1 Ocak 2023 Tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan sisteme göre Çaykara İlçesinde 25 Mahalle Kırsal Mahalle Statüsüne dönerken,diğer 7 mahalle ise kısmı olarak Kırsal Mahalle,Kısmi olarak ise Kırsal Yerleşim alanı olarak belirlendi.
İlçe Belediyelerinin teklifleri doğrultusunda oluşturulan Mahalleler,Çaykara Belediye Meclisinin 05.10.2022 Tarih ve 45 Sayılı kararı doğrultusunda Çaykara İlçesinde Kırsal Mahalle ve Kırsal Yerleşim Alanı olacak olan Mahalleleri belirledi.
ÇAYKARA’DA 25 MAHALLE KIRSAL MAHALLE
Çaykara'da 25 mahalle kırsal mahalle,diğer mahallelerin bir bölümü kırsal,bir bölümü ise kentsel mahalle.
Çaykara Belediye Meclisinin 05.10.2022 tarih ve 45 sayılı kararıyla; Mahalle Muhtarlarının görüşleri alınarak Çevre şartları,Nufus hareketliliği dikkate alınarak Kırsal Mahalle ve Kırsal Yerleşim Alanları Belirlendi.
Ulucami, Kabataş, Baltacılı, Yeşilalan, Kayran, Taşören, Eğridere, Aşağıkumlu, Yukarıkumlu, Çambaşı, Taşlıgedik, Çamlıbel, Köknar, Uzuntarla, Şekersu, Derindere, Arpaözü ve Derindere Mahallelerinin tamamının Kırsal Mahalle; Işıklı, Soğanlı, Akdoğan, Maraşlı, Koldere, Şahinkaya, Taşkıran, Ataköy, Uzungöl, Köseli, Demirli, Yaylaönü, Çayıroba ve Karaçam Mahallelerinin ise belirli kısımları Kırsal Mahalle olarak belirlendi.
TRABZON BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ ARALIK TOPLANTISINDA BELİRLENDİ
Trabzon Büyükşehir belediyesi Aralık ayı meclis toplantıları devam ediyor.
Toplantıların bugünkü oturumuna Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu Başkanlık yaptı. İmar Komisyonundan gelen 42 madde görüşülerek karara bağlandı.
18 ilçenin kendi meclisinden alınan Kırsal Mahalle ve Kırsal yerleşik alan tespitlerine ilişkin 18 madde Büyükşehir Belediye meclisinde görüşülerek karara bağlandı.
Trabzon il sınırları içerisinde Kırsal Mahalle ve kırsal yerleşik alan tespiti ile alakalı olarak, köyden mahalleye ve belediyeden mahalleye dönen, merkezden uzak, tarım ve hayvancılık yapılan mahalleler yeniden tespit edilerek ilçe belediyeleri tarafından meclislerinden geçerek büyükşehir belediyesine getirildi.
Konu ile alakalı bilgilendirme yapan Başkan Zorluoğlu "Kırsal alan belirlenmesi hususu Büyükşehir Belediyesi kanununda kalıcı haline getirildi. 2022 sonuna kadar karar alınması zorunluluktu. İlçe Belediye Başkanları ile istişare ederek çalıştık. Epey bir mesafe kaydettik. Bizim ilçe belediye kararlarını aynen veya değiştirerek kabul etme yetkimiz var. Şu hususları dikkate aldık. 2014 Büyükşehir Belediyesi olduğunda köyden veya beldeden mahalleye dönüşen yerleri kırsal mahalle olarak belirledik. Bir de o beldenin imar alanı dışında olan yerleri de kırsal alan olarak belirledik. Denize kıyısı olan mahalleleri ise bunun dışında tuttuk. Mesela Beşikdüzü’nde olan Denizli Mahallesi köyden mahalleye dönüşmüştü ama denize kıyısı olması sebebiyle bu uygulamanın dışımda tuttuk.
İmar harcı ve su parasının 4'te bir alınması konusundaki uygulama devam edecektir." ifadelerini kullandı.
18 ilçe için ayrı ayrı 18 maddede yapılan oylama ile kırsal mahalle ve kırsal yerleşik alanlar Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından onaylandı. Alınan karar sonrası söz alan Başkan Zorluoğlu " Bu karar meclisimizden alındı ve 1 Ocaktan itibaren yürürlüğe girecek. Bu yeniden değerlendirmeyeceğimiz anlamına gelmez. İleriki zamanlarda bu kararlar kriterlere göre yeniden gözden geçirilebilir." ifadelerini kullandı.
İşte ilçelere göre kırsal mahalleye dönüşen mahallerin sayıları:
Beşikdüzü'nde Denizli Mahallesi hariç diğer mahalleler kırsal mahalle
Şalpazarı'nda 30 mahallenin 24'ü kırsal mahalle
Vakfıkebir'de 28 mahallenin 24 mahallesi kırsal mahalle olarak 4 mahalle de kırsal yerleşik alan
Tonya'da 15 mahalle kırsal mahalle 2 mahalle de kırsal yerleşik alan
Çarşıbaşı'nda 12 mahalle kırsal mahalle 2 mahalle kırsal yerleşik alan
Düzköy’de 7 mahalle kırsal mahalle 9 tanesi kırsal yerleşik alanCHP’sert tepki: Zalimlerin sonu yaklaştıkça…
Akçaabat'ta 33 mahalle kırsal mahalle 20 kırsal yerleşik alan
Ortahisar'da 21 mahalle kırsal mahalle 12 mahalle kırsal yerleşik alan
Maçka'da 55 mahalle kırsal mahalle 3 kırsal yerleşik alan
Yomra'da 18 mahalle kırsal mahalle 2 mahalle kırsal yerleşik alan
Arsin'de 22 mahalle kırsal mahalle
Araklı'da 39 mahalle kırsal mahalle 5 tanesi kırsal yerleşik alan
Sürmene'de 2 mahalle kırsal mahalle
Köprübaşı'nda 7 mahallenin kırsal mahalle
Of'ta 49 mahalle kırsal mahalle 7 mahalle kırsal yerleşik alan
Dernekpazarı 9 mahalle kırsal mahalle 1 mahalle yerleşik alan
Hayrat'ta 19 mahalle kırsal mahalle 1 mahalle kırsal yerleşik alan
KIRSAL MAHALLE NEDİR?
Yönetmeliğin 4. maddesinde; kırsal mahalle, büyükşehir belediyeleri sınırları içinde olup 1984 yılı ve sonrasında köy veya belde belediyesi iken mahalleye dönüşen mahallelerde tespit edilir denilmiştir.
KIRSAL YERLEŞİM ALANI NEDİR?
Köyden mahalleye dönüşen, nüfusu 5.000'in altında kalan ve kırsal yerleşim özelliği devam eden alandır.