A Milli Futbol Takımı Teknik Direktörü Şenol Güneş Karadeniz Turizminin en önemli Merkezlerinden Uzungöl’ü ziyaret etti.
Bir süredir Trabzon’da bulunan Milli Takımlar Teknik Direktörü Şenol Güneş Karadeniz Turizminin en önemli merkezlerinden Uzungöl’ü ziyaret ederek hem tanıdık dostları ile hasret giderdi hem de güzel bir gün geçirdi.
Şenol Güneş Uzungöl’de Seyir Terası,Macera parkı gibi alanları ziyaret ederken Glazomat Cafe’den Uzungöl manzarası seyretmeyi de ihmal etmedi.
Daha sonra yakın dostu Dursun Ali İnan’ı ziyaret eden Şenol Güneş İş Adamı tarafından Karadeniz ve Ülke Turizmine kazandırılan Dursun Ali İnan müzesini ziyaret etmeyi de ihmal etmedi
Uzungöl Turizminin Baş Mimarı Dursun Ali İnan tarafından 30 senelik büyük emekler sonrasında oluşturulan ve Bölge Kültürünün son 200 yılının tamamının sergilendiği Dursun Ali İnan müzesini ziyareti esnasında hayranlığını gizleyemeyen Teknik Direktör Şenol Güneş müzede sergilenen tüm eserleri büyük bir itina ile inceledi.
Ziyaret esnasında müzenin tarih koktuğunu ve bölge kültürünün tamamının bu müzede yer aldığını ifade eden Milli Takımlar Teknik Direktörü Şenol Güneş böylesine büyük çapta bir müzeyi oluşturmanın hiç kolay olmadığını çok uzun ve büyük emekler verilerek böyle bir müzenin oluşturulduğunu bu anlamda Karadeniz ve Ülke Turizminin Mimarı Dursun Ali İnan’a teşekkür etmeyi bir görev kabul ettiğini sözlerine ekledi.
DURSUN ALİ İNAN MÜZESİ
Türkiye’nin en önemli turizm merkezlerinden biri olan Uzungöl’de yer alan müze yaklaşık 4000 metrekare alan üzerine kuruludur.
Yaklaşık 30 yıldır topladığı objelerin sergilenmesi için bir müze kurmanın en büyük hayali olduğunu belirten Dursun Ali İnan, "Müzemizin özellikle gelecekte Karadeniz ve Trabzon için çok önemli olacağını düşünüyorum. Nereye gidersem bir parça bulur ve alırım. Yeni arayışları çok seviyorum. Bu müze aynı zamanda kanlarıyla bu toprakları bizelere bırakanlara karşı da bir şükran borcumdur. İnancım doğrultusunda dünyaya bir eser bırakmak istedim. Gelen ve gezenler belki beni rahmetle anarlar. Benim için ölmez bir eser olduğunu da düşünüyorum. Ayrıca insanlara göz zevki vermek vücudun sadakasıdır. Bu müzeye çok inanıyorum. Gücüm yetene kadar bu müzenin gelişmesi için mücadele etmeye devam etmek istiyorum. Her dünyaya gelen bırakmalı bir eser, eseri olmayanın yerinde yeller eser. Çalışmalarımda ruhen ve gönülden bana destek olan bütün aile fertlerime teşekkür ediyorum" dedi.
Üç ana bölümden oluşan müzede, yöresel mimariye bağlı kalınarak yapılan ahşap Uzungöl evi, Dursun Ali İnan’ın otuz yıldır topladığı yöresel - arkeolojik eserler, Dursun Ali İnan’ın doğadan topladığı ağaç köklerinden yaptığı heykeller ve mobilyalar, Uzungöl’ün tarihi, kültürü, coğrafyası, faunası, florası, sosyal yaşamı ve daha birçok özelliği hakkında yazılı ve görsel içerik bulunmaktadır.
1.bölümün olduğu ana binada Uzungöl'ün tarihi, çoğrafyası, Çaykara'da son 100 yılda yapılan göçler, işgal yılları, savaşlar, arkeolojik eserler, ağırlıklar, Uzungöl'de çocukluk, çeyiz ve düğün kültürü, mutfak kültürü, dini ve sivil mimari, marangozluk, değirmen kültürü, Uzungöl'de yaban hayatı, tarım ve hayvancılık, arıcılık, Uzungöl'de ilk turizm faliyetleri ve Dursun Ali İnan'ın hayat hikayesi anlatılmaktadır. Ayrıca bu bölümde dünyada ilk kez müzeye özgü yapılan android bir kemençeci heykeli bulunmaktadır. Bu heykel kemençe çalıp türkü söylerken gözler, ayakları, parmakları, kafası ve bütün vucudu müziğin ritmine göre hareket etmektedir.
2. bölümde ise tamamen yöresel mimariye göre yapılmış, içerisinde serander, ambar, misafir ıdasu, tandır odası, ahır ve günlük yaşam alanı bulunan kültür evi, Uzungöl'ün 100 yıl önceki yaşamını gözler önüne sermektedir. Kültür evinin içinde 3 adet silikon heykel ve geçmiş teknolojiyi anlatan bir bölüm bulunmaktadır. Kültür evinin hemen sağ tarafında, bir adet şelale peteklik eski mimariye göre yapılmış ahşap bir köprü ve bir adet taş havuz bulunmaktadır.
3. bölümde ise Dursun Ali İnan'ın üzerinde 25 yıl çalışarak ortaya çıkardığı ağaç kökleri ve bölgede bulunan taşlar sergilenmektedir. Bu bölümde bulunan ağaç köklerinin hikayesi, 1993 yılında Uzungöl'de meydana gelen büyük bir çığ felaketinin ardından ortaya çıkan ağaç köklerinin, doğada yaşayan hayvan ve canlılara benzetmek suretiyle değerlendirme düşüncesinden ortaya çıkmıştır. Tamamı Dursun Ali İnan tarafından yapılan bu eserler modern tarzda dizayn edilmiş bir alanda sergilenmektedir.
Müzede 5 adet yöresel ürün satış ünitesi, 5 adet dinlenme kamelyası, açık ve akapalı kafeterya ve otopark bulunmaktadır.