Son dönemlerde yaygın olan ayının hayvanlara saldırması olayının bir örneği İlçemiz Şekersu Yaylası Büyük Yayla mevkiinde yaşandı.Ayı saldırdığı sürüdeki 11 keçiyi öldürdü.
Edinilen bilgilere göre İdris K. İsimli sürü sahibi 27 Mayıs 2021 Perşembe Günü hayvanları ile Dağ yolunu kullanarak yürüme Akçaabat’tan Rize Haya yaylasına doğru yola çıktı.Yaklaşık 200 keçi ve 200 koyunluk bir hayvan ile Şekersu yaylasına gelen sürü sahibi havanın kararması sebebi ile bu yaylada konaklamak zorunda kaldı.
Gece ayı sürüye saldırdı.Sürüde 7 tane köpek olmasına rağmen köpekler ayı ile baş edemediler.Ayı yaklaşık 200 keçiyi sürüden ayırarak Kırklar Dağı istikametinde kovalamaya başladı. Şekersu zirvesi olarak kabul edilen Kırklar Dağı eteklerinde sürü ikiye ayrılıyor.Keçilerin bir bölümü ise taşlık ve dağlık arazi olan ayının tırmanamayacağı taşlık ve yokuş alana kaçarak hayatlarını kurtarıyorlar.
28 Mayıs 2021 Cuma sabahı sürü sahibi Uzungöl Jandarma Karakol Komutanlığını arayarak yardım talebinde bulundu.Bölgeye giden Jandarma ekipleri 11 keçiyi ölü olarak 120 keçiyi ise sağ olarak buldular
Kurtarma operasyonuna katılan Koruculardan Muhsin Yazıcı keçilerin büyük bir bölümünün ayının tırmanamayacağı dağlık alana kaçarak canlarını kurtardıklarını ifade etti.
Muhsin YAZICI: Öldürdüğü keçileri toprağı kazarak gömmeye calıştığınıda tesbit ettik,aynı günün sabahı korucu ismail k.sürüsüne saldırmaya calıştığı ama korucunun havaya ateş ederek ayıyı korkutup uzaklaştırdığıda tesbit edildi.
Korucuların bölgede yaptıkları arama faaliyetlerinde Demirkapı’dakı yayla evlerinin tamamına yakınının ayı tarafında kapıların kırılıp yayla evlerinden peynir,bal vb.tün gıdaları yediği,yerleşim yerlerine ineği ve ahırları kırarak hayvan aldığı biliniyor.
UZUNGÖL’DE İKİ AHIRDAN İKİ DANA ÖLDÜRMÜŞTÜ
Bundan yaklaşık 20 gün önce Uzungöl Kaplanoz Mahallesinde iki ayrı ahıra saldıran ayı iki danayı telef etmişti.
Önce Abdülaziz Göz’e ait ahırın ahşap köşesini kıran ayı içeride bulunan 1 aylık danayı ahırın içinde yemişti
Daha sonra bu defa Osman Karagöz’e ait ahırıun kapısını aynı yöntem ile kıran ayı bu defa da ahırın içinde bulunan 6 aylık danayı yemişti.
PROFESÖRDEN KORKUTAN AÇIKLAMA
Trabzon'da Profesörden korkutan açıklama: Ayılar insanlara yönelecek...
KTÜ Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şağdan Başkaya: Sayıları artan ayılar insana yönelecek, önlem alınmalı
Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şağdan Başkaya, “Ayı popülasyonu Karadeniz başta olmak üzere, Doğu Anadolu hatta Ege, Akdeniz’de bile iyice canlanmaya başladı. Bölgemizde artan ayı popülasyonundan vatandaşlarımız mustarip. Devletin bölgemizde sürekli artış gösteren ayı sorununa bir an önce çözüm bulması lazım” dedi.
Doğu Karadeniz'de yapılan envanter çalışmalarında önceki yıllara göre sayılarının arttığı belirlenen ayılar, indikleri yerleşim yerlerinde vatandaşlara korkulu anlar yaşatıyor. Trabzon’un Tonya ilçesinde ayıların köylere inmemesi için ormanlık alanlara sakatat bırakılarak önlem alınmaya çalışılıyor. Yönetimin riskli olduğuna dikkat çeken Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Şağdan Başkaya, “Ayı popülasyonu Karadeniz başta olmak üzere, Doğu Anadolu hatta Ege, Akdeniz’de bile iyice canlanmaya başladı. Bölgemizde artan ayı popülasyonundan vatandaşlarımız mustarip. Devletin bölgemizde sürekli artış gösteren ayı sorununa bir an önce çözüm bulması lazım” diye konuştu.
İNSANA YÖNELECEKLER
Vatandaşların kendi çözüm yollarını doğru-yanlış ayırt etmeden uygulamaya çalıştığını anlatan Prof. Dr. Başkaya, şunları dedi:
“Tonya ilçesinde ayılar yerleşim yerlerine inmesin diye ormana hayvan sakatatlarını asarak kendi yerleşim yerlerinden uzak tutmaya çalışıyorlar. Bu çok doğru bir davranış değil. Ayılar otobur hayvanlardır. Yüzde 90 ot ile beslenirler. Av yaparak et veya leş de yerler. Ama böyle bir hayvana siz kanlı, pişmemiş et bırakırsanız doğada hem de fazla miktarda bu onu et arayışına yönlendirir. Üstelik ayılar daha iyi beslendikleri için ayı popülasyonunun daha da fazla artmasına neden olur. Ayılar zeki hayvanlar. Etlerin insan tarafından getirilerek ormana bırakıldığını biliyorlar. Zamanla etlerin kaynağına, yani insana yönelecekler."
DURUM FACİA İLE SONLANABİLİR
Bölgede birçok insanın ayı ile karşılaştığını belirten Prof. Dr. Başkaya, "Ormanlardaki besin maddelerinin azalması da ayıların insanlara yakın yerlerde gıda temin etmek için gelmesine sebep olabiliyor. Ama en önemli etken ayıların popülasyonunun kontrolsüz yüksek oranda artmış olması. Araziden uzak insanlar bu gerçeği inkar ediyorlar ama köylüler yıllardır bu durumdan yaka silkiyorlar. Durum facia ile sonlanabilir. Bölge vatandaşı devletten bir adım atmasını bekliyor" dedi.