Ülkemizin en önemli İlim Adamlarından eski Trabzon Milletvekili Çaykaralı Hemşehrimiz Prof. Dr. Osman Turan için vefatının 47. yılında Trabzon Türk Ocağı Şubesi tarafından anma programı düzenlendi.
Trabzon Türk Ocağı Sacit Bostan konferans salonunda gerçekleşen anma programına KTÜ ve Trabzon Üniversitelerinde görev yapan öğretim üyeleri, sivil toplum görevlileri, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.
Programda konuşan Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Karaçavuş, Osman Turan'ın hayatı, çalışmaları ve eserleri ile siyasete olan katkıları hakkında katılımcılara önemli bilgiler sundu.
Trabzon Türk Ocağı Başkanı Çaykaralı hemşehrimiz Prof. Dr. Hikmet Öksüz yaptığı konuşmada,” Tarihi bilgilerin aktarılmasında hem de Siyaset ve Demokrasi anlayışının itaat kültürüne bağlı kalmaksızın bir iddia ile bir kimliği ayakta tutma adına önemli bir temsilcisi olan Prof.Dr. Osman Turan’ı ölüm yıldönümünde burada andık. Ruhi şad olsun, mekânı cennet olsun. O sadece Türk tarihine katkı yapmadı. Aslında yapmış olduğu bu katkı içerisinden günümüzün Türkiye’sinin sosyal ve siyasal meselelerinde çözüm üretti. Selçuklu ve İslam öncesi ve çok önemli bir çalışması da doğu Anadolu Türk Devletleri tarihidir. Bu çalışma aslında bugünkü güncel gelişmeleri Türkiye üzerindeki bütün hesaplara Tarihin içerisinden cevap üretiyor. Bu birikim Türk devlet aklını da etkilemiş gibi gözüküyor. Ben bu manada her türlü iç siyasal pozisyondan uzak durarak Ahlat’ta Anadolu’ya ilk giriş yapan Türk kahramanlarının mezar taşlarına sahip çıkma projesini bu manada çok önemsiyorum” dedi.
Öksüz, “Bu sadece Irak’ın ve Suriye’nin kuzeyinde oluşan şekillenmelerin Türkiye Coğrafyası üzerindeki etkilerine bir cevap değildir aynı zamanda hemen yanı başımızda bulunan iki bin yıllık bir Fars medeniyetine de bir karşı koyuş ve aynı zamanda bir cevaptır. Tarihi bu perspektifte değerlendirmek lazım. Buna en güçlü malzemeyi temin eden Prof. Dr. Osman Turan’dır. Selçuklular devri ile ilgili yazdıkları uluslararası camiada hiçbir şekilde tartışılmaz niteliktedir. Bu açılmasını bu şekilde değerlendirme ve dikkatlerde tutmak lazım. Osman Turan her yerde bir iddia sahibidir. Akademi içinde doğru bildiğini söylemesi, dostuna arkadaşına sahip çıkma cesaretini pozisyonunu kaybetme bahasına en üst seviyede ortaya konması, siyasette genel başkana yardımcılık yaparken itiraz edebilme cesaretini göstermesidir. Yanlışa yanlış diyebilmesi ve bunun bedelini üstlenebilmesi bağlamında bir ideal insandır” ifadelerini kullandı.
Konuşmasının son bölümünde Türk gençliğine seslenen Öksüz, ” Bir model arayışı içerisinde iseniz dönüp Prof. Dr. Osman Turan’a bakabilir, ondan kendinizi bulabilirsiniz. Bunun ötesinde şuan içerisinde bulunduğumuz Türk Ocaklarında Osman Turan’ın iki dönem başkanlık yapmış biri olarak dolayısıyla bizim genel başkanımızdır. 1960-1970 yıllarda liderlik yapmış bir isimdir. Bu manada Türk Cihan Hâkimiyeti Mefkûresi Tarihi çok kıymetlidir” dedi.
Yapılan konuşmalardan sonra KTÜ eski Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen tarafından sunum yapan Doç. Dr. Ahmet Karaçavuş’a teşekkür belgesi taktim etti. Ayrıca, Prof. Dr. Osman Turan’ın yazdığı, “Türk Cihan Hakimiyeti Mefkûresi Tarihi” kitabı katılımcılara dağıtıldı..
PROFESÖR OSMAN TURAN KİMDİR?
1914 yılında Bayburt´ta doğdu. Kurdoğulları aşiretine mensuptur. Babası, Birinci Cihan Savaşında Kafkas Cephesinde şehit olan Hasan Ağa´dır. Annesi Şahsene Hanım´dır. Çocukluğu Çaykara ve Çatıksu´da geçti. İlkokulu Çaykara´da, ortaokulu Bayburt´ta okudu. Ortaokuldan sonra, Trabzon Lisesi´ne devam etti. Liseyi Trabzon ve Ankara´da bitirdi. 1940 yılında Ankara Üniversitesi Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesi´nden mezun oldu. ´On iki Hayvanlı Türk Takvimi´ adlı eseriyle doktor oldu. Doktora jürisinin başkanı Prof. Dr. Fuat Köprülü idi. 1944 yılında doçentliğe, 1951´de de profesörlüğe yükseldi. 1948´de Paris´te toplanan Şakiyatçılar Kongresine "Selçuklu Türkiye´sinde Toprak Hukuku" adlı tebliğiyle katıldı. 1948-1950 yılları arasında Londra ve Paris´te incelemeler yaptı. 1954 yılında DP´den Trabzon milletvekili seçildi. Milletvekilliği 27 Mayıs 1960´a kadar sürdü. Yassıada´da 17 ay tutuklu kaldı. Beraat etti. 1964 yılında Adalet Partisi Genel Başkan Yardımcısı seçildi. 1967 yılında tekrar Trabzon milletvekili seçildi. 1969´da siyasetten çekildi. 1972 yılında emekli oldu. İngilizce, Fransızca, Arapça ve Farsça biliyordu. 17 Ocak 1978 tarihinde vefat etti.
ESERLERİ
1.On İki Hayvanlı Türk Takvimi (1941)
2.Selçuklular Tarihi ve Türk İslam Medeniyeti (1965)
3.Türk Cihan Hakimiyeti Mefkuresi Tarihi (iki cilt) (1969)
4.Doğu Anadolu Türk Devletleri Tarihi (1973)
5.Selçuklular ve İslamiyet (1971)
6.Türkiye Selçukluları Hakkında Resmi Vesikalar (1958)
7.Selçuklular Zamanında Türkiye (1971)
8.Türkiye´de Manevi Buhran Din ve Laiklik (1964)
9.Türkiye´de Komünizmin Kaynakları (1965)
10.Vatanda Gurbet (1980)
11.Türkiye´de Siyasi Buhranın Kaynakları (1980)