Trabzon 112 Çağrı Merkezi´ne Gelen Yaklaşık 20 Çağrıdan Sadece Biri Gerçek

Trabzon´da hizmet veren 52 ambulans 2015 yılında 2 milyon 166 bin 978 kilometre yol kat ederek 61 bin 658 hastayı sağlık merkezlerine ulaştırdı.

SAĞLIK 16.01.2016 11:14:03 0
Trabzon 112 Çağrı Merkezi´ne Gelen Yaklaşık 20 Çağrıdan Sadece Biri Gerçek

Trabzon´da hizmet veren 52 ambulans 2015 yılında 2 milyon 166 bin 978 kilometre yol kat ederek 61 bin 658 hastayı sağlık merkezlerine ulaştırdı.

Aynı yıl çağrı merkezlerine 1 milyon 8 bin 894 çağrı gelirken, bunlardan 61 bin 658´i vaka olarak değerlendirilerek gerekli müdahaleler yapıldı.

İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr. Kemal Süleyman, günlük ortalama çağrı merkezine 2 bin 817 arama yaptığını bunlardan ortalama vaka sayısının 170 civarında olduğunu kaydederek en büyük sıkıntılarının gereksiz meşguliyetler olduğunu söyledi. Süleyman, "Trabzon İl Sağlık Müdürlüğü Acil ve Afetlerde Şube Müdürlüğü´ne bağlı İl Ambulans Servisi Başhekimliği bünyesinde TTrabzon kent merkezinde 9, ilçelerde 21 olmak üzere 30 adet 112 kara ambulans istasyonu ve 1 adet helikopter ambulans istasyonu olmak üzere toplam 31 adet 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu bulunmaktadır. 112 Acil Çağrı Merkezi ile toplamda 32 birim hizmet vermektedir. İl Ambulans Servisi Başhekimliğimize bağlı Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonları ve 112 Acil Çağrı Merkezimizde konularında deneyimli yaklaşık 500 personel ile hizmetlerimizi sürdürmekteyiz. İstasyonlarımızda 42 adet panelvan tipi kara ambulansı ve 9 adet özel donanımlı kara ambulansı, 1 adet motorsiklet ambulans kullanılmaktadır. Ambulans yaş ortalaması 4 yaştır. Bu ambulanslarımız ile 2015 yılı içerisinde 2 milyon 166 bin 978 kilometre yol kat etmiştir. Özel donanımlı ambulanslarımız içinde 5 adet Paletli Ambulans bulunmaktadır. Paletli ambulanslarımız ile 96 vaka nakli gerçekleştirilmiştir. Bu vakaların yüzde 85´i Ocak-Şubat ve Aralık aylarında gerçekleştirilmiş olup diğerleri paletsiz 4x4 özelliğine yönelik olarak vakaya ulaşım sağlanmıştır" dedi.

MOTOSİKLET AMBULANS 3 AYDA 93 VAKAYA ULAŞTI

Yaklaşık 3 ay önce hizmete giren motosiklet ambulansın 93 vakaya ulaştığını kaydeden İl Sağlık Müdürü Kemal Süleyman, "1 Ekim 2015 tarihinden itibaren motosiklet ambulans hizmeti de verilmektedir. Motosiklet Ambulans İleri Sürüş eğitimi almış 3 sağlık personeli tarafından yürütülmektedir. Personel sayısının asgari 5 kişi olması planlanmaktadır. 1 Ekim 2015 - 7 Ocak 2016 tarihleri arasında ´Motosiklet Ambulans´ toplam vaka sayısı 93´tür. 112 Acil Çağrı Merkezimizde acil çağrıyı karşılayan sağlık ekibi günlük 2 hekim ve 6 acil sağlık hizmetleri personelinden oluşmaktadır. 112 Acil Çağrı Merkezimize 2015 yılında toplam gelen çağrı sayısı 1 milyon 8 bin 894. Bu çağrılardan 61 bin 658´i vaka olarak değerlendirilmiştir. Günlük ortalama çağrı sayısı 2 bin 817 olup ortalama günlük vaka sayısı 170´tir. Tüm vakalar incelendiğinde vakaların yüzde 18´i kalp hastalıkları, yüzde 8´i solunum sistemi hastalıkları, yüzde 8´i psikiyatrik hastalıklar, yüzde 5´i trafik kazaları, yüzde 4´ü diğer kazalar ve yüzde 4´ü ise nörolojik hastalıklar olduğu görülmektedir" ifadelerini kullandı.

GELEN ARAMALARIN YÜZDE 90´ININ ACİLİYETİ YOK

Gelen aramaların yüzde 90´lık bölümünün acil olmayan aramalar olduğuna dikkat çeken Süleyman, "Yıllık ortalama 1 milyonun üzerindeki çağrı hacminin içinde vatandaşımızdan acil gelen vaka bildirimleri yanı sıra; hastanelerden gelen ve sağlık personelinden gelen sevk talepleri, hastaneler arası ve iller arası vaka organizasyonlarında yürütülen koordinasyon faaliyetlerine dair görüşmeler, ekiplerin genel koordinasyonuna dair görüşmeler de bulunmaktadır. Faaliyet alanı içindeki tüm bu görüşme ve çağrı trafiğine rağmen, gelen aramaların yüzde 90 kadarı aciliyeti olmayan aramalardır. Acil olmayan aramaların sonucunda diğer vatandaşlarımızın 112 çağrı merkezine ulaşmasını engellemekte ve asıl ihtiyaç duyan kişileri mağdur etmektedir" diye konuştu.

GEREKSİZ YERE ARAYAN 5 KİŞİYE KABAHATLAR KANUNU KAPSAMINDA CEZA

İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Kemal Süleyman, Trabzon genelinde 2014 yılında 112 hattını gereksiz yada asılsız arayarak ihbarda bulunan 3 kişiye, 2015 yılında ise 5 kişiye Kabahatlar Kanunu kapsamında ceza verildiğini söyledi. Süleyman, şunları söyledi:

"Öncelikli sorunlardan biri 112 çağrı hattının gereksiz aranmasıdır. 112 Acil Çağrı Hattı hayati tehlike oluşturan durum ortaya çıktığında aranması gereken, ücretsiz olarak hizmet veren önemli bir hattır. 112 Acil Çağrı Hattı arandığı zaman isim-soy isim, karşılaşılan sağlık sorununun tam olarak ne olduğu ve adres bilgilerinin açık ve anlaşılır bir biçimde belirtilmesi zaman kaybının yaşanmaması için son derece önemlidir. Hayati tehlike durumu olmayan kişiler tarafından meşgul edilmesi nedeniyle gerçek sağlık yardımına ihtiyacı olan hasta ve vakalara ulaşmada geç kalınmakta veya ulaşılamamaktadır. 112 Acil Çağrı Hattı´nın gereksiz meşgul edilmesi zaman ve iş gücü kaybına yol açmakta daha önemlisi gerçek acil vakalara ulaşmakta sorun oluşturmaktadır. Ayrıca sözel şiddet kapsamına giren, uygun olmayan çağrılar ise Sağlık Bakanlığı Beyaz Kod uygulaması kapsamında değerlendirilip adli süreç başlatılmaktadır. 2015 yılında İl Ambulans Servisi Başhekimliğimizde 2015 yılında yapılan beyaz kod bildirimi sayısı 26´dır ve bu sayının 12´si 112 çağrı merkezine gelen sözel şiddet içerikli aramalardır. Kayıt altına alınan çağrılar hakkında hukuki süreç başlatılmıştır."

AMBULANSLAR VAKALARA GİDERKEN ZORLUKLARLA KARŞILAŞIYOR

Bölgenin coğrafi yapısı ve iklim şartlarının hastalara zamanında ulaşılmasını zorlaştırdığını da ifade eden Süleyman, "Vakalara giderken; yollarda ambulanslar ve diğer geçiş öncelikli araçların kullanımı için güvenlik şeridi olmaması, diğer sürücülerin ambulansa yol vermemesi/verememesi, bazı saatlerde yaşanan trafik yoğunluğu, ara sokakların ambulansın geçişine uygun olmaması gibi nedenler, ambulansların vakalara ulaşmasını zorlaştırmaktadır. Kış şartlarında yolların kapanması başta olmak üzere ilimizin coğrafi koşulları ve iklim şartlarından kaynaklanan nedenler hastalara zamanında ulaşılmasını zorlaştırmaktadır. Ambulansa ait siren sesi duyulduğunda ya da tepe lambası yanarken görüldüğünde mutlaka yol verilmesi hayati önem taşımaktadır. Trafikte ilerleyen ambulansa yol verme konusunda özen gösterilmemesi, zamanla yarışan 112 acil müdahale ekibinin hayati tehlikesi olan hastayı zamanında tedavi merkezine yetiştirmesine engel olmaktadır" diye konuştu.

HELİKOPTER AMBULANS 179 VAKAYA ULAŞTI

Geçen yıl helikopter ambulansın 179 hastaya ulaştığını bu hastalardan 146 ´sının Trabzon´da gerçekleştiğini belirten Müdür Süleyman, "2015 yılında helikopter ambulans vaka sayısı 179´dur. Bu vakaların bölgesel dağılımı: Trabzon 146, Rize 10, Giresun 7,Gümüşhane 5, Artvin 4, Erzurum 3, Ordu 2, Samsun ve Kars 1 şeklindedir. Dolayısıyla bölgemizde tüm helikopter vakalarının yüzde 82´si Trabzon ilinde görülmektedir.

Hasta-yaralı transferinde il merkezinde Trabzon Havaalanı ve Hızırbey Heliport kullanılmakta, ilimizde hastaneye ait tek iniş alanı KTÜ Farabi Hastanesi iniş alanıdır.Akçaabat, Araklı, Arsin, Beşikdüzü, Çaykara, Düzköy, Maçka, Of, Sürmene, Tonta,Vakfikebir ve Yomra ilçe merkezlerinde ise protokole esas olarak helikopter iniş alanı olarak ilçe statları kullanılmaktadır. Of Belediyesi ile yapılan görüşmelere neticesinde ilçede helikopter iniş alanı yapılması çalışmaları yürütülmektedir. Tüm belediyelerimizden iniş alanları ile ilgili aynı hassasiyeti beklemekteyiz. Yine aynı yıl uçak ambulansla nakli gerçekleştirilen vaka sayısı ise bölgemizde 41´dir" bilgilerini paylaştı