Son Yaylacı,Trabzon'un O Yaylasında Hayvancılık Kültürünü Yaşatıyor.

Son Yaylacı,Trabzon

Son Yaylacı,Trabzon'un O Yaylasında Hayvancılık Kültürünü Yaşatıyor.

Trabzon’un Çaykara İlçesinde Soner sevinç adındaki vatandaş kendi imkanları ile beslediği hayvanlar ile küçük ve büyükbaş hayvancılığı yaşatıyor.

34 Yaşında olan ve İlçenin Karaçam Mahallesi doğumlu olan Soner Sevinç Çaykara Karaçam ve Köknar Mahalleleri tarafından ortak olarak kullanılan Şeyhi Yaylasında hayvancılık kültürünü yaşatıyor.

40 Büyükbaş ve 50 Küçükbaş hayvan besleyen Soner Sevinç kardeşleri ile birlikte yılın on iki ayını hayvanları ile birlikte geçiriyor.

Hayvanları ile arasında mükemmel bir gönül bağı kurmayı başaran Soner Sevinç boş zamanlarını hayvanlarının bakımı ile geçiriyor.

Aileden hayvancılık yapmaya başladıklarını ifade eden Soner Sevinç Karaçam Mahallesinde kış şartlarının çok zor geçtiğini bu yüzden de Bayburt’ta 20 dönümlük bir arazi satın aldıklarını burada hayvanlar için fiziki mekan hazırladıklarını ve kış mevsiminde Bayburt’a gittiklerini sözlerine ekledi.

Yılın 6 ayı Bayburt’ta altı ayını ise Şeyhi Yaylasında geçirdiklerini anımsatan Soner Sevinç Şeyhi Yaylasının fiziki yapı olarak çok çetin ve engebeli bir yayla olduğunu,hayvanların yuvarlanma riski ve yabani hayvan saldırıları karşısında hayvanlar ile sürekli birlikte olma zorunluluğu bulunduğunu söyledi.

Şeyhi Yaylasında yaklaşık 60 hane bulunduğunu ifade eden Soner Sevinç yaz boyunca sadece kendisinin yaylada sürekli bulunduğunu diğer yaylaların nerede ise ıssız olduğunu ifade etti.

Hayvancılığın en güzel mevsiminin ilkbahar,en zor mevsiminin ise sonbahar olduğunu ifade eden Soner Sevinç sonbahar mevsiminde iş yükünün çok azaldığını ancak yaylaların garip ve ıssız hallerinin kendisini çok üzdüğünü sözlerine ekledi.

Hayvan ürünlerini kendisinin değerlendirildiğini ifade eden Son er Sevinç hayvanlardan elde ettikleri ürünleri kendi imkanları ile işleyerek hayvansal ürünlere dönüştürdüklerini ihtiyaç sahiplerinin de Şeyhi Yaylasında kendisine ulaşarak hayvansal ürünleri temin ettiklerini sözlerine ekledi.

Gençlere tavsiyelerde bulunan Soner Sevinç gençlerin korkmamaları gerektiğini cesaretli olmaları gerektiğini çok büyük yatırımlar ile değil önce 2-3 hayvan ile başlayarak zaman içinde bu sayıyı büyütebileceklerini bu şekilde hayvancılık alanında adım adım büyüyebileceklerini ifade etti.

Hayvanların bakımı için Bayburt’tan ot ve saman da satın aldığını ifade eden Soner Sevinç ancak otların büyük bir bölümünü Şeyhi Yaylası ve çevrfede bulunan yaylalardan temin ettiğini yaz boyu çevredeki tüm çayır ve otlakları kendisinin kestiğini bu şekilde kışa hazırlık yaparak hayvanların ot ihtiyaçlarını karşıladıklarını ifade etti.

Son Yaylacı ünvanı ile Sosyal medyada gerçekleştirmiş olduğu paylaşımlar ile herkes tarafından tanınan bir insan olduğunu,bu durumun kendisini çok fazla mutlu ettiğini ifade eden Soner Sevinç,hedefinin Çaykara İlçesinde hayvancılık kültürünün yeniden canlanmasını sağlamak olduğunu ayrıca gençlere örnek olarak gençlerin bu işi yapabileceklerini göstermek olduğunu sözlerine ekledi.

Yaylaların eskiden hayvancılık amacı ile kullanıldığını her yaylada en az 6-7hayvan bulunduğunu anımsatan Soner Sevinç günümüzde ise tüm yhaylaların bomboş olduğunu kimsenin hayvancılık ile uğraşm adığını hatta yaylaya tatil için gelen vatandaşların hayvanlardan rahatsız olduklarını bu durumun kendisini çok üzdüğünü sözlerine ekledi.

Sosyal medyada hayvancılık ile ilgili gerçekleştirdiği örnek çalışmalarından dolayı Soner Sevinç Şeyhi Yaylasında yoğun bir ziyaretçi akınına uğruyor.Her gün gün boyunca bir çok ziyaretçi Şeyhi Yaylasında hem hayvancılık çalışmalarını yerinde görüyor hem de satın aldığı hayvansal ürünleri yerinde ve görerek satın alıyor.

Çaykara Kaymakamı Ali Sapmaz,Çaykara İlçe Jandarma Komutanı Emre Can Narin,Çaykara İlçe Emniyet Amiri Alparslan Albayrak ve Karaçam Muhtarı Alaaddin Şeker ile birlikte 12 Kasım 2025 Çarşamba Günü Şeyhi Yaylasında Soner Sevinç’i ziyaret ederek Plaket Takdimi gerçekleştirdi ve Hayvancılığa olan katkısı ve sosyal medyada gerçekleştirmiş olduğu hayvancılığa özendirici örnek çalışmalarından dolayı Çaykara İlçesi adına teşekkür etti.

 



İlginizi Çekebilir