Taşkıran Eğitim Kurumları tarafından Tekalif-İ Milliye etkinlikleri kapsamında tiyatro çalışması gerçekleştirildi.
Öğrencilere tarih bilinci kazandırma ve öğrencilerin yaparak yaşayarak öğrenmelerini sağlamak amacı ile Sosyal Bilgiler ve İnkılap Tarihi ders programına paralel olarak Sosyal Bilgiler Öğretmeni Ayşe Güner tarafından hazırlanan tiyatro etkinliğinde öğrenciler Kurtuluş Savaşı yıllarını canlandırdılar.
Kurtuluş Savaşı senelerindeki milletin ve memleketin içinde bulunduğu yokluk ve sefalet senelerini canlandıran öğrenciler tıpkı o senelerdeki gibi her ailenin maddi imkanları doğrultusunda ellerinden gelen imkanlar ile her aile tarafından devletimize ve askerlerimize temsili olarak yardım etkinliği de gerçekleştirildi.Yardım organizasyonunda bölgenin en önemli geçim kaynağı mısır olduğu için ve insanların elinde sadece mısır bulunduğu için Tarihi olayları yaşanılan dönem ile birlikte değerlendirebilmek amacına yönelik olarak öğrencilerin evlerinden getirmiş oldukları mısır taneleri temsili olarak Devlete destek vermek amacı ile kabul edildi.
Öğrencilerin yöresel kıyafetleri ile Kurtuluş Savaşını temsili canlandırmış olduğu Tekalif-i Milliye tiyatrosu öğrenciler tarafından çok büyük bir ilgi ile izlendi ve ayakta alkışlandı.
TEKALİF-İ MİLLİYE NEDİR?
Tekâlif-i Milliye (Millî Yükümlülükler ya da Ulusal Vergiler), Türk Kurtuluş Savaşı'nın dönüm noktalarından olan Sakarya Meydan Muharebesi öncesi ordunun ihtiyacını karşılamak ve Sakarya Savaşı'na hazırlanmak için Başkomutan Mustafa Kemal Paşa'nın kanunla kendisine verilen yasama yetkisini kullanarak yayınladığı "Ulusal Yükümlülük" emirleridir. 7 Ağustos 1921'de yayınlanmış olup toplamı on maddedir.
Bu Maddeler;
Her ilçede bir tane Tekâlif-i Milliye Komisyonu kurulacak.
Halk, elindeki silah ve cephaneyi 3 gün içinde orduya teslim edecek.
Her aile bir askeri giydirecek.
Yiyecek ve giyecek maddelerinin %40'ına el konacak ve bunların karşılığı daha sonra geri ödenecek.
Ticaret adamlarının elindeki her türlü giyim eşyasının %40'ına el konacak ve bunların karşılığı daha sonra geri ödenecek.
Her türlü makineli aracın %40'ına el konacak.
Halkın elindeki binek hayvanlarının ve taşıt araçlarının %20'sine el konacak.
Sahipsiz bütün mallara el konacak.
Tüm demirci, dökümcü, nalbant, terzi ve marangoz gibi iş sahipleri ordunun emrinde çalışacak.
Halkın elindeki araçlar bir defa olmak üzere 100 km'lik mesafeye ücretsiz askeri ulaşım sağlayacak.
Tekâlif-i Milliye Emirleri, 7 ve 8 Ağustos 1921 günleri yayımlanmıştır ve on emirden oluşmaktadır. "Tekâlif-i Milliye Emirleri" çok kapsamlı olup bir taraftan aynı vergi mahiyetindeki uygulamayı içermekte, diğer taraftan da hizmet vergisi mahiyetindeki uygulamayı öngörmektedir.
1.Her ilçede kaymakamın başkanlığında malmüdürü ve ilçenin en büyük askeri amiri ile idare meclisi, belediye ve ticaret odalarının seçtikleri üyelerden oluşan Tekâlif-i Milliye Komisyonları (Milli Yükümlülükler Komisyonları) Kurulacaktır. Bu komisyonlara o yörenin Müdafaa-i Hukuk Dernekleri merkez kurulundan iki üye ile köylerde imamlar ve muhtarlar tabii üye olarak katılacaklardır.
Tekâlif-i Milliye Komisyonları derhal toplantılara başlayacak ve hiçbir komisyon üyesine hizmetleri karşılığı ücret ödenmeyecektir. Ayrıca her komisyon iki ay süre ile askeri hizmetleri ertelenmek üzere altı memur çalıştıracaktır.
Tekâlif-i Milliye Komisyonları, savaş ekonomisine giren ve Tekâlif-i Milliye Emirlerinde belirtilen malları toplayarak kendisine bildirilen cepheye gönderecek, ayrıca bu emirlerin hizmet yükümlülüğüne ilişkin hükümlerini uygulayacaktır. Komisyon üyelerinden görevinde ihmal gösterenler, vatana ihanet suçu işlemiş sayılacak ve ona göre cezalandırılacaktır.