Osman Abanoz'dan Kobani Hoca Anısına Yazı

Osman Abanoz

Osman Abanoz'dan Kobani Hoca Anısına Yazı

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Emekli İç Deneticilerinden Osman Abanoz dün vefat eden ve bu gün son yolculuğuna uğurlanacak olan Akdoğan Mahallesinden Mustafa Akın ya da nam-ı değer Kobanoğlu Hoca için yazdığı yazıyı sizlerle paylaşıyoruz.

ÇAYKARA'NIN MEŞHUR HOCASI KOBANOĞLU HOCA ANISINA...     

Hayatta yol göstericiler sadece izinden yürümemizi isteyenler değil, yolumuzu açanlar aslında. Yaşamın, insanı insan yapan en önemli şeyin ilişkilerden kurulu bir ağ olduğu bilmemiz lazım.

Çaykara’da çok hocalar yetişti. Eski medrese eğitimi almış olanlardan birçoğu vefat etti. Yaşamı boyunca öğrenmeyi ve öğretmeyi şiar edinmiş, Çaykara-Hopşeralı meşhur hocalarımızdan Hacı Hasan Efendi (Yavuz) idi. Hacı Hasan Efendi çok zor şartlarda çok sayıda hoca yetiştirdi. Bunlardan biri de Akdoğan mahallesinden Kobanoğlu hoca olarak tanınan Mustafa Akın hoca idi. Kobanoğlu hocamız kendine has şivesi, anlatımı ve beden dili ile çok sevimli bir hoca idi. Özellikle Çaykara merkezine yakın mahallerde cenaze merasimlerinde aktif görev alır, bazen görev dağılımını o yapardı. "Görev istenmez verilir " derdi. En güzel cümlelerinden biri de "Ayakta ve hayatta iken helalleşmek lazımdır”. 

Hocamız ile ilgili bir anı şöyle anlatılır. Soğanlı ’da (Hobşera) yaşlı bir kadın hastalanır. Hastalığının ileri seviyede olduğunun farkında olur. Etrafındaki yakınlarına şöyle seslenir. "Öleceğim bir şey değil ama Kobanoğlu hoca da hacdadır. Cenaze duamı kim yapacak? Demiş. Mustafa hocamızı çok sayıda cenazede gördük. Çok güzel bir insan olduğuna şahidiz. Vefatı tüm tanıdıklarını üzdüğü gibi bizi de üzdü. Başta ailesine, yakınlarına, sevenlerine başsağlığı diliyoruz. 5 Temmuz 2024 tarihinde Akdoğan mahallesinde aile mezarlığında tüm sevenleriyle birlikte gözyaşları içinde ebediyete uğurlanacak. Allah rahmet eylesin. Mekânı Cennet olsun. Âlimin ölümü, âlemin ölümü gibidir.



Anahtar Kelimeler: Osman Abanoz' Kobani Anısına

İlginizi Çekebilir