Tarih: 24.08.2019 13:02

Maraşlı Gelin ve Şehirlerin Kardeşliği

Facebook Twitter Linked-in

MARAŞLI GELİN VE ŞEHİRLERİN KARDEŞLİĞİ

Trabzon Büyükşehir Belediyesi İç deneticisi Osman Abanoz´un Kaleme aldığı ?Maraşlı Gelin ve Şehirlerin Kardeşliği? İsimli Yazıyı sizlerle paylaşıyoruz.

Gelenek Örf ve Adetler bir Toplum için vazgeçilmez değerlerdir.Geçmişteki yaşanmışlıkları geleceğe taşıyamazsak Toplumsal görevimizi yerine getirmemiş oluruz.

/resimler/2019-8/24/1331504539199.jpg

Ya da bir başka şekilde ifade etmek gerekir ise Geçmiş ile Gelecek arasında sağlam Köprü kuramayan bir Toplum Sağlıklı bir Toplum değildir.

Kültürü olmayan hiçbir Millet Geleceğe Işık tutamaz.Sağlıklı bir Kültür ise ancak Geçmişte yaşanmışlıkları Günümüz Dünyası ile sağlıklı bir şekilde Hamur haline getirerek yoğurmak sureti ile sağlanabilir.

/resimler/2019-8/24/1314492360621.jpg

Köylerimizdeki geçmiş yaşama çoğumuz özlem duyarız.Ancak bu sadece Özlem noktasında kalır bir türlü onları yaşama ve yaşatma organizasyonunu gerçekleştiremeyiz bir türlü.Yani sadece sözde kalır Eski Köy özlemimiz?

Köylerde yapılan Eski Düğünler bizlere çok şeyler anımsatıyor.Şehirleşme Kültürü hayatımızı baştan sona değiştirdiği gibi Gelenek ve Göreneklerimizi de aldı götürdü.Hepimiz Düğün Salonlarına kendimizi hapsettik.

/resimler/2019-8/24/1332174383532.jpg

Geçmiş yaşantımızın izlerini taşıyan,büyüklerimizi,n her karesinde kendilerinden izler bıraktığı köylerimiz ise ıpıssız,bomboş ve de kendi kaderlerine terk edilmiş durumda.

Kendimizi kandırıyoruz aslında.Senede iki defa Ramazan ve Kurban Bayramlarında Eşimizi çocuklarımızı alıp köye götürüyoruz.Soruyoruz.Cevap veriyor Şehirde yaşayan hemşerimiz..

-Çocuklarım Kültürlerini unutmasın onun için getiriyorum.

İyi de Kardeşim?Senede bir gün ziyaret etmek ile Kültür yaşatılmaz ki?Kültür bir yaşam şeklidir.Onu hayatının her aşamasında yaşaman ve de yaşatman gerekmiyor mu?

Nesiller arasındaki diyaloglar kesildi.Aşağıdaki yazımızda Yeni Yaşanmış ve 1900 Metre Yükseklikte yapılan bir düğünün Anatomisini ve yaşanılanları Osman Abanoz´un Kaleminden Büyük bir heyecan ile okuyacaksınız.

Sizleri Muhteşem Yazımız ile baş başa bırakıyoruz Efendim?

MARAŞLI GELİN VE ŞEHİRLERİN KARDEŞLİĞİ

Çaykara Demirkapı Mahalle Sakinleri yıllar önce daha çok Trabzon,İstanbul ve Samsun´a göç ettiklerinden düğünlerini buralardaki Düğün Salonlarında ya da Nikah Salonlarında yaparlar.

Bu yüzden de Düğünler genel olarak Yayla Dönemi olan Yaz Mevsiminde yapılmaz Demirkapı Köyünde?

Uzun Seneler Sonra Demirkapı Mahallemizde bir ilk yaşandı.Köyümüz Sakinlerinden Ahmet Hamdi Yüce´nin  Oğlu Ömer Yüce ile İngilizce Öğretmeni Maraş´lı Selin Kara Düğünlerini Trabzon´a 110 KM Mesafede 1900 Rakımlı Demirkapı Mahallesi Kambo Mevkisinde yapmak üzere Davetlileri buraya toplayarak Düğün Merasimlerini burada gerçekleştirmeye karar verdiler.

/resimler/2019-8/24/1332509540473.jpg

Gerek Demirkapı Mahallesinden gerekse Uzungöl ve Civar Mahallelerden çok sayıda davetli bu muhteşem Köy ve Kır Düğününe çok büyük bir ilgi gösterdiler.

Köy Meydanında kurulan Muhteşem Gelin Masası ve de Misafirler için hazırlanan Masa ve Sandalyeler ile Demirkapı köy Meydanı bir anda Muhteşem bir Düğün Salonu haline dönüştürüldü.

Düğüne katılan Kadınlı Erkekli çoluk çocuk yüzlerce davetli Muhteşem bir Kır Düğününde Doğanın keyfini çıkararak Genç Çiftlerimizin Mutluluklarına tanıklık ettiler.

/resimler/2019-8/24/1315305642688.jpg

Köy Ortasında Kurulan Nikah Masası,Profesyonel Ses Sistemi,ve canlı Müzik Ziyafeti ile Düğüne katılan Davetliler Ömürleri boyunca unutamayacakları muhteşem bir Kır Düğününe tanıklık etmiş oldular.

Genç Çiftlerin Resmi Nikahları Çaykara Belediye Başkanımız Sayın Hanefi Tok Beyefendi tarafından kıyıldı.

Genç Çiftlerin Nikah Şahitlikleri Damadın Dayısı ve aynı zamanda Demirkapı Mahallesi Muhtarı Naci Keleş ile Gelin Kızımızın Abisi tarafından gerçekleştirildi.

/resimler/2019-8/24/1333265634852.jpg

Genç Çiftlerimizin Evlilik Cüzdanı ise Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kamu İç Deneticisi Osman Abanoz tarafından Gelin Selin Yüce´ye Takdim edildi.

Evlilikte aslolan karşılıklı sevgi ve saygı olduğunu iyi günlerde olduğu gibi çetin ve zor günlerde de eşlerin birbirlerine yardımcı olması gerektiğini belirterek Maraş´tan gelen Dostlarımıza ve Gelinimiz Selin Kara´nın Ailesine Hoş Geldiniz diyerek konuşmasına başlayan Osman Abanoz Kahraman Maraş ile Trabzon´un Kardeş Şehir olduklarını ifade ederek mMaraş´taki en İşlek Caddenin İsminin TRABZON Caddesi olduğunu Trabzon´daki En Merkezi Caddenin İsminin ise KAHRAMANMARAŞ CADDESİ ya da Kısa İsmi İle MARAŞ CADDESİ olduğunu sözlerine ekledi.

/resimler/2019-8/24/1316051737112.jpg

Her iki Ailenin Hısımlıklarının Hayırlı olmasını dileyen Osman abanoz Genç Çiftlerimize de Mutluluklar diledi.

TRABZON KAHRAMANMARAŞ KARDEŞLİĞİ

Trabzon ile Kahramanmaraş arasındaki Kardeşlik Köprüsünün o tatlı Öyküsünü yine Trabzon Büyükşehir Belediyesi İç deneticisi Sevgili Osman Abanoz Abimizin o tatlı kaleminden aktaralım sizlere

Fatih Sultan Mehmet 1461 Yılında Trabzon´u fethettikten sonra Maraş´taki Dulkadiroğullarından 3 kardeşi Trabzon´a gönderir.Bu Kardeşlerden bir tanesi de Sacaklızade İlyas Efendi´dir.Çaykaramızın Çayıroba(YENTE) Köyüne yerleşir.

/resimler/2019-8/24/1333538135350.jpg

Bu Köy Demirkapı Köyüne çok yakındır.İlyas Efendi´nin Mezarı Yente Camiinin içinde yer almaktadır.

