TURİZM MERKEZİ UZUNGÖL’DE SANATÇI DESTEKLİ HORONLU HES PROTESYOSU
Karadeniz ve Ülke Turizminin en önemli Merkezlerinden Uzungöl’de Sanatçı Destekli Horonlu HES Protestosu ve Basın Açıklaması gerçekleştirildi.
Uzungöl’den başlayarak Uzungöl’ün 5 KM aşağasında yer alan Taşkıran Mahallesinde yapılması planlanan HES Projesi Uzungöl’de gerçekleştirilen Protesto organizasyonu ve Basın Açıklaması ile tepki gösterildi.
Uzungöl Muhtarlığı,Uzungöl’de bulunan STK’lar,Uzungöl Halkı,Taşkıran Muhtarlığı,Karaçam Muhtarlığı ve Halkı,Köseli Mahallesi Muhtarlığı ve Halkı,Demirli Mahallesi Muhtarlığı ve HHalkı ile Solaklı Deresi Muhtarları ve vatandaşların yoğun katılımları ile gerçekleştirilen HES Projesi Protestosu 12 Nisan 2024 Cuma Günü Uzungöl Çadır Cafe’de gerçekleştirildi.
Gereçkeleştirilen HES Protestosu etkinliğine Trabzon Şehir Plancıları Odası Başkanı Ercan Şen, Trabzon Mimarlar odası Başkanı Bülent Vural , Uzungöl Muhtarı Selman Dilek, Uzungöl Trurizimciler Başkanı Mehmet Keleş, Uzungol Birlik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı İdris Akyüz, TTSO Yönetim Kurulu Üyesi Hamit İnan, Köseli Muhtarı Mustafa Özen, Taşkıran Muhtarı Hüseyin Alamanoğlu ve Binlerce vatandaşın katılımıyla gerçekleşti.
Gerçekleştirilen etkinliğe Uzungöl ve Bölge halkının yoğun katılımları gözlerden kaçmazken gerçekleştirilen birbirinden farklı etkinlikler ile HES Projesi protesto edildi.
Sanatçı EÇİNOS’un usunuculuğunu üstlendiği protesto etkinliğinde Karadeniz Müziğinin güçlü sesleri Onay Şahin,Cengiz Selimoğlu,Kerim Aydın,EÇİNOS,Ahmet Karaca ve Nurettin Kahveci ile Dursun Akyüz ve ErolAkyüz sahne alarak HES Protestosuna destek verirken Uzungöl Turizminin Başi Mimarı Dursun Ali İnan’ın oğlu İş Adamı Mehmet İnan tarafından okunan duygu yüklü şiir programa damga vurdu.
Gerçekleştirilen Protesto Organizasyonunda sahne olarak Dursun Ali İnan tarafından Uzungöl Turizine kazandırılan Tahtabüs kullanılırken,Uzungöl Turizminin sembolü olan Alabalık temsili olarak Dar Ağacına çekilerek HES Projesinin Uzungöl gerçekleri ile örtüşmediği dile getirildi.
SANATÇI SELİMOĞLU-BU DERELER BİZİM HER ŞEYİMİZ
Karadeniz’de derelerin türkülerin ilham kaynağı olduğunu ifade ederek konuşmasına başlayan Karadeniz Müziğinin güçlü sesi Cengiz Selimoğlu,derelerin Karadeniz insanını temsil ettiğini ve özgür olarak akmaları gerektiğini ifade etti.
Solaklı Deresinde yedi tane HES Projesinin bulunduğunu anımsatan Sanatçı Cengiz Selimoğlu 8. HES Projesinin ise Turizm Merkezi Uzungöl’de yapılmak istenmesinin son derece yanlış olduğunu ifade etti.
Turizm Merkezi Uzungöl’ün Bölge ve Ülke Turizminin en önemli temel YAPI taşlarından bir tanesi olduğunu ifade eden Sanatçı Selimoğlu,dereler ile birlikte büyüdüklerini ,Her konuda olduğu gibi Çevre konusunda da son derece duyarlı davranan bir Sanatçı olduğunu ve Turizm Merkezi Uzungöl’de Doğanın korunması gerektiğini bu yüzden de bu projeye sonuna kadar karşı çıkacaklarını ifade etti.
