Trabzon´da faaliyet gösteren Çaykara-Dernekpazarı Kültür ve Dayanışma Derneği hizmet binasında oluşturduğu okuma salonuna Çaykaralı hemşerimiz ünlü bilim adamı Pof. Dr. Osman Turan ismi verildi.
Trabzon´da faaliyet gösteren Çaykara-Dernekpazarı Kültür ve Dayanışma Derneği hizmet binasında oluşturduğu okuma salonuna Çaykaralı hemşerimiz ünlü bilim adamı Pof. Dr. Osman Turan ismi verildi.
Bir süre önce dernek lokalinde yapılan tadilatın ardından yeri değiştirilen okuma salonunda yapılan kütüphane ile yüzlerce kitap raflardaki yerini almıştı. Günlük gazete ve Kitap okuma salonu olarak dizayn edilerek hemşerilerimize hizmete açılmıştı. Yönetim kurulu aldığı kararla ünlü tarihçi ve bilim adamı hemşerimiz Prof. Dr. Osman Turan´ın Vefatının 40. Yılında okuma salonuna ismi verildi. Prof.Dr.Osman Turan´ın Türk tarihinin yetiştirdiği ender simalardan biri olduğunu ifade eden Çaykara-Dernekpazarı Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Dr.Ahmet Yaşar Zengin,? Selçuklular Tarihi ile ilgili çalışmalarıyla tanınan ve şüphesiz Ortaçağ Türk Tarihçiliğinin mihenk taşlarından birisi olan Merhum Prof. Dr. Osman Turan, 20. asrın en önemli ilim adamlarından birisi olmuştur. İlmî, fikri ve siyasi alanda çok sayıda kitap ve makale yayınlamıştır. Bu çalışmada hayatı boyunca kazandırdığı eserler tek tek incelenerek bir bibliyografya çalışması sunulmuştur. Hemşerimiz Prof. Dr. Osman Turan´ın ölümünün 40. yılında hemşerilerimizin hizmetine sunduğumuz kütüphane ve okuma salonuna ismini vererek insanımızın hafızasında sürekli kalmasını ve onun fikirlerini yaşatmaya gayret göstereceğiz,"dedi. Prof.Dr.Osman Turan Kimdir?
Osman Turan, 1914 yılında Trabzon´un Çaykara Soğanlı köyünde doğdu. İlkokulu Çaykara´da, ortaokulu Bayburt´ta okudu. Ortaokuldan sonra, Trabzon Lisesi´ne devam etti. Liseyi Trabzon ve Ankara´da bitirdi. 1940 yılında Ankara Üniversitesi Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesi´nden mezun oldu. ´On iki Hayvanlı Türk Takvimi´ adlı eseriyle doktor oldu. Doktora jürisinin başkanı Prof. Dr. Fuat Köprülü idi. 1944 yılında doçentliğe, 1951´de de profesörlüğe yükseldi. 1948´de Paris´te toplanan Şarkiyatçılar Kongresine "Selçuklu Türkiye´sinde Toprak Hukuku" adlı tebliğiyle katıldı. 1948-1950 yılları arasında Londra ve Paris´te incelemeler yaptı. 1954 yılında DP´den Trabzon milletvekili seçildi. Milletvekilliği 27 Mayıs 1960´a kadar sürdü. Yassıada´da 17 ay tutuklu kaldı. Beraat etti. 1964 yılında Adalet Partisi Genel Başkan Yardımcısı seçildi. 1967 yılında tekrar Trabzon milletvekili seçildi. 1969´da siyasetten çekildi. 1972 yılında emekli oldu. İngilizce, Fransızca, Arapça ve Farsça biliyordu. 17 Ocak 1978 tarihinde vefat etti. Eserleri
Oniki Hayvanlı Türk Takvimi, Orta Zaman Türk Devletlerinde Türkçe Unvanlar, Müsameretü´l-Ahbar, Tarihi Kronolojinin Esasları, İstanbul´un Fethinden Önce Yazılmış Tarihi Takvimler, Türkiye Selçukluları Hakkında Resmi Vesikalar, Türkiye´de Manevi Buhran Din ve Laiklik, Kızıl Tehlike, Türkiye´de Komünizmin Kaynakları, Türkiye´de Komünizm Kaynakları ve Kültür İhtilali İlaveli, Selçuklular Tarihi ve Türk - İslam Medeniyeti, Türk Cihan Hakimiyeti Mefkuresi Tarihi, Türkiye´de Siyasi Buhranın Kaynakları, Selçuklular ve İslamiyet, Selçuklular Zamanında Türkiye, Doğu Anadolu Türk Devletleri Tarihi, Türkler Anadolu´da, Tarih Akışı İçinde Din ve Medeniyet, Vatanda Gurbet, Makaleler, Kunlar ve Eski Türkler.
www.caykaragundem.com