Trabzon'da Gençler İçin Mobil Gazetecilik Projesi Eğitimi ve Dijital Gazetecilik Atölyesi Eğitimi
Trabzon’un Çaykara İlçesinde Gençler İçin Gazetecilik Projesi Mobil Gazetecilik Atölyesi
TC Ulusal Ajansı Erasmus + Projesi etkinliği gerçekleştirildi
17-18-19 Nisan 2024 tarihlerinde Trabzon Şehit Ahmet ÇamurAnadolu İmam HatipLisesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen Proje eğitiminin ilk gününde öğrencilere Uzman Gazetecileri tarafından teorik eğitim çalışması gerçekleştirildi.
Proje çalışmasının ikinci gününde Gençler almış oldukları bilgiler eşliğinde Çaykara İlçe Merkezi ve Mahallelerinde habercilik yapmaları istendi.
Sahaya çıkan gençler hazırlamış oldukları haberleri Uzman Gazeteciler ile paylaştı
Projenin son günü olan 19 Nisan 2024 Cuma Günü ise Projenin Final ve Kapanış etkinliği gerçekleştirildi.
Türkiye Ulusal Ajansı ve Erasmus+ işbirliği ile 17-19 Nisan tarihlerinde Trabzon’da düzenlenen atölye kapsamında, TRT’nin deneyimli gazetecileri ve lise öğrencilerini bir araya getirilerek yeni nesil dijital gazetecilik alanında gençlere farklı bakış açıları sunuldu.
.Üç gün süren programda öğrencilere Gazetecilik 101, Hikaye Anlatıcılığı, Saha Yapımcılığı ve Montaj dersleri verildi.
Gerçekleştirilen Gençler İçin Gazetecilik Eğitim çalışmasının son gününde Kapanış Programı gerçekleştirildi.Kapanış Programına Çaykara Kaymakamı Gürdal Erbek,:aykara Belediye Başkanı Hanefi tok,ilçe milli Eğitim Müdürü Hanefi Tok da katılım sağladılar.
Kaymakam Gürdal Erbek,Belediye Başkanı Hanefi Tok ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Çamurali programda birer teşekkür konuşması gerçekleştirdiler.
Çaykara Şehit Ahmet Çamur Anadolu İmam Hatip Lisesinde gerçekleştirilen Proje Eğitimine TRT Kurumunun Deneyimli ekiplerinden Sosyal Medya Uzmanı Fatma Şaheste Şahin,Belgesel Yönetmeni Ahmet Serdar Karaca,Belgesel Yönetmeni Hüseyin Uyanık ve Muhabir Prodüktör İlyas Avcı Eğitmen olarak katıldılar.
TRT tarafından insan merkezli habercilik ve yayıncılık anlayışının ötesine geçerek küresel insane sorunların çözüme ulaştırılması ve ortak yaşam kültürünün geliştirilmesi noktasında sürdürülen sosyal farkındalık projelerinden biri olan Gençler İçin Gazetecilik (Journalism for Juniors – J4J) Projesi kapsamında 2017 yılından beri gençlere yönelik Dijital Gazetecilik Atölyeleri düzenlenmektedir.
Gençleriçin Gazetecilik Projesinin temel hedefi, gençlerin dünyada somut bir değişim yaratma yeteneklerini fark ederek dijital medyanın gücünü, evrensel bir insane değer oluşturmak ve tüm dünya vatandaşlarını içine alan toplumsal bir bilinç yaratmak üzere kullanmalarına katkı sağlamaktır. Bu doğrultuda “Herkesin bir hikâyesi var ve herkes hikâyesini anlatabilmeli” felsefesini benimseyen TRT Gençler için Gazetecilik Projesi genç bireylerin, haberin sadece nesnesi değil öznesi de olmaları; sadece kendilerinin değil sesini duyuramayanların da sesi olmaları konusunda bireysel farkındalık yönetiminin geliştirilmesine odaklanmıştır.
TRT’nin gönüllü ve tecrübeli gazetecilerinden oluşan Gençleriçin Gazetecilik ekibi gerçekleştirilen atölyelerde, gençlere; gazeteciliğe giriş temel konularının yanı sıra, yazılı-sözlü hikâye anlatımı; telefon, tablet gibi mobil araçlarla video çekim ve düzenleme tekniklerini öğreterek genç bireylerin hikâye anlatıcılığını geliştirmeyi ve ürettikleri hikâyeleri dijital platformlar üzerinden tüm dünyaya duyurmalarını teşvik etmektedir. Ulusal ve uluslararası işbirlikleri ile bu güne kadar yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirilen 67 Dijital Gazetecilik Atölyelesi ile dezavantajlı konumda olanlar başta olmak üzere, farklı sosyal gruplardan ve coğrafi bölgelerden 3500’den fazla öğrenciye ulaşılmıştır.
Geçtiğimiz yıllarda Suriye, Afganistan, Irak gibi iç çatışmaların yaşandığı ülkelerde, zor şartlarda eğitimlerini sürdüren gençlere ulaşan TRT Gençler için Gazetecilik ekibi, Nisan ayında Trabzon’da 60’dan fazla genç ile bir araya gelerek Dijital Gazetecilik Atölyesi gerçekleştirdi.
Etkinliğin İkinci günü olan 18 Nisan 2024 Perşembe Günü sahaya çıkan öğrenciler, kendi video projelerini hazırlayarak aldıkları teorik eğitimi uygulama fırsatı buldular. Ekip çalışmasıyla hazırlanan projelere, bir sonraki gün düzenlenen törende jüri tarafından geri bildirim verilmektedir. Program dahilinde öğrencilere medya kiti desteği de sağlandı.
Dünyada ilk kez uluslararası bir medya ağı tarafından başlatılan, çalışanlarının da gönüllü olarak yer aldığı sosyal farkındalık projeleri yürüten TRT; gençlere bilgi, beceri ve daha iyi bir gelecek için umut vermeyi amaçlayan girişimler gerçekleştirmeye devam ediyor.
Programın son bölümünde En İyi Video çeken öğrenci ekipleri Grup Ora ve Grup Uzungöl tarafından çekilen videolar izletildi.
En İyi seçilen Video Ödülleri Kaymakam Güzel ve Başkan Tok tarafından takdim edildi.
3 Gün Süren Eğitim çalışmasına katılım sağlayan tüm öğrenciler için Katılım Belgesi düzenlendi ve program sonunda katılım belgeleri takdim edildi.