Tarih: 22.11.2017 15:46

Öğretmen Sigara İçer mi?

Facebook Twitter Linked-in

Çaykara Günden Web sitemizi yakından takip eden dostlarımız şunu çok iyi bilirler.Zaman zaman çeşitli konulardaki köşe yazılarımız ile Çaykara Gündem Dostlarımıza bazı anımsatmaları yapmaya gayret ediyoruz.

Dün akşam evde otururken Kırıkhan´dan bir gönül dostumuzun gönderdiği bir mesaj öğretmen olarak beni çok duygulandırdı.Ve  ben de bu duygularımı sizlerle paylaşmak istedim.

Kırıkhan´da ikamet eden Ahmet Üstünbaş Abimiz yazıyor bana.

-Hilmi Hocam diye sordu.Sigara içiyor musunuz?

-Hayır.Hayatımda hiç sigara kullanmadım diye cevap yazdım Ahmet Bey´e.

Sevindi Ahmet Bey:

-O halde memnuniyetle size yazabilirim dedi Ahmet Bey.Sizden Öğretmenlerin sigara içme alışkanlığı ile ilgili bir yazı istiyorum.

Bizler zaten zaman zaman bu tür yazılarımızı Geleceğimizin teminatı olan yavrularımızı emanet ettiğimiz öğretmenlerimize yapıyoruz.Bu gün de öyle yapalım isterseniz.

Öğretmen hayatın her aşamasında her yönü ile mutlaka topluma örnek olmak zorundadır.Oturuşu ile ,konuşması ile,toplum içerisindeki iletişimi ile,kısacası her alanda hem okulda hem de okul dışında etrafına ışık saçmak durumundadır öğretmen.

,Herkesin yanlış davranmaya hakkı vardır ama öğretmenin yanlış yapma hakkı çok fazla bulunmamaktadır.Çünkü öğretmen toplum tarafından model olarak kabul edilen insandır.

Önce okulda çocuğumuz bizleri model olarak kabul etmektedir.Yaptığımız davranışın çocuk tarafından değerlendirilmesi ya da seçilmesi mümkün değildir.Öğrencimiz bizim her davranışımızı model olarak kabul etmektedir.O yüzden de öğretmen olarak çocuğumuza kazandıracağımız her olumlu davranış çocuğumuzun gelecekteki yaşantısına ışık tutacağı gibi bir öğretmen olarak çocuğumuza belki de farkında olmadan kazandıracağımız olumsuz davranışlar çocuğumuzun gelecekteki hayatının kararmasına sebep olacaktır.

Şimdi de topluma bakalım isterseniz.Belki bizler öğretmen olarak çok fazla farkında olamıyoruz ama görev yaptığımız her köyde,her mahallede bütün davranışlarımız velilerimiz tarafından mercek altına alınmaktadır.Doğru yaptığımız her davranışta veliler bizleri çocuklarına örnek model olarak gösterebilecekleri gibi her yanlış davranışımızda da ?İşte biz çocuklarımızı bu insanlara emanet ediyoruz? gibi olumsuz bir değerlendirme  tehlikesi ile karşı karşıya kalma ihtimalimiz oldulkça yüksektir.

Bunun için öğretmen hem öğrencileri ile kurduğu iletişim hem de çevresi ile kurduğu ilişkilerde çok dikkatli davranmak,attığı her adımı hesap etmek ve de buna göre hareket etmek zorundadır.

Gelelim konumuza.Öğretmen sigara içer mi? Özellikle genç öğretmen arkadaşlarımın bu yazımı okurken bana çok fazla sitem edeceklerini adım gibi biliyorum.

Aynen şöyle söyleyecek öğretmen arkadaşlarım.Ya Hilmi Hoca.Biz de insanız.Bizim de sigara içmeye hakkımız yok mu?

Yok Sevgili arkadaşlar.Hiç kusura bakmayın ama yok.Öğretmen sigara içmemeli.Her konuda hem öğrencilerine hem de çevresine örnek olan bir öğretmenin sigara konusunda etrafına örnek olmaması bana göre öğretmenimizin sigara karşısında toplum önünde yenik duruma düşmesi anlamına gelir.

Bir öğretmen düşünün.Kendisi sigara içiyor ama çocuklarına,öğrencilerine sigara içmemeyi ya da sigaranın zararlarını anlatmaya çalışıyor.

Bir öğretmen düşünün.Kendisi sigara içiyor ama öğrencilerinin sigara içmesine engel olmaya çalışıyor.Kimse kusura bakmasın Sevgili Arkadaşlar.Eğer Öğretmen Arkadaşımız sigara içiyor ise o öğretmen arkadaşımızın çocuğundan sigara içmemesini beklemek gibi bir hakkı kesinlikle yoktur.

Çünkü sen öğretmen olarak çocuğa zaten rol model olmuşsun Sevgili Öğretmenim.Kendin sigara içerek   öğrencimize olumsuz model olmuşuz.Artık öğrencimiz şunu düşünecektir.Sigara içmek kötü bir şey olmuş olsaydı  bunu öğretmenim içmezdi.Öğretmenim içtiğine göre demek ki sigara içmek yanlış bir davranış şekli değildir.O halde ben de sigara içebilirim.

Öğretmen arkadaşlarım bana şunu söylemesinler ne olur.Hocam biz sigara içiyoruz ama çocuklarımızın yanında içmiyoruz.Gizli bir bölümde içiyoruz.

Sevgili öğretmenlerim.Şunu sizler benden çok daha iyi biliyorsunuz.Çocuklarımız hepimizden çok daha zeki ve de her şeyi bizden çok daha iyi anlıyor.

Onun için sizler sigarayı nerede içerseniz için çocuığunuzun bundan kesinlikle haberi var.Kimse bu konuda kendisini kandırmasın ne olur.

Ana Sınıfı Öğretmenlerimiz.İlkokul Öğretmenlerimiz.Çocuklarımız her şeyleri ile sizlere emanet.Sizlerin onların hayatına yapabileceğiniz her olumlu dokunuş çocuklarımızın geleceğini kurtaracak.

Ortaokul ya da Lise öğretmenlerimiz.Kendiniz sigara içtiğiniz halde nasıl çocuğunuzun yanına gidip de evladım sigara içme diyeceksiniz.Ya da söyleyeceğiniz bu sözün öğrencinizin hayatında ne kadar etkili olacağını düşünüyorsunuz.

Ve de ne olur onların hayatına sigara gibi bir zehirin konulmasına müsaade etmeyelim ne olur.En azından bizler öğretmenler olarak bu konuda üzerimize düşeni yerine getirelim.

Bizler çocukken öyle derdi eskilerimiz.Filancinin  dediğini yap yaptığını yapma derlerdi.Hayır efendim.Kesinlikle hayır.Bizler öğretmeniz.Bizim dediğimiz ile yaptığımız aynı olmak zorundadır.Bizler her yönümüz ile çocuğumuza örnek olmak durumundayız.Bu işin birinci, kuralı da bana göre sigara.

Genç öğretmenlerim bana kırılacaklar ama ben doğru bildiğimi yazarak bitireceğim.Geleceğin neslini yetiştirecek olan Öğretmenimin sadece kendisi  için değil aynı zamanda öğrencileri için kesinlikle sigara içmemesi gerekir.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —