Tarım ve Orman Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından 2004 yılında başlatılan ‘Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması’ projesi kapsamında Çaykara Uzungöl Milli Parklar Macera Parkı 10 bin adet alabalık yavrusu bırakıldı.
11 Eylül 2024 tarihinde gerçekleştirilen Alabalık Salıverme etkinliğine Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Çaykara Kaymakamı Gürdal Erbek, Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok,Çaykara İlçe Emniyet Amiri Komiser Alparslan Albayrak, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Cüneyt Aloğlu, Bölge Müdür Yardımcısı Murat Kefelioğlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar 12.Bölge Müdürlüğü Trabzon İl Şube Müdürü Pınar Akgün,KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Yetiştiricilik ve Balık Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nadir Başçınar, Sürmene Orman isletme Müdür yardımcısı Kemal Mollamehmetoğlu,Maçka Alabalık Üretim İstasyonu Sorumlusu Özgür Akkan,Uzungöl Muhtar Vekili Mustafa Tahan,Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı ve Çaykara Belediyesi Meclis Üyesi Mehmet Keleş ile Şehit Mehmet Aygün İmam Hatip Ortaokulu yönetici ,öğretmen ve öğrencileri katılım sağladı.
Vali Ustaoğlu burada yapmış olduğu konuşmasında, “Tarım ve Orman Bakanlığı ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan ‘Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması’ projesi kapsamında Trabzon’da 2005 yılından bugüne kadar 16 milyon adet yavru alabalık orman içi sularla buluşmuştur. Bugün burada da öğrencilerimizle birlikte 10 bin adet yavru alabalığı Çaykara ilçemizin Uzungöl Mahallemizde Solaklı Deresine yavru balık salımını gerçekleştirdik. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürü Cüneyt Aloğlu da, “Doğa Koruma ve Milli Parklar 12 Bölge Müdürlüğü olarak orman içi suların alabalıklandırılması projesi kapsamında bugün Çaykara Taşkıran Solaklı Deresine 10 bin adet yavru alabalık salımı gerçekleştirdik. Proje kapsamında çalışılmakta olan su kaynaklarından biri de Uzungöl ve bağlı akarsu kollarıdır. 2019 yılında 240 bin adet doğal alabalık yavrusu salımı planlanmaktadır” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından Vali Aziz Yıldırım,, öğrenciler ve beraberindekilerle birlikte Uzungöl Macera Parkı Bölgesinde Solaklı Deresine 10 bin adet yavru alabalık salıverdi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 12. Bölge Müdürlüğü tarafından , orman içi sulardaki doğal alabalık popülasyonlarının optimum düzeye ulaştırılması, bozulan alabalık habitatlarının rehabilitasyonu, gen kaynakların korunması, doğal türlerimizin tanıtımı ve farkındalığın arttırılması ile sportif olta balıkçılığının geliştirilmesi maksatlarıyla "Doğal Alabalık Üretimi, Yetiştirilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması" projesini 2005 yılında uygulamaya başlamıştır.
Bu projeyle; bir yandan üretilen doğal alabalıklar ile orman içi sulardaki balık stoklarının iyileştirilmesi sağlanırken, diğer yandan sportif olta balıkçılığının geliştirilmesi ile orman köylüsünün sosyo-ekonomik yönden kalkındırılması hedeflenmektedir.
Projenin en önemli prensibi, tabiattan yakalanan damızlık bireylerden elde edilen yavru alabalıkların sadece ve sadece ebeveynlerinin ait olduğu su kaynaklarına salınması ve genetik sürüklenmenin önlenmesidir.
Bu bağlamda İlimiz Trabzon ilçelerindeki su kaynaklarına 2010 -2023 yılları arası toplamda 5.886.000 adet doğal alabalık yavrusu bırakılmış olup 2024 yılı salım programında 1.153.000 adet yavru alabalık doğaya salınmıştır. Bu Proje kapsamında 11 Eylül 2024 Çarşamba günü 10.000 adet kırmızı benekli alabalık yavrusu doğaya salındı.
Doğaya bırakılan yavru balıklar KTÜ Sürmene Deniz Bilimleri yapılan işbirliği protokolü kapsamında bilimsel metotlarla düzenli olarak takip ediliyor.