Turizm Merkezi Uzungöl’de gerçekleştirilmesi Planlanan Millet Bahçesi Projesi ile ilgili olarak Samsun Bölge İdari Mahkemesi İdare Mahkemesi İkinci İdari Dava Dairesi tarafından 2 kez Yürütmeyi Durdurma kararı vermesi ile ilgili olarak Uzungöl Platformu adına Uzungöl Platformu Yönetim Kurulu Üyesi İdris Akyüz tarafından bir Basın Açıklaması gerçekleştirildi.
İdris Akyüz tarafından gerçekleştirilen Basın Açıklaması şu şekilde;
Millet bahçesi olarak planlanan bu alanın 2021 planlarına kadar rekreasyon alanı olarak planlarda yer almıştır.2021 yılında 502 ada 2 ve 3 nolu parsel millet bahçesi olarak planlanmış ve uygulamaya konmuştur.2018 yılında yapılan plan ve ardından yapılan 18. Madde parselasyon planı burada yaklaşık yüzde 33 oranında kesinti yapılıp parselasyonu yapıldı. Özellikle bu parselasyonlarda bir başka alandan yeni hak sahipleri taşınarak parselin ortakları artı ve değişti. Ancak mahkeme kararlarına ve Çaykara belediyesinin aldığı 17.06.2021 tarih ve 19 sayılı kararı ile 18.Madde Parselasyonplanın iptal kararına rağmen ve yine 502 ada 3 nolu parsele başka yerden taşınan bir malikin başvurduğu ve kök parseline dönmesine karar verdiği 2020/8468 karar no’ lu Danıştay kararına rağmen Çaykara belediyesinin geri dönüş cetvellerinin oluşturulup parsellerin kök parsele geri çevrilmesini yapılmamıştır. Tüm bu usul ve hukuksuzluklara rağmen Çaykara belediyesi bu parsellerde imar uygulamaları sonuca ulaşmadan ve yasal prosedürler yerine getirilmeden alanda son uyguladığı parselasyon planına göre kamulaştırma kararı alarak yürürlüğe sokulmuştur. Tüm itirazlarımıza rağmen karardan geri dönülmemiş aksine parsellerde 28.07.2023 tarihinde 7430 sayılı Cumhurbaşkanlığı kararıyla acele kamulaştırma kararı alarak sorunun daha vahim bir boyuta gelmesine zemin hazırlamıştır.Burada planın doğru bir zemin üzerinde oturtulması ve alınan kararlar doğrultusunda en azından kök parsel üzerinden kamulaştırmanın yapılması büyük önem arz etmektedir. Kurumların ve özellikle Çaykara belediyesinin ketum tutumu hem ülkemize bölgemize ve Uzungöl’e her geçen gün ağır zararlar vermektedir.
Bizler bu kapsamda hem bireysel olarak hem de STK’lar olarak her türlü girişimlerimiz sonuçsuz kaldığı için yasal olarak vatandaşımızın hakkını araması yoluna gidilmiştir. Bu kapsamda bir vatandaşımızın üzerinden cumhurbaşkanlığı kararnamesinin iptali ve Çaykara Belediyesinin aldığı kamulaştırma kararının iptali için yasal süreci başlattık.
Ancak Trabzon bölge idare mahkemesi aldığı ısrarlı ve taraflı kararla RED kararlarına karşılık T.C SAMSUN BÖLGE İDARE MAHKEMESİ İKİNCİ İDARİ DAVA DAİRESİ Y.D. İtiraz No : 2024/17 sayılı kararı 2. Sefer de kesin yürütmenin durdurulması yönünde karar alarak mağduriyetlerin önüne geçmiştir.
Uzungöl de tüm tarafların bütün ihtiyaçlara cevap verecek vizyoner ve rasyonel bir bakış açısıyla hem yöre halkının ihtiyaçlarına hem de turizm ihtiyaçlarına cevap verecek çözümcü ve paylaşımcı bir planın hayat bulmasıdır. Tüm bileşenlerle asgari müştereklerde birleşerek hem mağduriyetlerin asgariye inmesini sağlamak hem de sürdürülebilir bir turizm bölgesini inşa etmektir.
Ancak yapılan planlarda ve devamında alınan kararlarda Uzungöl’de Turizmin ve bölgedeki yaşayanların bitme noktasına gelmesine zemin hazırlamaktadır. Alanda koruma ilkelerine aykırı kararlar alınarak mevcut dokunun tahrip edilmesi ve bölge insanının yok sayılmasına katkı sağlamaktadır.
Bizler Uzungöl halkı olarak hem vatandaşlarımızın haklarını savunmaya hem de Uzungöl’e paylaşımcı korumacı ve turizm hedeflerine reel çözüm üretecek bir planın acil olarak gelmesini sağlayacak çalışmalara daha aktif rol alacağız.