Her yıl 11-14 Mayıs tarihlerinde düzenlenen Ahilik Haftası kutlamaları Trabzon Belediyesi Mehter Takımı eşliğinde yapılan esnaf kortej yürüyüşü, Atatürk anıtına çelenk sunumu, saygı duruşu, istiklal marşının okunması ve açılış konuşmalarıyla başladı.
Atatürk Anıtında düzenlenen törene Trabzon Valisi A.Celi Öz, TESOB Başkanı Metin Kara, Orthisar Kaymakamı Osman Şirinoğlu, Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, esnaflar ve çok sayıda kişi katıldı.
Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında bir konuşma yapan Vali Öz Bugün burada ahilik haftası dolayısıyla kültürümüzü yeniden yaşıyor ve yaşatmak için gayret gösteriyoruz. Ahilik kelime anlamında da olduğu gibi kardeşlik, dostluk, kanaat, sabır, yardımlaşma, dayanışma, birbirinin hakkına saygı göstermek ve kul hakkı yememektir. Ahilik kültürü Orta Asya'dan gelen milli kültürümüzün İslam kültürüyle yoğrulmuş güzel bir geleneğidir. Bizim milli kültürümüzün ve inancımızın taşıdığı bütün değerler aslında ahiliğini içerisinde yer almaktadır. Bu yönüyle baktığımız zaman ahilik Horasan Erenlerinin Anadolu'ya getirdiği ve Anadolu'dan nesilden nesile bugünlere kadar gelen sosyal ve ekonomik hayatımıza yön veren bir sistemdir. Bu sistem sayesinde Selçuklu Devleti ve Osmanlı Devleti bütün coğrafyaya hüküm sürmüştür. Ve bu sistem sayesin de esnaf ve sanatkârımız bu kültürle çalışmalarını devam ettirmişlerdir. Unutmamalıyız ki bu çalışmaları bugünden yarına da taşımaya ihtiyacımız var. Onun için geleneğimiz ve kültürümüzle birlikte bunu yaşatmak durumundayız dedi. rkiye coğrafyasına damga vuran bir esnaf ve sanatkâr kültürümüzün olduğunu ifade eden Vali Öz İnsanlarımızın hayatına şekil veren yine esnaf ve sanatkâr kültürüdür. Ancak bu kültürü yarınlara taşıyabilmek için belli ilkelere, kurallara ve değerlere sadık kalmamız gerekmektedir. Bugün Trabzon şehrimiz giderek turizmden pay alan, bu anlamda ekonomik ve soysal kalkınmasının önemli bir unsuru olarak turizmin yer aldığı bir şehirdir. Bundan dolayıdır ki esnafımız ve sanatkârımız yarınlarına daha güvenle bakmak için meslek ilkelerine, kurallarına ve ahlaki değerlerine her zamankinden daha fazla sadık olmalıdırlar. Başta esnaflarımız olmak üzere her vatandaşımız gelen ziyaretçilerimize bu anlamda doğru hizmet, kaliteli ve güler yüzlü hizmet vermek ahilik kültürünün gereğini yerine getirmek durumundadır. Buna bugün çok fazla ihtiyacımız var yarınlarda daha da fazla ihtiyacımız olacaktır. Bunu gerçekleştirmek için bütün esnaf ve sanatkârlarımızla, teşkilatlarımızla, odalarımızla birlikte çalışacağız. Bu kültürümüzün, geleneğimizin ve inancımızın gereğini hep birlikte yaşatarak, esnaf ve sanatkârlarımızı, ekonomik ve sosyal yapımızı yarınlara daha iyi taşıyabileceğiz dedi.
TESOB Başkanı Metin Kara ahiliğin önemine değinerek ahi kelimesinin kardeş, arkadaş, dost, yiğit anlamına geldiğini belirtti. Kara Ahilik hem sosyal, hem kültürel hem de ekonomik yapılara ait bir terim olarak, birbirini seven, birbirine saygı duyan, yardım eden, din ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı Esnaf ve Sanatkârların iş teşkilatı manasını taşır şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından yılın ahilerine ödülleri verildi. Ahilik kültürü gereği temsilen şet kuşatma töreni yapıldı. Arkasından misafirlere ahilik pilavı ikramında bulunuldu.