Çaykara’lı Bilim Adamı Profesör Dr Osman Turan,Karadeniz Teknik Üniversitesi(KTÜ)’de gerçekleştirilen tören ile anıldı.
Vefatının 45. yıl dönümünde Türk tarih profesörü, büyük fikir adamı ve Büyük Selçuklu Tarihçisi Prof. Dr. Osman Turan için 17 Ocak 2023 Salı Günü saat 14.00’da Karadeniz Teknik Üniversitesi Profesör Dr Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezinde bir program gerçekleştirildi.
KTÜ Rektör Yardımcısı Hikmet Öksüz’ün moderatörlüğünde gerçekleştirilen Programa Prof Dr Uğur Üçüncü,ve Doc. Dr. Derya Derin Paşaoğlu panelist olarak katıldılar.
Programda Profesör Osman Turan’ın Siyasetçi Kişiliği ve Cemiyetçiliği,Osman Turan’ın Türk Tarihindeki Yeri tüm detayları ile konuşuldu.
Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok ,Çaykara İlçesinin gurur kaynağı Profesör Osman Turan’ı Anma etkinliklerine katılım sağlayarak Çaykara İnsanının Akademisyenine vermiş olduğu önemi en güzel şekilde dile getirdi.
Anma Programında bir konuşma da gerçekleştiren Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok Profesör Osman Turan’ın Çaykara Eğitimi için bir rol model olduğunu ve Çaykara İlçesinde senelerdir binlerce öğrencinin Profesör Turan’ı model olarak kabul ederek hedef koyduğunu ve çok güzel yerlere geldiğini sözlerine ekledi.
PROF. DR. OSMAN TURAN
PROF. DR. OSMAN TURAN'I VEFATININ YIL DÖNÜMÜNDE SAYGIYLA ANIYORUZ.
1914 yılında, Trabzon'un Çaykara kazasının soğanlı köyünde doğdu. Kuranoğlulları adı ile anılar bir aileden gelmektedir. Babası, Birinci Cihan Savaşında Kafkas Cephesinde şehit olan Hasan Ağadır. Osman Turan, ilk okulu Çaykara'da, Liseyi Trabzon ve Ankara'da bitirdi. Ankara Üniversitesi Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesinden 1940'ta mezun oldu.
"On iki Hayvanlı Türk Takvimi" adlı eseriyle doktor oldu. Doktora jürisinin başkanı Prof. Dr. Fuat Köprülü idi. 1944 'de doçentliğe, 1951'de de profesörlüğe yükseldi.
1948'de Paris'te toplanan Şakiyatçılar Kongresine "Selçuklu Türkiye'sinde Toprak Hukuku" adlı tebliği ile katıldı. 1948-1950 yılları arasında Londra ve Paris'te incelemeler yaptı. 1954 yılında Trabzon'dan milletvekili seçildi. Milletvekilliği 27 Mayıs 1960'a kadar sürdü. 17 Ocak 1978'de öldü.
Eserleri
"On İki Hayvanlı Türk Takvimi (1941), Selçuklular Tarihi ve Türk İslam Medeniyeti (1965), Türk Cihan Hakimiyeti Mefkuresi Tarihi (iki cilt) (1969), Doğu Anadolu Türk Devletleri Tarihi (1973), Selçuklular ve İslamiyet (1971) Türkiye Selçukluları Hakkında Resmi Vesikalar (1958), Selçuklular Zamanında Türkiye (1971), Türkiye'de Manevi Buhran Din ve Laiklik (1964)