Kocaeli'nde Çaykara'lı Belediyeci İle Horon Rüzgarı

Kocaeli

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanı Çaykara’lı Hemşerimiz Adem Coşkun’un hazırlamış olduğu proje göz kamaştırdı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Harita Mühendisi olarak görev yapan Çaykara’lı Hemşerimiz Adem Coşkun’un hazırlamış olduğu proje göz kamaştırdı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Harita Mühendisi Adem Coşkun ve Çaykara’lı İzmit Hayrettinpaşa Ortaokulu Fen Bilgisi Öğretmeni ve aynı zamanda Halk Oyunları Antrenörü Mualla Sarı tarafından hazırlanan “Horon Oynamayan Kalmasın” projesi renkli görüntüler ortaya çıkmasına sebep oldu.

Programın son bölümünde Çaykara’lı Belediyeci Mualla Sarı Plaketini Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Yeşildal tarafından takdim edildi.

Başiskele’de başlayan Gebze ile devam eden ‘6 Üstü+1 Aşk: Horon Oynamayan Kalmasın’ projesinin finali Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde yapıldı. Duygu dolu ve eğlenceli anlara sahne olan gösteride engeller bir kez daha horon ile aşıldı

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Kocaeli Kent Konseyi ile birlikte sivil toplum kuruluşlarını desteklediği Yerel Destek Programı (YEDEP) kapsamında Kocaeli Trabzonlular Derneği ile Derince Dünya Kromozom Kardeşliği Derneği'nin ortak olarak hazırladığı, Kocaeli Üniversitesi'nin de danışmanı olduğu "6 Üstü +1 Aşk : Horon Oynamayan Kalmasın" projesinin ilk gösterimi Başiskele’de, ikincisi Gebze’de, final gösterimi ise İzmit Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

FİNALE YAKIŞIR YOĞUN KATILIM

İzmit Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen, “6 Üstü +1 Aşk: Horon Oynamayan Kalmasın” final etkinliğine ev sahibi Kocaeli Trabzonlular Derneği Başkanı İbrahim İbrahimoğlu ve Derince Dünya Kromozom Kardeşliği Derneği Başkanı Neriman Akbulut’un yanı sıra, Vali Yardımcısı İsmail Gültekin, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ali Yeşildal, Derince Belediye Başkanı Sertif Gökçe, KOÜ Rektörü Nuh Zafer Cantürk, Kent Konseyi Başkanı Kadir Çetin, İMO Başkanı Ali Akgün, Toplumsal katkı koordinatörü/ Engelliler Araştırma ve Uygulama Birimi Koordinatörü Prof.Dr.Elif Karagün, Proje Koordinatörü Adem Coşkun, Kocaeli Trabzonlular Derneği Gençlik Kolları Başkanı Orhan İmamoğlu ve gençlik kolları yönetimi, STK başkanları, özel bireylerin aileleri ve davetliler katılım sağladı.

‘’ÖZEL ÇOCUKLARIMIZA YER VEREREK FARKINDALIK OLUŞTURMAYA ÇALIŞTIK’’

Kocaeli Trabzonlular Dernek Başkanı İbrahim İbrahimoğlu projeye destek veren herkese teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “Bu projemizde Özel çocuklarımıza yer vererek farkındalık oluşturmaya çalıştık. Eğitim verince her kesimden insanların her şeyi başarabildiğini özel öğrencilerimizle görmüş olduk. Bugün burada olan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

‘’ÖZEL BİREYLER FARKLILIKLARIN BİZİ BİRLEŞTİREN BİR KÖPRÜ OLDUĞUNU ANLATIYOR’’

Dünya Kromozom Kardeşliği Dernek Başkanı Neriman Akbulut, “Özel bireyler toplumuzun parçası olarak farklılıkların bizi birleştiren bir köprü olduğunu anlatıyor. Ailelerimize teşekkür ediyorum. Sabrınız, sevginiz ve azminiz ile çocuklarınızın yanında oldunuz. Birlikte güzel günlerde buluşmak istiyorum.” dedi.