SANATÇI ONAY ŞAHİN-UZUNGÖL’E HES VALLAHİ PES
Programda sahne alan Karadeniz Müziğinin güçlü sesi Onay Şahin İlk Klibini Tahtabüs üzerinde çekmenin heyecanını yaşadığını o kilibinde Toplumun Radar sıkıntısını türkü ile dile getirdiklerini, şimdi ise Tahtabüs üzerinden HES Projesine karşı çıkan bir programda sahnede olduğunu ifade etti.
Örnek bir Sanatçı duyarlılığı ile toplumsal sorunlara çok büyük bir önem verdiğini ifade eden Sanatçı Onay Şahin,Karadeniz Bölgesindederelerin çok farklı bir yere sahip olduklarını,derelerin Karadenizinsanının sevdasını,Karadeniz İnsanının sıcak vew temiz yüreğini temsil ettiğini ve Karadeniz Türkülerinin çok büyük bir bölümünün ilham kaynağının dereler olduğunu anımsattı.
Karadeniz ve Ülke Turizminin en önemli Merkezlerinden Uzungöl’ün Ülkemizin Turizmdeki lokomotfi ve gurur kaynağı olduğunu ifade eden Sanatçı Onay Şahin,siyaset ile hiçbir alakasının bulunmadığını,bu olayın siyasi olan hiçbir tarafının bulunmadığını, çevreye duyarlı olan herkesin bu konuda söz sahibinin bulunduğunu, doğa harikası, Dünya Turizm Merkezi Uzungöl’de HES Projesini yapmanın hiçbir mantıklı izahının bulunmadığını bu yüzden bu projenin İPTAL Edilmesi için her oluşumun içinde yer alacağını ifade etti.
Trabzonspor ve Uzungöl’ün Trabzon’un iki önemli değeri olduğunu ifade eden Sanatçı Onay Şahin Trabzon’un bu iki değerinin kesinlikle kıyaslanmaması gerektiğini,her ikisinin de milletin yerinde farklı bir yere sahip olduğunu sözlerine ekledi.
Gerçekleştirilmek istenen HES Projesine yüklenici firma tarafından önemli bir para yatırıldığını anımsatan Sanatçı Onay Şahin bu İŞL Adamının da mağdur edilmemesi gerektiğini Devlet Yetkililerimizin yeni açılacak olan Rüzgar Gülü projelerini bu Müteahhite tahsis ederek maddi kaybının giderilebileceğini bu şekilde doğayı koruyarak ve doğaya hiçbir zarar vermeden HES Projesinin gerçekleştirilebileceğini ifade etti.
HES Protestosuna katılan Sanatçıların okudukları HES’E karşı olan türküler eşliğinde HES Protestosuna katılan yüzlerce vatandaş hem horon oynadı hem de gerçekleştirilmek istenen HES Projesini protesto etti.
İNAN-DERELER UZUNGÖL’ÜN HİKAYESİDİR
HES Protestosunda bir konuşma yapan Uzungöl Turizminin Baş Mimarı Dursun Ali İnan’ın oğlu İş insanı Mehmet İnan yaptığı konuşmada Uzungöl’ün Turizm hikayesinin dere kaynaklı olduğunu ifade etti.
Babası Uzungöl Turizminin Mimarı Dursun Ali İnan’ın küçük yaşta derelerden balık avladığını ve bu balıkları pişirmesi için annesine getirdiğini anımsatan Mehmet İnan, Annesinin Dursun Ali İnan’a kızdığını,balıkları pişirmek için çok tereyağı harcandığını o kadar yağlarının olmadığını bu yüzden balık getirmemesini söylediğini anımsattı.
Bu durum üzerine Dursun Ali İnan’ın annesinin kızmaması için tuttuğu balıkları küçük bir havuzda beslemeye başlayarak balıkçılık ile tanıştığını ifade eden Mehmet İnan daha sonra babasının 1970’li yıllarda Almanya’ya gittiğini,Almanya’da zişyaret ettiği yerlerde bu tür balıkçılık işi ile uğraşan insanlar ile tanıştığını bu durumu Uzungöl’de de uygulamak için yola çıktığını ve Uzungöl’de 1974 yılında Turizmcilik yapmaya başladığını ifade etti.
Uzungöl’de Turizmciliğin temel kaynağının dereler olduğunu ifade eden Mehmet İnan şimdi ise derelerin ellerinden alınmak istendiğini bu duruma izin vermeyeceklerini atalarının kendilerine miras olarak bıraktıkları dereleri canları pahasına koruyarak gelecek nesillere emanet edeceklerini ifade etti.
