Her kesin gittiği okula gidiyorduk. O dönemde okuldaki diğer öğrencilerle pek anlaşamazdık. Ama zaman geçtikçe buradaki insanlarla uyum içinde yaşadık. Şimdi bize sorsanız nereyi tercih edersiniz Kırıkhan´ı deriz. Çünkü burada alıştık adapte olduk. Çevremiz, arkadaşlarımız, toplum ilişkilerimiz burada güzel. Ayrıca Dedem, Babam, Annem ve amcalarım burada Rahmetli oldu. Hepsinin mezarları buradadır. Burası bizim vatanımız oldu artık. Elbette ki Çaykara için yanıyoruz. Karadenizlilik ruhundan hiçbir şey kaybetmedik. Sürekli Karadeniz kanallarını seyrediyoruz. Özellikle Çaykara ve Karadeniz´den buralara gelen hemşerilerimize özlemle sarılıyoruz. Burada ki Kırıkhan yerlileriyle öyle alıştık ki biz onların düğünlerine gidince halay çekiyoruz. Onlar bizim düğünlerimize gelince horon oynuyorlar. /resimler/2018-7/7/2157389817832.jpgÇAYKARA BİZİM ATA TOPRAĞIMIZ

Kırıkhan´da bulunan hemşerilerimizin özellikle hassas konularda bir araya gelip birlik ve beraberliklerini sağlıyorlar. Sosyal konularda faaliyetlerimiz Karadenizliler Derneği vasıtasıyla yapılıyor. Cenazelerimizde, düğünlerimizde ve hastalarımızda kesinlikle ayırım yapılmıyor. Kırıkhan´da binlerce Çaykaralı yaşıyor. Bir defa Çaykara´yı özlemedim diyen varsa yalan diyor.  Ata toprağımız orası. Orada yaşanmışlıklar var. Atalarımızın bir kısmı orada özümüz bizim Çaykara. Burada yaşayan hemşerilerimizin kimine nerelisin diye sorarsanız sorun Çaykaralıyım der.  Burada yaşayan herkesin Çaykara ile bağlantısı vardır. 

HEDEFLERİMİZİ GERÇEKLEŞTİREMEDİK

Ben burada 4 yıldır Muhtarlık yapıyorum. Çok fazla ideallerim vardı. Maalesef bazılarını yerine getiremedik. İnşallah Mahalle bana destek verip ikinci dönemde seçilirsem bunları yerine getireceğim. Buradaki en büyük hedefim Kırıkhan´da hemşerilerimize Amanos dağlarında eski radar Mevkii´nde bir yayla kurmaktı. Bu yöndeki çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah gerçekleştiririz. Ayrıca mahallemize kamera sistemi kurmayı hedefliyoruz. Kırıkhan belediyesinin mahalle olarak yardımları alıyoruz ama bizim mahallemizi imara açmadılar. Mahallemizin en büyük sorunu nüfus artışından dolayı imara açılmadığı için mahalleye ev yapamıyor. Mecburen farklı mahallelere gidiyorlar. Aynı yerde aileler parçalanmış oluyor.  Belediyeye imza karşılığında müracaat ettik, bize söz vermelerine rağmen hala mahallemiz imara açılmadı. Mahallemize ayrıca ulaşımın rahat yapılabilmesi için minibüs hattı lazım. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Suriyelilerden mahallemizde 120 hane ve binin üstünde nüfusları var. Bunlar kıracı durumunda kalan.   

HEMŞERİLERİMİZ KIRIKHAN´I UNUTMASIN

Burada ikinci bir Çaykara olduğunu hemşerilerimiz unutmasın. Özellikle bu taraflara geldiklerinde mutlaka uğramalarını isterim. Kırıkhan´ın ekonomik olarak en güçlü esnafları Çaykaralı. Ticaret ve sanayi odası başkanı, Milli eğitim müdürü, Nüfus müdürü ve Kaymakamlık yazı işleri müdürü Çaykaralıdır. Burada aşamayacağımız sorun yoktur. Burada hangi kuruma giderseniz gidin mutlaka ilgilenecek birileri vardır. Özellikle Çaykaralı bürokratlarımız buradaki hemşerilerini unutmamalarını ve gerekli yatırımların alınması için yardımlarını esirgememelerini rica ediyoruz. Çünkü burası ´da ikinci Çaykaradır. Buralara gelerek bizleri ziyaret ettiğinizden dolayı sizlere teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca Dünyanın neresinde olursa olsun tüm Çaykaralılara Kırıkhan´dan selam ve sevgilerimi iletiyorum.

Kırıkhan 408 evler´de muhtarlık yapan hemşerilerimiz./resimler/2018-7/7/2207209203918.jpg/resimler/2018-7/7/2207455454504.jpg/resimler/2018-7/7/2223207503937.jpgHaber yorum: Çaykara Gündem Gazetesi




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —