TÜRK DÜNYASI HİZMET ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU
Çaykaralı Prof. Dr. Alaybey Karoğlu, 20. Uluslararası Türk Dünyasına hizmet ödülünü aldı.
Ödül töreni, Kazakistan Cumhuriyeti´nin Türkistan (yesi) şehrindeki ? Uluslararası Hoca Ahmet Yesevi Türk-Kazak Üniversitesi? nde gerçekleştirildi. Ödül töreni münasebetiyle Kazakistan da bulunan Alaybey Karoğlu ?anayurttan atayurda? adlı bir resim sergisi de açtı. Şair, yazar Yahya Akengin´in yönettiği programda; sanat alanında gerçekleştirdiği ulusal ve uluslararası etkinlikler yanı sıra, yönettiği çok sayıda yüksek lisans ve doktora öğrencisi ile Türk kültür, sanat ve akademik hayatına yaptığı katkılar nedeniyle ödülün verildiği belirtildi. Ödülünü ?Türk Dünyası Mimar ve Mühendisler Birliği? başkanı sayın İlyas Demirci?den alan Alaybey Karoğlu, törende duygu ve düşüncelerini özetleyen bir konuşma yaptı.
?Hoca Ahmet Yesevi´nin feyizlendirdiği kutsal Atayurt topraklarında Türkistan da bulunmaktan büyük bir mutluluk ve heyecan duyduğunu ifade eden Karağlu,? Sizlere Anadolu´ dan, Anadolu Türklüğünün önemli siması Emir Karatekin diyarından ve Aziz Çaykara´dan ve Çaykaralılardan selamlar getirdim. Bir zamanlar konferans verdiğim, Atabarı, Zeybek oynadığım ve horon ettiğim bu sahnede Türk dünyasına hizmet ödülü gibi önemli ve büyük bir sorumluluğu almak için huzurlarınızda bulunuyorum. Türkiye?nin ve Türk dünyasının yaşayan en büyük şair ve yazarlarından Sayın Yahya Akengin başta olmak üzere Türksav yönetim kurulu ve seçici kuruluna en kalbi şükranlarımı sunmak isterim. Şunu da vurgulamak isterim ki Türklüğe ve Türk dünyasına hizmet aynı zamanda İslâm dünyasına ve tüm insanlığa da hizmet etmek demektir. Bu ödül tek başına bireysel bir başarının öyküsü değil, yürek beyin ve ruh mimarlarımızın yoğun destek ve çabalarıyla beslediği bizi biz yapmak için katkı sağlayan pek çok kişinin emeği olduğunu belirtmek isterim,?dedi.
Karoğlu,? Burada sevgili annem Fatma hanımı, babam Dursun ali beyi ve Veysel ağamı minnet, şükran ve rahmetle bir kez daha anıyor, derin hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum. Duygularım kendiliğinden akarken elbette ruh ve duygu dünyamıza yer veren bizi yetiştiren , başta ilkokul öğretmenim Rıfkı Dinçer olmak üzere Hasan Türker, Yılmaz Turan, İsmail Küskün ,Hamit Topaloğlu, Celal Haznedaroğlu, Muzaffer Erol , Sinan Omar, Sait Kamil Duman, Cemil Okuyan, İsmail Hakkı Çoşkun Çelebioğlu, İrfan Akçelik, İsmail Sarı, Hamdi Baş ve Ergül yıldız yanısıra hatırlayamadığım tüm öğretmenlerime elimde taşıdığım bu ödülü ithaf ediyorum. Ne mutlu Türk İslâm dünyasına ve insanlığa hizmet edenlere. Ne mutlu kültür ve sanata destek verenlere. Ne mutlu Türküm diyene??diyerek sözlerini tamamladı.
Ödül takdim töreninden sonra Ahmet Yesevi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. V.S Abdi Bekov ve Rektör vekili Prof. Dr. Mehmet Kutalmış tarafından;
Unesco 2016 Hoca Ahmet Yesevi yılı ve üniversitenin kuruluşunun 25. Yılı anısına Ahmet Yesevi Üniversitesi Senatosu Tarafından Yesevi yılı Şeref Madalyası ile berat takdim edildi.Prof.Dr. Alaybey KAROĞLU KİMDİR.
Doc.Dr.Alaybey Karoğlu 20.05.1961 yılında Çaykara ilçesinde doğdu, ilk ve Orta öğrenimini Çaykara`da tamamladı (1978) . Aynı yıl Ankara Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Bölümünü kazandı.
1983 yılında mezun oldu. 1983 -1985 Milli Eğitim Bakanlığı Tunceli-Pertek Pınarlar Ortaokulu`nda Resim Öğretmenliği yaptı. 1985 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Fakültesi Ağrı Eğitim Yüksekokulu`nda Resim Öğretim Görevlisi olarak çalıştı. Bu görevini 1988 yılına kadar sürdürdü.
1986 yılında Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Prof. Dr. Oluş Arık danışmanlığında `Türk Resminde Eleştiri` konulu tezi ile Yüksek Lisans yaptı. 1988 -1990 yılları arasında Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Bölümünde Resim Öğretim Görevlisi olarak çalıştı. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Resim dalında Sanatta Yeterlilik belgesi aldı.
1990 yılında Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Bölümünün kurucu Öğretim Üyesi ve Bölüm Başkanlığı görevini sürdürdü. 1993 yılında askerlik görevini yaptı. 1996 yılında Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü`nde Sanat Tarihi Bilim Dalı`nda "Türk Resminde Yeterlilik" konulu tezi ile Doktora diploması aldı. 5846 sayılı kanunla kurulan kısa adı GESAM olan Türkiye Güzel Sanatlar Eseri Sahipleri Meslek Birliği Yönetim Kurulu Üyesidir. Jüri üyelikleri yaptı. Üçü yurtdışı olmak üzere yurt içinde 100`den fazla yarışmalı ve karma sergiye katıldı. Kişisel sergiler açtı. Resmi ve özel koleksiyonlar ile müzelerde eserleri bulunmaktadır. Haber Kaynağı: Çaykara Gündem Gazetesi