HES Protestosunun son bölümünde Basın açıklaması gerçekleştirildi.
Basın Açıklaması için temsili olarak dere içerisine kale yerleştirilerek Trabzonspor ve Uzungöl’ün Trabzon’un iki önemli değerleri oldukları ve bu iki değerin kesinlikle karşı karşıya getirilmemesi gerektiği sembolik olarak temsil edildi.
Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Mehmet Keleş, Basın Açıklamasını derenin içinde gerçekleştirdi.
Basın Açılmasının ardından Mehmet Keleş tarafından maçın başlangıç düdüğü temsili olarak çalındı ve tüm toplar Trabzonspor kalesinde gol olarak HES Projesinin sadece Turizm Merkezi Uzungöl’e değil aynı zamanda Trabzon’un en önemli değeri Trabzonspor’a da vereceği zarar sembolik olarak dramatize edildi
Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Mehmet Keleş, gerçekleştirdiği Basın Açıklamasında şu ifadelere yer verdi.
AÇIKLAMASI
Basınımızın, Sivil toplum kuruluşlarımızın, siyasi partilerimizin değerli temsilcileri Uzungöl’e ve Solaklı vadisine sahip çıkmak için bizimle beraber olan kıymetli vatandaşlarımız. Bugün buraya toplanmamızın nedeni; ülkemizin ve bölgemizin en önemli turizm merkezlerinden olan Uzungöl’e yapılması planlanan HES projesidir.
Daha önce Trabzonspor’un sahibi olduğu “Bordo Mavi Enerji” adındaki şirket adıyla ruhsatı alınan "Uzungöl HES" 2012 yılında ÇED raporu almıştır. Turizme ve çevreye vereceği zararını öngören bölge insanlarımız çok güçlü şekilde projeye karşı çıkmış ve hukuki yola da başvurmuştur. Trabzon idare mahkemesinin eksik inceleme ile verdiği karar önce Danıştay’dan bozulmuş, ancak Fetö etkisinde hazırlanan raporlar neticesinde maalesef davanın reddine karar verilmiştir.
Değerli basın mensubu arkadaşlar,
Trabzonspor bu projeyi gündeme getirdiğinde doğa kıyımı ile elde edilecek gelirin sporun ruhu ile bağdaşmaması nedeni ile hem Trabzon’da hem de deplasman maçlarında taraftarların yoğun protestosu ile karşılaşmış, neticede taraftarlarının arzusu doğrultusunda projeyi âtıl bırakmıştır.
2018 yılına gelindiğinde ise Bordo Mavi Enerji adlı şirketin adresi Trabzon Ortahisar’dan, İstanbul Bakırköy semtine taşınmış, 2021 yılında ise şirketin ortaklık yapısı ve yönetim kurulu da değişmiştir. Şu an Trabzonspor’un bu şirkette var olup olmadığı bilinmemektedir. Ancak şunu da ifade edelim; bu projenin arakasında ister Trabzonspor olsun ister olmasın bizim için değişen bir şey de yoktur. Biz Uzungöl de HES istemiyoruz. Bunu net bir şekilde ifade ediyoruz ve bu projeden vaz geçilmesi için hukuk içinde her türlü meşru hakkımızı kullanacağımızı da ilan ediyoruz.
Bu kapsamda yetkililere sesleniyoruz:
Uzungöl doğa harikası bir turistik lokasyon olup ülkemizin en prestijli doğa turizm alanlarından biridir. Turizmden elde ettiği gelir, söz konusu HESten elde edilecek gelirin 1500 katıdır. Bu yıl Uzungöl, turizminin 50. Yılını kutlamayı planlarken, üzülerek ifade etmek isteriz ki, Uzungöl HES projesi ile doğal sit alanları yıkılacak, zarar görecek, deremizin %90’nı kanallara, tünellere alınacak, tünel açımları ve patlatmalarla kaynak sularımızın akifer yapısı bozulacak, alanda habitat kaybı, dere yatağında değişimler ve yamaçlarda heyelanlara sebebiyet verilecektir. Söz konusu projenin Uzungöl gibi bir turizm bölgesinde gerçekleştirilmek istenmesinin hiçbir mantıklı yanı yoktur.
Bütün bunlar bir yana bir ÇED kararı verildikten sonra ÇED Yönetmeliğine göre 7 yıl içinde yatırıma başlanması zorunluluğu vardır. Eğer bu sürede yatırıma başlanmaz ise ÇED raporu geçersiz hale gelir.
ÇED kararı 2012 de verilmiş, yıl 2024! Bunun için de mahkemeye başvurduk. Aradan 12 yıl geçmiş yani ÇED raporu hukuken geçersiz hale gelmiş dedik ama Trabzon idare mahkemesi; ÇED sürecinde jeolojik veri elde etmek için yapılan bir iki sondaj çalışmasını yatırımın başlangıcı saydı. Bu davayı da reddetti. Ancak yargı süreci devam ediyor. Hukuk varsa mahkemenin bu kararı elbet bozulur! Geçersiz bir ÇED kararı ile Uzungöl gibi bir doğa harikasını yok etmelerine asla izin vermeyeceğiz.
Kendilerinin bu projeden haber olmadığını düşündüğümüz, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayıp ERDOĞAN’ın bir Uzungöl ziyaretinde anı defterine yazdığı yazıda, derelerimiz için şu ifadeyi kullanmıştır “Uzungöl’de zerreyi aşarak tabiatı seyrediyoruz, yeşilin anlamlı tonları derelerin farklı bestesi ruhlarımızı dinlendiriyor” şimdi kendilerini bilgilendiriyor ve derelerimize sahip çıkmaya davet ediyoruz.
Şimdi bu projeye olumlu bakan zihniyetlere de soruyoruz?
1- Kırk yıldan beri çıkarılamayan imar planları yüzünden ideal yapılaşmasını sağlayamayan Uzungöl insanına, bu projeyi resmiyete döktüğünüzü nasıl açıklayacaksınız?
2- Uzungöl’de pencere ölçülerine, çatı yüksekliklerine, ormandan kuru ağaç toplamaya karışan koruma anlayışına soruyoruz. Gölden 600 metre mesafede, sit alanının içindeki bu projeye nasıl izin verdiğinizi açıklayabilecek misiniz?
3- Bu proje ile insanların seyrede seyrede Uzungöl’e çıktığı Solaklı deresi 10 km boyunca yok olacakken, bu manzaraya alışmış insanlara derenin kuruduğunu nasıl açıklayacaksınız?
4- Zaten çözüme kavuşturulamayan trafik problemi, hes inşaatının getirdiği çamur, betonlama ve kazı çalışmasıyla en az iki katına çıkacağını düşündünüz mü?
5- Uzungöl’de kış vakti çeşitli bahaneler sunularak evlerini başlarına yıktığınız insanların gözlerine baka baka bu katliama nasıl müsaade edeceksiniz?
6- Fırtına vadisindeki HES'lerin iptal edilip, Solaklı vadisindeki HES'lerin iptal edilmemesinin bir açıklaması var mıdır? Turizm potansiyeli olarak, Karadeniz bölgesinde, Solaklı vadisinin üzerinde başka bir vadi var mıdır?
7- Uzun yıllardan beri bölgedeki Alabalık neslini devam ettirmek için yoğun çabalar ve büyük paralar harcayan kurumlarımızın, alabalığın başına geleceklerden hiç mi haberi yoktur?
8-Yerleşim bölgelerinin altından geçecek olan HES tünellerinin potansiyel tehlike oluşturmasından dolayı, facialara yol açmayacağını kim ve kimler garanti edebilir?
Şimdi buradan en başta devlet yetkililerine sesleniyoruz. Bir an önce bu projenin yeniden incelenmesini ve bu tarihi yanılgıdan bir an önce dönülmesini talep ediyoruz. Bizim tek derdimiz, hem devam eden turizmin zarar görmemesi, hem de yaşam alanlarımız olan coğrafyayı korumaktır. Uzungöl’ün havası, suyu, toprağını korumak atalarımızdan aldığımız gibi gelecek kuşaklara bırakmak amacımızdır. Biz, hiçbir siyasi oluşumun maşası değiliz. Biz halkız. Çaykaralıyız. Uzungöl biziz. Biz bu dağların öz evlatlarıyız. Bütün memleket sevdalılarını ve gerçek Uzungöl dostlarını Uzungöl için harekete geçmeye çağırıyoruz.
Başka Uzungöl yok! Her derede hesleriniz var ama bu ülkede başka Uzungöl yok!
Uzungöl Trabzonspor’un kalesidir. Trabzonspor kendi kalesine gol atmıştır.