Çaykara Dernekpazarı Kadın Kooperatifinin öncülüğünde gerçekleştirilen Organik Tarım Aracı Mahalle Bilgilendirme toplantıları sona erdi.
Çaykara Dernekpazarı Kadın Girişimi Üretim Ve İşletme Kooperatifi Başkanı Hacer Kuvvetli ve Yönetim Kurulunun öncülüğünde 16-23 Mayıs 2022 tarihlerinde gerçekleştirilen Mahalle buluşmalarında Çaykara’lı bayanlara Organik Tarım ile ilgili teorik ve uygulamalı eğitim verildi.
Çaykara’lı Hayırsever İş Adamı Hasan Okur ile 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Çaykara’lı hemşerimiz Ali Kemal Ayan’ın girişimleri ile Organik Tarım Havzalarında Örnek Çiftçi Unvanı ile Ziraat Yüksek Mühendisi Hakan Gün ve Organik Tarım Aracı Çaykara İlçesi ile buluşturuldu.
OKUR VE AYAN SAYESİNDE ÇAYKARA İLE TANIŞTI
Aslen Ordu Ünye’li olan Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Hakan Gün Ordu Ünye ve çevresinde Organik Tarım ile ilgili gerçekleştirmiş olduğu örnek çalışmalar ve çiftçilere yönelik olan Eğitim çalışmaları ile tanınıyor.
İBRAHİM HAKAN GÜN İLE NASIL İLETİŞİME GEÇİLDİ
Çaykara’lı Hayırsever İş Adamı Hasan Okur ile Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Çaykara’lı Hemşerimiz Ali Kemal Ayan, Çaykara Dernekpazarı Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi’ni kurduktan sonra bu konuda her iki İlçede bulunan üreticilerimizi bilgilendirmek amacı ile bu konuda kendisini mükemmel bir şekilde yetiştirmiş ve Ordu ile çevresinde vatandaşları bilgilendiren,örnek çalışmaları ile tanınan Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Hakan Gün ile iletişime geçtiler ve bu projenin içerisinde yer almasını sağladılar.
ÇAYKARA KADIN KOOPERATİFİNİ ANIMSAYALIM
Dernek Başkanı Hacer Kuvvetli yönetiminde yola çıkan Çaykara Zeki Bilge İlkokulu Sınıf Öğretmeni Gülay Yazar ile Öğretmenler Betül Çakır ve Ayşegül Sayar ,3 ay boyunca Çaykara ve Dernekpazarı İlçelerinde her mahalleyi karış karış dolaşarak bu anlamlı çalışmanın içerisinde kadınların da yer almalarını sağlamaya çalıştılar.
Mahallelerden inanılmaz güzel geri dönüşler alan üç bayan öğretmen,Çaykara ve Dernekpazarı İlçe Merkezi ve Mahallelerinde bulunan tüm kadınları ortak bir hedef etrafında bir araya getirdi.
SEÇİLEN MAHALLELERDE EĞİTİM GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Ziraat Yüksek Mühendisiİbrahim Hakan Gün,Çaykara Dernekpazarı Kadın Kooperatifi Yönetim Kurulu olarak belirlenen bayanların organize oldukları mahallelerde eğitim çalıştayı gerçekleştirdiler.
Bu kapsamda
16 Mayıs 2022 Pazartesi Günü Karaçam Mahallesi
17 Mayıs 2022 Salı Günü Maraşlı Mahallesi
18 Mayıs 2022 Çarşamba Günü Eğridere Mahallesi
19 Mayıs 2022 Perşembe Günü Maraşlı ve Şahinkaya Mahalleleri
20 Mayıs 2022 Cuma Günü Çaykara Merkez
21 Mayıs 2022 Cumartesi günü ise Uzungöl Mahallesinde eğitim ve saha çalışması gerçekeştirildi.
Eğitim çalışmalarında şu konular işlendi.
1- Konu : Organik tarımın Tarihçesi , Gelişimi , İlkeler ,yararlandığı araçlar.
2- Konu : Organik Toprak bakımı ve toprak bileşenlerinin değerlendirilmesi.
3-Konu : Organik meyve yetiştiriciliği fındık,kiraz,elma,hurma vb .
4- Konu : Organik tarım da Gübreleme , hayvan sağlığı, sebze üretimi . Tarım ve çevre ilişkisi
5- Konu: Organik tarım da sertifikasyon süreci , birimler .
Konularında bayanlara video destekli bir eğitim çalışması gerçekleştirdi.
Toplantıda ayrıca Topluluk destekli Tarım .
Kooperatifleşme Pazarlama ve satış kaabiliyetlerinin geliştirilmesi.
Konularında kadınlara çeşitli eğitimler verdi.
KOOPERATİF HANGİ AMAÇ İLE KURULDU
Çaykara Dernekpazarı Kadın Girişimi Üretim Ve İşletme Kooperatifinin kuruluşunun en önemli amacı Çaykara Kadınının çalışkanlığının,Çaykara Kadınının üretkenliğinin planlı programlı bir çalışma ve yönlendirme ile ekonomiyew kazandırılması ve kadınlarımızın emeklerinin alın terlerinin karşılığını alması şeklinde özetlenebilir.
Kooperatif bünyesinde süt ve süt ürünlerinden tıbbi ve aromatik bitkilere, bahçe ürünlerinden yerel meyve türlerine, hamur işlerinden ahşap ve dokuma ürünlerine kadar çok sayıda yöresel değerlerin üretilerek ekonomiye kazandırılması planlanıyor.
BAŞKAN KUVVETLİ-ÇAYKARA VE DERNEKPAZARI İLÇELERİNİ KARIŞ KARIŞ DOLAŞTIK
Çaykara Dernekpazarı Kadın Girişimi Üretim Ve İşletme Kooperatifi Başkanı Hacer Kuvvetli Proje ekibindeki arkadaşları ile birlikte Çaykara ve Dernekpazarı ilçelerini karış karış dolaştıklarını ve her kadınımıza ulaşarak projelerini anlatma gayreti içerisinde olduklarını ifade etti.
Araç temini konusunda Çaykara İlçe Tarım Müdürlüğü ile Çaykara Belediyesinin kendilerine çok yardımcı olduğunu ifade eden Başkan Hacer Kuvvetli,ulaştıkları mahallelerde bayanları bir araya toplayarak hem bayanların sorunlarını dinlediklerini hem projelerini anlattıklarını hem de bayanların bu konu ile ilgili düşüncelerine baş vurduklarını ifade etti.
Ziyaret esnasında yaşlı bayanların buralardan ekmek çıkmaz diye çocuklarını buralardan çıkardıklarını gurbete gönderdiklerini,bu yüzden de arazilerin ekilip biçilmediği için boş kaldığını ifade eden Başkan Hacer Kuvveti, ziyarette boş bırakılan bu arazilerin üretim amaçlı olarak nasıl kullanılabileceği konusunda bayanların ufkunu açtıklarını sözlerine ekledi.
Bayanlara bundan sonra iki İlçede de çok önemli bir dönüşüm başlayacağını anlattıklarını ifade eden Başkan Kuvvetli,sınırlı arazilerde kaliteli ve organik ürünler üretileceğini,bu şekilde bölge kadınlarımızın üretime aktif olarak katılacaklarını ifade ettiklerini söyledi.
Organik Tarım aracının Mahalleler ile buluşmasına değinen Kooperatif Başkanı Hacer Kuvvetli gittikleri her mahallede bayanlar tarafından çok büyük bir ilgi ile karşılaştıklarını,bayanların Organik Tarıma çok büyük bir ilgi duyduklarını Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Hakan Gün’ün hem teorik bilgi anlamında hem de saha ve alan çalışması anlamında bayanlara son derece faydalı olduğunu ifade etti.
MİNİBÜSÜNÜ ORGANİK TARIMA ÇEVİRDİ
Ordu'nun Ünye ilçesinde yaşayan 59 yaşındaki Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün, minibüsünü "Organik Tarım Okulu"na çevirerek çiftçileri eğitmeye başladı.Minibüsünü "Organik Tarım Okulu"na çevirdi, çiftçileri eğitiyor.Ordu'nun Ünye ilçesinde yaşayan 59 yaşındaki Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün, minibüsünü "Organik Tarım Okulu"na çevirerek çiftçileri eğitmeye başladı.Ünye'de yaşayan İbrahim Hakan Gün, emekli olduktan sonra mesleği olan ziraat mühendisliği işine gönüllü olarak devam etti. Çiftçileri bilgilendirme ve destek amaçlı eğitim vermek üzere elinde bulundurduğu aracını karavan yaptı. Mesleğinin de alışkanlığının etkisiyle çiftçilerle bağını koparamayan Gün, 4 ay süren çalışmanın ardından karavanıyla kırsal mahalle ve köyleri ziyaret ederek çiftçi ve üreticilere çeşitli eğitimler veriyor.
"Karavanım sayesinde çiftçilerimizle beraberim"
Hayalleri olan bahçeleri, harmanları ziyaret ederek karavanın içerisinde çiftçilerle sohbetler edip uygulamalı tarım tekniklerini gösterirken kendimi çok mutlu hissettiğini ifade eden Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün, "Üniversiteyi bitirdikten sonra hayalim mesleğim olan ziraat mühendisliğini çiftçinin bizzat ayağına giderek uygulamalı olarak özellikle organik tarımı yani doğa dostu tarımı benimsetmek ve katma değeri yüksek ürünler elde etmelerini sağlamaktı.2012 yılında emekli olduktan sonra mevcut bulunan minibüsümü karavana çevirdim. Burada zor bir tarım olan fındığı yaygınlaştırmak, olabildiği kadar doğa dostu ve organik tarım şeklinde yapabilmek için çiftçileri kendi harmanlarında bahçelerinde ziyaret etmek, onlara kendi bilgi birikimlerimden paylar vermek ve onların bilgi birikimlerinden faydalanmak konusunda bir çalışma başlattım. Hayalim olan bahçeleri, harmanları ziyaret edip, karavanın içerisinde çiftçilerimizle sohbetler edip uygulamalı tarım tekniklerini gösterirken kendimi çok mutlu hissediyorum. Çünkü çok değer verdiğim çiftçilerimizle beraberim" dedi.İlçenin Nadırlı Mahallesi'nde yıllardır çiftçilik yapan ve İbrahim Hakan Gün'ün karavan aracıyla bilinçli üreticiliği öğrendiklerini söyleyen fındık üreticisi Bekir Küçük, "Yıllardır çiftçilikle uğraşıyorum. Özellikle emekli olduktan sonra kendimi bahçeye adadım. Bu zamana kadar yaptığımız tarımı, ziraatçılığı, fındıkçılığı babalardan atalardan gördüğümüz kadarıyla yapıyorduk. Hakan beyle tanıştıktan sonra daha bilinçli hale geldik. Minibüsünü karavana çevirerek gezici tarım aracı haline getirdi ve bizlere çok güzel eğitimler verdi. Bunun neticesini de aldığımız mahsullerde bu sene gördük. Bilinçli bir şekilde Hakan Bey'in verdiği brifinglerle devam ediyoruz. Aklımıza takılan sorular olduğu zaman kendisini bahçemize çağırıyoruz. Gezici karavan ile direk bahçemize kadar geliyor. Yıllar önce hasar gören bahçemden hiçbir şekilde verim alamıyorduk. Öncelikle toprak tahlili yaparak, organik gübreler uygulayarak güzel bir çalışma yaptık ve neticesini gördük. Daha da çalışmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Aslen Ankaralı olan ve en son Ünye Ziraat Odasında Ziraat Muhendisi olarak görev yaparken emekli olan Ziraat Mühendisi ve A52 TV Program yapımcısı İbrahim Hakan Gün içindeki organik tarım aşkı ile aldığı karavanını organik tarım eğitim aracı olarak üreticinin hizmetine sundu.Bölgede yaptığı zirai faaliyetlerle adı dan bahsettiren başarılı ziraat mühendisi İbrahim Hakan Gün, Ünye Ziraat Odasından emekli olduktan sonra bütün planlarını organik tarım üzerine yapmaya başladı. Ziraat Mühendisi İbrahim Hakan Gün, emekliliğin ardından ilk olarak A52 TV bünyesinde “Toprağın Bereketi” programını hazırlayıp sunmaya başlarken, program kapsamında özellikle genç girişimci ve üreticilerin yanı sıra organik tarım yapan üreticileri ön plana çıkaran projelere imza attı. Kısa zamanda iyi bir izlenme kitlesine sahip olan İbrahim Hakan Gün yeni bir orohe olarak da, emeklilik için aldığı karavanını da organik tarım eğitiminde kullanmaya başladı.
“Organik Tarım Okulu Eğitim Karavanı” adını verdiği karavanı ile hem program çekimlerini yapan hem de organik tarımla uğraşan bölge üreticilerine daha kaliteli üretim yapmaları konusunda da eğitimler veriyor. Çevresinde organik tarım aşığı olarak bilinen İbrahim Hakan Gün zaman zaman iki küçük kızı ve eşi ile de programlarına devam ederken gezici bir okul hizmeti de veriyor.