BU vesile ile Yente Camii Çeşitli Hastalıklara iyi geldiği inancı ile İlyas Efendi´nin Mezarı Ziyaret edilir vu burada konaklanır.İnsanlarımızın bu Gelewneği çok uzun senelerdir devam etmektedir.

Maraş´tan Gelen Diğer Kardeş Saçaklızade Osman Efendi Çaykara İlçemizin Maraşlı yani PAÇAN Köyüne yerleşir ve Mezarı da bu köyümüzdedir.

Üçüncü Kardeş Saçaklızade  Hasan  Efendi´nin Mezarı ise ise Of Eskipazar Kavak Camiinin yan tarafındadır.

/resimler/2019-8/24/1316388456619.jpg

Bölgemizin Maneviyatını ilerlemesinde ve yükselmesinde çok önemli katkıları olmuştur.

Yavuz Sultan Selim Han´ın Trabzon´da Şehzadelik yaptıkları Dönemde Annesi Gülbahar Hatun(Ayşe Sultan) Maraş´tan Akrabası olan Dulkadiroğlullarından çok sayıda insanı Trabzon´a getirip Trabzon Maraş Kardeşlik Köprüsünün Trabzon ayağını kurmuştur.

Trabzon Merkez´de Gülbahar Hatun Mahallesi,Gülbahar Hatun Camii ve Gülbahar Hatun Türbesi bulunmaktadır

YÜZYILLAR SONRA MARAŞ´LI SELİN TRABZON´A GELİN GELDİ

Yüz Yıllar Önce Trabzon´a gelip yerleşen Yavuz Sultan Selim´i yetiştiren Trabzon´da Türbesi bulunan Maraş´lı Gülbahar Hatun(Ayşe Sultan)´dan sonra Maraş´lı Selin de Trabzon Gelini olmuş oldu.

/resimler/2019-8/24/1334354698705.jpg

MARAŞ VE TRABZON´UN KARDEŞ ŞEHİR OLUŞLARI

Trabzon´lu olup bir Dönem Maraş Valiliği yapmış olan Eski TBMM Meclis Başkanı Rahmetli Necmettin Karaduman´ın girişimleri ile Trabzon ve Kahraman Maraş Şehirleri kardeş Şehir İlan edilmiştir

CANDEMİRAĞA OYUNU

Yöresel Oyunlarımız Düğünlerimizdeki en temel eğlencelerimizdendir.Atlama Horonu,Sallama Horonu ve Düz Horonunun yanı sıra zaman zaman CANDEMİRAĞA da oynanmaktadır Düğünlerimizde.

CANDEMİRAĞA oyununun da Bölgemize Sivas Maraş Bölgesinden geldiği rivayet edilmektedir.

DAVETLKİLERE İKRAM

Genç Çiftlerimizin Düğün Törenlerine katılan Davetlilere ayrı ayrı olmak üzere Trabzon İlimizin Meşhur Kalkanoğlu Pilavı,ayran ve tatlı ikramı yapılması Düğüne farklı bir renk ve güzellik kattı.Düğünde Yaş Pasta ve takı töreninin ardından Genç Çiftlerimizin Düğün Töreni günün geç saatlerine kadar devam etti.

/resimler/2019-8/24/1335037511714.jpg

SENİ SEVEN ÖLSÜN FİLMİ DEMİRKAPI´DA ÇEKİLMİŞTİ

3 Sene öbce çekilen ve ATV´de yayınlanan ?SENİ SEVEN ÖLSÜN? filmi filmi de Düğün nyapılan bu yerde çekilmişti.

Ayrıca Demirkapı Mahallesi ATLAS Dergisi tarafından Türkiye´nin En Güzel 50 Yerinden Biri olarak seçilmişti.

Ayrıca Milliyet Gazetesi de Doğu Karadeniz Bölgesinin En Güzel 5 Yerinden bnir Tanesini Demirkapı Mahallesi olarak seçmişti.

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —