Trabzon Turizm Konseyi’nin ilk toplantısı yapıldı

Trabzon Turizm Konseyi’nin ilk toplantısı yapıldı

Trabzon Turizm Konseyi’nin ilk Genel Kurul Toplantısı, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu başkanlığında gerçekleştirildi.

Trabzon Turizm Konseyi’nin çok önemli bir amaca hizmet edeceğini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, yürütülen turizm çalışmaları ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Atatürk Köşkü’nün restorasyon projesinin tamamlandığını ve ihale sürecini başlatacaklarını belirten Zorluoğlu, “Atatürk Köşkü’nün ismiyle mütenasip halini Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında, 29 Ekim 2023 tarihinde hizmete açmayı hedefliyoruz” dedi. 

Trabzon genelinde gerçekleştirilen destinasyon yönetimi, tanıtma ve pazarlama faaliyetlerini koordine etmek, turizm sektöründe sağlanan yerel, ulusal ve uluslararası kaynakların etkin kullanımını ve turizmin tek elden yönetimini sağlamak amacıyla oluşturulan Trabzon Turizm Konseyi'nin ilk Genel Kurul Toplantısı, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu başkanlığında yapıldı. Genel Kurula, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları ve turizm paydaşları katıldı. 

TURİZM TRABZON’UN GELECEĞİ İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Genel Kurul Toplantısı’nda yaptığı konuşmada turizmin Trabzon’un bugünü ve geleceği için çok önemli bir sektör olduğunu belirtti. Özellikle 2000’li yılların başlarından itibaren Trabzon’un turizm alanında yakaladığı ivmenin ve gerçekleştirdiği büyük atılımın takdire şayan olduğu dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Geçmiş yılları da biliyoruz, bugünü de görüyoruz. Trabzon turizm anlamında bugün Türkiye’nin çok önemli illerinden bir tanesi haline geldi. Tabii bu zorlu bir süreç ve çok hızlı gelişti. 20 yılda Trabzon’daki yatak sayısı herhalde en az 20 kat arttı. Trabzon’a gelen özellikle yabancı turist sayısı bundan çok daha fazla arttı” ifadelerini kullandı.   

SAYIN VALİMİZE VE EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM

Hızlı ve ani büyümenin sektörde birçok sorunun da yaşanmasına yol açtığını ifade eden Başkan Zorluoğlu, “Bu nedenle şehrin idarecileri olarak turizmin doğru yönlendirilmesi ve yaşanan sorunların minimize edilmesi maksadıyla bir ortak çatı oluşturma fikrini uzun süredir konuşuyorduk. Sayın Valimizin riyasetinde, Ticaret ve Sanayi Odamız, belediyelerimiz ve diğer paydaşlarımızla beraber uzun müzakereler neticesinde Trabzon Turizm Konseyi geçtiğimiz aylarda hukuken vücut buldu. Trabzon Turizm Konseyi’nin yapısı, ne tür fonksiyonlar icra edeceği, nasıl çalışacağı, nasıl kararlar alınacağı, hangi alanlarda bu konseyin faaliyet göstereceği gibi hususlar da bu müzakereler neticesinde ortaya konuldu. İşte bugün Trabzon’da önümüzdeki süreçte turizme yön verecek, turizmdeki sorunları büyük oranda ortadan kaldıracağına inandığımız bu önemli organizasyonu resmi olarak da kamuoyuyla paylaşmış oluyoruz. Trabzon Turizm Konseyi’nin hayata geçirilmesinde emeği olan başta Sayın Valim olmak üzere bütün paydaşlarımıza gönülden teşekkür ediyorum. Kurulan bu konseyin ilimiz ve bölgemiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” dedi.   

TURİZME BÖLGESEL PERSPEKTİFLE BAKILMALI

Turizme il düzeyinde bakılmaması gerektiğini belirten Başkan Zorluoğlu, “Turizm bölgesel ve ulusal bir meseledir. Bizim de Trabzon’dan turizme yaklaşırken bölgesel bir perspektifle yaklaşmamız gerekir. Zaman zaman turistler Giresun’a gitti, Ordu’ya gitti gibi cümleler kullanılıyor. Bu kötü değil, iyi bir şey. Bölgenin diğer illerinin de dışarıdan gelen yerli yabancı insanlara hizmet edecek noktaya gelmesi, buraya gelen turistin Ordu’ya, Rize’ye, Giresun’a, Gümüşhane’ye, Bayburt’a da gitmesi, bölgede kalma süresini artırmamız, genel olarak bütün illerin lehinedir. Trabzon zaten bölgenin her alanda lideri ve lokomotifi konumunda bir şehirdir. Biz bölgenin ağabey şehriyiz. Turizm destinasyonları anlamında Trabzon’la yarışabilecek bir başka il bölgemizde yok ancak biz diğer illere bu manada katkı sağlamalıyız, destek olmalıyız. Onlara da turizm konusunda nasıl mesafe kat edeceklerini anlatmamız gerekiyor. Bu manada bölgesel perspektifin tekrar altını çizerek vurguluyorum” diye konuştu.    

BÜYÜKŞEHİR OLARAK CİDDİ İNİSİYATİF ALDIK

Trabzon’da çok önemli turizm altyapıları oluşturulduğunu fakat halen ciddi eksikler bulunduğunu da vurgulayan Başkan Zorluoğlu, “Biz de Büyükşehir Belediyesi olarak turizm altyapılarının oluşturulması anlamında çok ciddi bir inisiyatif aldık. Şehrimizi daha cazip, daha çekici hale getirmek, yerli ve yabancı turistlerin burada daha uzun süre kalma sebeplerini artıracak çalışmalar yürütüyoruz. Çok önemli destinasyonlarımız var. Ziyaretçilere daha konforlu bir ziyaret imkânı sunmak için bu destinasyonların altyapılarını ve üstyapılarını geliştiriyoruz” şeklinde konuştu.  

UZUNGÖL İLE YOL ARASINDA YAPI BIRAKMAYACAĞIZ

“Yine Uzungöl bölgesi, özelikle Körfez ülkelerinden gelenlerin göz bebeği bir alan. Sadece Trabzon’un değil Türkiye’nin çok önemli bir turizm destinasyonu. Orada da 2019’da altyapısını tamamladık. 2020-2021 yıllarında çevre düzenlemesi çalışması yaptık. Ancak esas büyük proje bir iki hafta içerisinde tamamlanmış olacak. Uzungöl’ün girişinden çıkışına kadar bütüncül yaklaşımla yollarının, kaldırımlarının, tratuvarlarının, peyzaj ve elektrik sistemlerinin bütüncül bir anlayışla yenilenmesi söz konusu olacak. Oradaki fiili işgalleri ortadan kaldıracağız. Göl ile yol arasında herhangi bir yapı bırakmayacağız. Orası çok daha yeşil görünümlü bir alana dönüşecek. Uzungöl’ün yönetimi anlamında önemli adımlar attık, atmaya da devam edeceğiz. Bu sene orada ilk kez Büyükşehir Belediyesinin zabıtası yer aldı. Biz aynı zamanda orada işletmeci olarak da yer aldık. Hemen gölün başında bir alan çevre ve Şehircilik Bakanlığımız tarafından bize tahsis edildi. Hem fiyat hem kalite anlamında orada bir standart oluşturacağımıza inanıyorum.” 

ALTINDERE VADİSİ’Nİ BÜTÜNCÜL BİR ANLAYIŞLA DÖNÜŞTÜRÜYORUZ

Yürütülen turizm çalışmaları ile ilgili de bilgi veren Başkan Zorluoğlu, şu ifadeleri kullandı; “Sümela Manastırı’ndaki restorasyon tamamlandı. Şimdi şu ana kadar hiç açılmamış bir etabın açılması için çalışmalar devam ediyor. Manastır’da sadece bu dönüşüm olmadı. Biz esasında Altındere Vadisi’nde Sayın Valimizin başkanlığında bütüncül bir yaklaşımla bir dönüşüm gerçekleştiriyoruz. Ailemle her yaz Trabzon’a gelirdik. 15 sene önce Sümela Manastırı’nı ziyaret ettiğimde ciddi bir trafik problemi ve keşmekeş vardı. Sümela’nın uzun yıllar sonra Sayın Valimizin riyasetinde bizim de katkılarımla çözüm noktasında belli bir aşamaya gelmiş olmasına seviniyorum. Şu anda orada Büyükşehir Belediyemiz hem otobüslerimiz hem de normal araçlar için büyük otoparklar yaptı. Ring sistemi ortaya koyduk ve çok konforlu, çok rahat, ziyaretçiler için memnuniyet verici bir ortam oluştu. Önümüzdeki yıllarda inşallah sistem daha da iyi işleyecek. Sümela bölgesine gelen insanlar çok daha rahat, kaliteli ve konforlu şekilde ziyaretlerini gerçekleştirecekler.” 

KIZLAR MANASTIRI’NI ZİYARETE AÇTIK

“Kızlar Manastırı da bizim için çok önemli bir turizm destinasyonu. Önümüzdeki yıllarda önemli bir işlev göreceğine inandığımız Kızlar Manastırı’nı geçtiğimiz haftalarda hizmete açtık. Çok kıymetli bir yer. Yıl boyunca içerisinde sanatsal ve kültürel aktiviteler yapmayı planlıyoruz. Tanıtımını tam anlamıyla yaptığımızda Trabzon’a gelen insanlar için yeni bir ziyaret noktası olarak Kızlar Manastırımız faaliyete geçmiş bulunmaktadır. Çal Mağarası’nda önemli çalışmalar yaptık. Şehir Müzemizi Kültür ve Turizm Bakanlığımızın resmi şehir müzesi statüsüne kavuşturduk.” 

ATATÜRK KÖŞKÜ PROJESİ HEYECAN YARATTI

Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu açıklamaları sırasında Atatürk Köşkü ile ilgili çok önemli bir projeden de söz etti. Atatürk Köşkü’nün Trabzon için çok kıymetli bir yer olduğunu dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Cumhuriyetimizin banisi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün de Trabzon’u ziyaretlerinde kaldığı çok tarihi bir mekân. Burası doğrusu mevcut haliyle, önemiyle mütenasip bir fiziki yapıya sahip değil. Binanın dışı da içerisindeki mobilyalar ve benzeri malzemeler de hakikaten buranın önemiyle mütenasip değil. Bu durumu tespit ettik ve bu alanda çalışan hocalarımızla bir komisyon kurmuştuk. Proje hazırlandı. Bakımı, onarımı ve restorasyonu ile ilgili projemiz Kurul’dan geçti. Şimdi ihale sürecini başlatıyoruz. Sadece dışı ve içinin restorasyonu değil aynı zamanda ayrı bir komisyon marifetiyle var olan mobilyaların da tasnif edilmesi yönünde bir çalışma da gerçekleştireceğiz. Geçmişle bağlantılı olanların kalmasını, gereksiz olarak zaman içerisinde asılan, tarihle ilgisi olmayan objeler ve tabloların oradan uzaklaştırılmasını amaçlıyoruz. Ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yılı olan 1923 yılının 29 Ekim tarihinde Atatürk Köşkü’nün hizmete açılmasını düşünüyoruz. Arzumuz 29 Ekim 1923 resepsiyonunun Atatürk Köşkü’nün bahçesinde verilmesidir. Böyle bir hedefimiz var” dedi. 

YATIRIMLARIMIZIN DOĞRUDAN VEYA DOLAYLI TURİZMLE İLGİSİ VAR 

Trabzon Büyükşehir Belediyesi olarak yaptıkları tüm yatırımların turizmle doğrudan ya da dolaylı olarak alakası olduğunu da dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Geçtiğimiz aylarda Yalıncak’ta yaptığımız sahil düzenlemesi de turizme hizmet verecek. Ganita-Faroz Projesi de tamamlandığında bu şehre gelecek insanların yoğun ilgi göstereceği bir yer olacak. Gülcemal’in 1’inci etabını da önümüzdeki yılbaşından itibaren ayağa kaldırmak istiyoruz. Orası da tamamlandığında Trabzon’a gelen yerli yabancı turistlerin daha uzun süre kalmasına vesile olacak birtakım önemli aktiviteler orada hayat bulacak. Yine Moloz Kentsel Tasarım Projemiz de turizme hizmet verecek. Orada da Kuyumcukent Projesi’nin kazısına başlanacak. Trabzon’a dışarıdan gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olacağına inandığımız Kuyumcuket’i yakın zamanda orada inşa etmeye başlıyoruz. Avrasya Pazarı’nın geçtiğimiz aylarda temellerini atmıştık. O da yeni bir konseptle yine turizme hizmet edecek şekilde inşallah önümüzdeki yıl tamamlanmış olacak. Sadece Ortahisar’da değil diğer ilçelerimizde de buna benzer çalışmalarımız devam ediyor. Hem Akçaabat ve batıya hem Yomra ve doğuya doğru yeni turizm destinasyonlarının faaliyete geçmesi hususunda belediye başkanlarımızla, kaymakamlarımızla ve kurumlarımızla yoğun bir şekilde çalışıyoruz” diye konuştu.   

ÖNEMLİ ROL OYNAYACAK

Sözlerinin sonunda Trabzon Turizm Konseyi’ni çok önemsediklerini vurgulayan Başkan Zorluoğlu, “Baştan beri işin sahibi olmaya özen gösterdiğimiz bir konudur. Ve inşallah Trabzon’da turizmin doğru bir şekilde yönetilmesinde ve yönlendirilmesinde çok önemli bir rol oynayacaktır. Çekirdek bir kadro var ve iyi bir ekip oluştu. Bu kadro tarafından bir strateji ve eylem planı hazırlanıyor. Arkadaşlarımız önümüzdeki günlerde yıllık faaliyet anlamında da birtakım aktiviteleri planlamış olacaklardır. Zaman zaman bir araya gelerek değerlendirmelerde bulunacağız. Trabzon Turizm Konseyimiz şehrimize hayırlı olsun” ifadelerini kullandı. 

USTAOĞLU: ŞEHRİMİZ VE BÖLGEMİZ İÇİN HAYIRLI OLSUN

Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, “Trabzon Turizm Konseyi adı altında başkanlarımızın dediği gibi birlikte kafa yorarak turizm şehrinin geleceğine yön verme adına kurumsal yapı oluşturmak ve Trabzon’un turizm geleceği ile ilgili yapılacak çalışmaların burada şekillenmesi, fikirlerin harmanlanarak vücut bulması açısından bu konseyimiz çok önemli. Her başlangıç çok önemlidir. Tarihi geçmişi olan şehirde turizmin artık somut, belli kurumsal yapılar etrafında şekillenerek geleceğe bakmamız gerek. Trabzon’un tarihi İpekyolu’nun güzergâhında olan, diğer taraftan ülkemizin doğal güzelliklerini kendi bünyesinde barındıran bir şehir. Trabzon Turizm Konseyi olarak vücut bulan bir yapıyı bugünden itibaren oluşturmuş olduk. İnşallah başlangıç olan bu çalışmaların ilimiz ve bölgemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.



İlginizi Çekebilir