‘’BİZİ BİRBİRİMİZLE SEVGİYLE BAKMAYA YÖNLENDİRİYOR’’

KOÜ Engelliler Araştırma ve Uygulama Birimi Koordinatörü Prof.Dr.Elif Karagün de yaptığı konuşmada, “Bu etkinlikte keyif alarak çalıştık. Gönlü güzel insanlarla bir arada olduk. Çok farklı bir projeye imza attılar. Bir hemşehri derneği farkında olma konusunda bir etkinlik ortaya koymaya çalışıyor. Sosyal sorumluluk ve duyarlılığı da işin içine katarak bizi birbirimizle sevgiyle bakmaya yönlendiriyor.” İfadelerine yer verdi.

‘’109 DERNEĞE DESTEK VERDİK’’

Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Kadir Çetin konuşmasında şunları söyledi: “Kent konseyi olarak 109 derneğe Yerel Destek Programı (YEDEP) kapsamında destek verdik. Bunların sizin karşınızda sunuluyor olması bizi çok memnun ediyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.’’

‘’ENGEL İNSANLARIN KAFASINDAKİ ENGELDİR’’

Derince Belediye Başkanı Sertif Gökçe de gecede yaptığı konuşmada: “Özel kardeşlerimizin bu kadar temiz ve saf duyguya sahip olmaları beni çok mutlu ediyor. Engel insanların kafasındaki engeldir. Özel kardeşlerimizin hayatta var olabilmeleri için elimden gelen bütün çabayı göstereceğim.” İfadelerine yer verdi.

“KOCAELİ’DE TRABZONLU KARDEŞLERİMİZ FAZLA VE GÜÇLÜLER’’

KOÜ Rektörü Nuh Zafer Cantürk, “Kocaeli’de Trabzonlu kardeşlerimiz fazla ve güçlüler. KOÜ’de Rektör olarak göreve başladığım gün üniversite olarak şehirle temas etmeye çalışacağımızı ifade etmiştim. Bunun için büyük bir gayret gösterdim. Kocaeli’de STK’lar ve hemşehri dernekleri çok güçlü. Kente hizmet vermeye çalışıyorlar. KOÜ olarak toplumsal dokunuşlarımıza devam edeceğiz. Dezavantaj bakış açısı ile ilgilidir. Her zorluk fırsata gebedir. Bu işi organize eden ve destek veren herkesi kutluyorum.” dedi.

HORON EĞİTİMLERİYLE ÖZEL ÇOCUKLARIN GELİŞİMİ DESTEKLENDİ

Horon eğitimleri ve sahne gösterileri, Salih Şahintürk, Mualla Sarı ve Cihan Denli tarafından hazırlandı. Projenin koordinatörlüğünü Adem Çoşkun yürüttü. Proje başlangıcında çekingen, birlikte uyumlu çalışma konusunda kısıtlı yeteneğe sahip, ritim duygusu zayıf ve hareket kabiliyeti sınırlı olan bu çocuklar, proje sonunda büyük ilerleme kaydetti. Sahneye çıkarak horon ve kolbastı gibi Karadeniz yöresine ait oyunları başarıyla sergileyen çocuklar, aynı zamanda proje tanıtım belgeselini de kendi sesleriyle anlattılar. Sahnedeki mutlulukları, performanslarına ve sosyal yaşamlarına olumlu bir şekilde yansıdı.

BİLİMSEL TAKİP VE YOĞUN HALK DESTEĞİ

Projenin başlangıcından sonuna kadar olan süreç, Kocaeli Üniversitesi Toplumsal Katkı Koordinatörü ve Engelliler Araştırma ve Uygulama Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Elif Karagün tarafından bilimsel testlerle takip edildi. Çocukların sahne gösterileri, hem bireysel gelişimlerini hem de sosyal hayata uyumlarını destekledi. Gösterilere Kocaeli halkı da büyük ilgi gösterdi. “6 Üstü +1 Aşk: Horon Oynamayan Kalmasın” projesi, horon kültürünü kullanarak sevgiyi, dayanışmayı ve birlik olmayı vurguladı. Etkinlikte, özel bireylerin sergilediği performanslar aracılığıyla, engellerin sevgi ve dayanışmayla aşılabileceği mesajı tüm katılımcılara iletildi.


 

 



İlginizi Çekebilir