Tarih: 20.08.2015 22:02

Trabzon Turizmi Masaya Yatırıldı!

Facebook Twitter Linked-in

?Trabzon Turizm Buluşmaları? adıyla bölge turizm sorunlarının ele alındığı toplantıya, Çaykara Kaymakamı Musa Gül, Dernekpazarı Kaymakamı Selim Erkovan, Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok, Dernekpazarı Belediye Başkanı Dr. Mehmet Aşık, Uzungöl Turizm derneği Başkanı Zeki Soylu, Uzungöl Turizmini yaşatma derneği Başkanı Mustafa Akyüz, Uzungöl Birlik A.Ş Başkanı İdris Akyüz katılarak bölgemizi temsil ettiler. 

Trabzon Valisi Abdil Celil Öz başkanlığında ?Trabzon Turizm Buluşmaları? adıyla bir otelde düzenlenen toplantıda Trabzon´un turizm sektöründeki eksiklikleri, sorunları ve çözüm önerilerinin haritası çıkarılarak turizmde gelinen nokta masaya yatırıldı. 

Toplantıya Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, Ak Parti Trabzon Milletvekili  Adnan Günnar ile Ayşe Sula Köseoğlu, CHP Trabzon Miletvekili Haluk Pekşen,  TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, KTÜ Rektörü Süleyman Baykal, Avrasya Üniversitesi Rektörü Aşkın ASAN, İlçe Belediye Başkanları, Kaymakamlar ve Seyahat acente temsilcileri ile Sivil Toplum Kuruluşları, turizm işletmecileri, basın temsilcileri katıldı. 

Doğu Karadeniz ve bölgenin lokomotifi olarak Trabzon´un  son yıllarda  önemli bir hedef haline geldiğini ifade eden Trabzon Valisi Abdil Celil Öz ?Trabzon Turizm Buluşmaları toplantısında turizm anlamında önemli projeler yürütüldüğünü anlatarak, şunları kaydetti:

Bugünkü toplantımızda Trabzon ilimizin turizmde geldiği noktayı, yaşadığımız sorunları,  yürütülen belli başlı çalışmaları ve bunlarla ilgili önümüzdeki süreçte  takip etmemiz gereken temel hususları birlikte değerlendirip çözüm noktasında yapılması gerekenleri konuşacağız. 

 Ziyaretçi sayımız 3 Milyonu Bulurken, Belgeli Yatak Kapasitemiz  Her Geçen Gün Artıyor. Geçen yıl gerçekleşen ziyaretçi sayımız 3 milyonu ve bunların içerisinde yabancıların sayısı 1 milyonu, Körfez ülkelerinden gelen ziyaretçilerimiz sayısı da 290 bini bulmuştu. Yatak kapasitemizde gerek nitelikli turizm belgeli yatak sayısı ile gerekse belediye belgeli yatak sayısı her geçen gün önemli mesafeler katediyoruz. Yine bölgemizde turizm ile ilgili altyapıyı geliştirme konusunda gerek yol ve ulaşım anlamında gerekse kültür varlıklarının restorasyonu ve turizme kazandırılması noktasında önemli projeler yürütülmektedir. 

 Bunun yanında ulusal ve uluslararası fuarlara katılım konusunda Kalkınma Ajansımızın, Ticaret ve Sanayi Odamızın, Kültür ve Turizm  Müdürlüğümüzün, ,Valiliğimiz ve Belediyemiz ile beraber yaptığı önemli çalışmalar ve alınan mesafeler var. Ve şunu hiçbir zaman küçümsememiz gerekiyor. Bu bölge ve  il bu seviyeye geldiyse geçmişte yapılan çalışmaların, emeklerin bir sonucudur. Tanıtım çalışmalarımızda istediğimiz sonuca ulaşmamız için  kamu ağırlıklı değil özel sektör ve hizmet sektöründeki firmalarımızın ağırlıklı olarak fuarlarda  ve tanıtımlarda yer almasını istiyoruz.

 2015 yılının ilk yarısında ziyaretçi sayısında yüzde 17 artış var

Bu yılın ilk 7 ayını değerlendirdiğimiz zaman ziyaretçi sayımız geçen yıla göre yüzde 15 ile 17 artışın gözlemlendiğini görüyoruz. Bu da bizi mutlu ediyor. Ancak gelinen bu noktada bu ziyaretçi sayısı ve gelinen bu noktada yaşadığımız bazı sorunlar var. Ulaşımda, hizmet sektöründe, hizmet kalitesinde, kalifiye eleman konusunda, kamusal ve yerel yönetim açısından eksikliklerimizde var Bunları belirleyip uygun adımlar atarsak turizmdeki yakalamış olduğumuz bu ivmeyi devam ettiririz ve kalıcı hale getiririz. Bunun yanında turizmde  hem mekân hem zaman olarak da turizmi  yaymaya ihtiyacımız var. Bunu da bu masa etrafındaki paydaşlarımız ile beraber değerlendireceğiz. Toplantımızın verimli ve başarılı gelecekteki çalışmalarımıza yol gösterici olmasını diliyorum? dedi. 

?Trabzon Sahip Olduğu Bu Zenginliği İyi Yönetmeli ?

Toplantıda Trabzon ve turizm açısından böyle bir toplantının kazanç olduğuna işaret eden Soylu, ? Trabzon´un özellikle yaz turizmi açısından ciddi etkinliği ortaya koyan bir şehir Yine onun ötesinde gerek tarihi gerek doğa gerek medeniyet mirasımızın bize bıraktığı, büyük bir zenginlikle de karşı karşıyayız. Şimdi anlaşılıyor ki Trabzon, özellikle bu zenginliği yönetmek ve devamlılığını sağlamak mecburiyetindedir. Yaz turizminin yanı sıra bir taraftan kış turizmine de önem vermeliyiz. Benim gördüğüm bir markamız var Uzungöl. Uzungöl belki de Karadeniz´in, Trabzon´un Türkiye´nin bir ziynet eşyası gibi durmaktadır ama Uzungöl ile ilgili iyi bir sonuç ortaya koyduğumuz herhalde düşünülemez. Ben üzüldüğümü belirtmek istiyorum. Doğanın bize sunduğu muhteşem bir güzellik her birimiz bunun  sorumluluğunda olmalıyız. Buna siyasal açıdan bakmak değil, bundan sonra ne yapabileceğimiz konusunda hep birlikte sorumluluk bilincimizi gerçekleştirmek zorundayız ve özellikle Trabzon turizmini Uzungöl´e, Sümela´ya sıkışmışlıktan da kurtarmalıyız."dedi. 

Trabzon ile Avrupa´nın Mombliment bölgesini kış turizmi açısından karşılaştıran CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen devletin  kış turizmi konusunda Trabzon´a özellikle teşvik vermesi gerektiğini, Karadeniz bölgesinin birçok özelliğinin dışında dünyanın en büyük kayak vitrininin Soğanlı Dağında olduğunu öğrendiğimde şaşırdığını söyledi. 

Toplantıda söz alan Trabzon Milletvekili Adanan Günnar İse ?Turizm sektöründe kaliteli hizmetin ve hizmet sektöründeki kalitenin artması gerekiyor. Trabzon´da turizm potansiyelinin artması Trabzon´un kalkınmasıyla ilgilidir. Huzurlu ve güvenli bir ortamda turizm potansiyelkide artmıştır. Bölgemizin en önemli kalkınma aracı olan turizmden için hep birlikte çalışmalıyız? şeklinde konuştu. 

Turizmi belli bir bölgeye sıkıştırmaması gerektiğini belirten Muhammet Balta ise ?Trabzon´un turizm bakımından gelişmesi için 2002 yılından itibaren ulaşım, eğitim vb. açılardan çalışmalar yaptık. Şimdi ise bunun meyvelerini topluyoruz. Alınması gereken önlemler var. Turizmi ilin geneline yaymalıyız. Turizm ofislerinin her bölgede kurulması gerekiyor. Turizm polisi ve zabıtaların kurulması gerekir. STK´ ların müteşebbisleri turistlerle bir araya gelerek onların sorunlarını dinlemesi gerekir? dedi. 

AK parti Trabzon Milletvekili Ayşe SULA Köseoğlu ise Turizm bugünü, yarını ve geleceği açısından planlanmalıdır. Yaz turizminin yoğun olduğu Trabzon´da kış turizminin de geliştirilmesi gerekir. Denetim mekanizmaları en iyi şekilde yapılamalıdır. Bu toplantıdan çıkacak sonuçlar için elimizden geleni yapacağız.? Dedi. 

Altyapı olmadan turizmin gelişmesinin olamayacağını ifade eden TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu ise ?Amacımız Trabzon´da turizmin gelişmesi ve geleceğimizin planlanmasıdır. Herkesin kendi üzerine düşen görevi yapması gerekir. Önemli merkezlerimiz Sümela, uzungöl, ve geleceğe dönük olarak Ortahisar gibi merkezlerin yatırım kapasitesinin artırılması gerektiğini görüyoruz. Alt yapı olmadan turizmin gelişmesi olmaz. Bunun için ulaşım sorunumuzu çözmemiz gerekiyor. Uzungöl´ün  UNESCO dünya mirası listesine girmesi  için çalışmalarımızı hızlandırmalıyız? dedi. 

Türkiye Seyahat Acenteleri  Birliği Başkanı (TÜRSAB )SUAT GÜRKÖK ise ?Turizme verilen önemi görmek ve duymak bizi mutlu ediyor. Bölgenin tek kurtuluşunun turizmde olduğunu söyledik. Herkes turizmde üzerine düşen görevi yerine getirirse sorunları çözeriz? şeklinde konuştu. 

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım ise  2010 yılından itibaren bölgeye 930 adet proje yaptık. Alışveriş merkezlerinde, Kuveytte, Cidde´de fuarlara katılarak tanıtım faaliyetleri yapıyoruz. İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Seyahat acenteleri ve Özel sektöre platform sağlıyoruz. Önceki yıllarda turizmi nasıl getirebiliriz diye düşünürken bugün nasıl daha çok artırabiliriz diye düşünüyoruz. Turizmde çeşitlendirme önemli, sadece araplara değil Amerika ve Avrupa´ya da hitap etmeliyiz. Bursa-Trabzon, Kapadokya-Trabzon ortak paketler oluşturmalıyız. Turizmde bütüncül yaklaşımlar ortaya koymalıyız. Uzungöl düşerse Doğu Karadeniz de düşer. Marka değerini nasıl yukarıya çıkarabilirizi düşünmeliyiz. Londra ve Paris´ le de rekabet edilebilir bir durumda olmalıyız? şeklinde konuştu. 

Karadeniz Teknik Üniversitesindeki yabancı uyruklu öğrencilerinin birer turizm elçisi olduğunu ifade eden KTÜ Rektörü Süleyman Baykal ise ?81 farklı ülkeden 1200 yabancı öğrencimiz var. Bir anlamda bu öğrencilerimizin bizim kültür elçiliğimizi yapıyorlar. Çaykara Meslek Yüksek Okulunu açma talebimizi  YÖK e sunduk.  Aşçılık ve turizm otelcilik bölümleriyle turizm sektörüne destek vereceğiz. Ayrıca turizm ile ilgili kurumlarımızın, STK ların, Valiliğin ve Belediyelerimizin talebi doğrultusunda bilimsel araştırmalar yapabiliriz? dedi.   

Avrasya üniversitesi olarak sadece Türkiye´nin değil tüm dünyanın ihtiyacını karşılayan bir üniversite olarak hedeflerini genişlettiklerini belirten  Avrasya Üniversitesi Rektörü Aşkın Asan ise ? Uluslararası öğrenci potansiyelimizi çok iyi değerlendirmeyi düşünüyoruz. Yabancı öğrencilerimiz burada 4 yıl kalarak Trabzon´un kültür elçisi olarak anlatacaklar. Şu anda 38 farklı ülkeden öğrencimiz bulunuyor.. Turizm sektörüne yönelik Gastronomi bölümümüz ile kalifiye elemanın yetişmesini sağlıyoruz. ?dedi. 

Toplantı sonunda sektör temsilcilerine, gazetecilere söz hakkı veren Vali Abdil Celil Öz onların turizmle ilgili sorunlarını  ve çözüm önerilerini dinledi.  Eksiklikler konusunda yapılması gerekenleri toplantı sonrasında Belediye Başkanı ve kaymakamlarla görüştü. 

"UZUNGÖL İÇİN ÇİKAN HABERLER YÖREMİZİ LEKELİYOR"

Uzungöl´de 50 hektar üzerinde içinde yaşam alanı olan insanların hayatını ikame ettiği bir yerde günde ortalama 8 ile 10 bin arasında araç girdiğini ifade eden Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok,?Bu kadar alanda binlerce aracın girdiği bir yerde trafik sıkışıklığının normal olarak karşılıyoruz. Çaykara Belediyesi olarak oluşturduğumuz özel parklar ve aldığımız önlemlerle bu sıkışıklığı kısmen de olsa gidermiş durumdayız. Ayrıca temizlik olarak Uzungöl´de Belediye olarak çok yoğun bir kampanya başlattık. 30 tona yakın günde 4 kez çöp alıyoruz. Çöp bidonlarının zaman zaman dolu olması çöplerin alınmadığı anlamını taşımaz. Çöp arabasının Uzungöl´de bir tur atması 2-3 saati buluyor. Uzungöl´ün pis manasında asla değerlendirilmemesi gerekir. Ben bunu sosyal medyadan özellikle rica ediyorum. Diğer bir konu ise basında çıkan ve Uzungöl´de aşırı derecede fiyat uygulandığı haberleri. Ben bir belediye başkanı olarak buna asla katılmıyorum. Geçenlerde Ulusal medyada bu konuda bir yazı çıktı. Bu tip haberlerin Çaykaramızı, Uzungöl´ümüzü ve Trabzon´umuzu lekelediğini söylemek istiyorum. Birkaç gün önce zabita ile beraber yanımıza bir turist rehberi alarak denetleme yaptık. Lokantadan çıkan Arap turistlere yemiş olduğu yemeği, ödemiş olduğu ücreti sorduk. Onu alıp içeriye girdik. Fiyatların çok normal olduğunu gördük. Uzungöl´de yapılan 1-2 hata olabilir. Burada binlerce insan yaşıyor. Belki farklı fiyat uygulamaları yapan 3-5 kişi olabilir. Ama bu Uzungöl´ün ve Çaykara´nın geneline yaymak çok yanlıştır. Ayrıca Sultanmurat Yaylamızda, yayla Kent projesi başlattık. Bununda proje ihalesi yapıldı. İnşallah Önümüzdeki yıl ilk kazmayı vuracağız. Bu da Yöremizde ilk örnek çalışma olacaktır. İnşallah burayı da turizme açmış olacağız. Bu arada solaklı vadisinin destinasyon projelerini de hızlandırmak gerekiyor,"dedi. 

"UZUNGÖL´ÜN DEĞERİNİ BİLELİM"

Uzungöl ile alakalı hiç hak etmediğimiz eleştirileri aldıklarını ifade eden Uzungöl Turizm Derneği Başkanı Zeki Soylu,? Elbetteki bizimde hatalarımız vardır. Ama bazı medyalarda Uzungöl ile ilgili çıkan haberleri kabullenmek mümkün değil. Bu kadar abartılı olarak yazılan haberler tamamen art niyetli olarak yayınlanmaktadır. Bu şekilde yapılan yayınlar yalnız Uzungöl´ü değil hepimizi etkiler. Özellikle yerel basın Uzungöl adı altında yaptıkları haberlerle yöremizdeki turizmi karalamaktadır. Basından özellikle şunu istirham ediyorum; Eğer bu yazdıklarınız doğru ise müessese ismini verin bizde onlara gerekli cezai müeyyide uygulayalım.  Uzungöl´de uygulanan fiyatlarla alakalı önerilerim şunlardır. Fiyat listelerinin dışarıda herkesin görebileceği bir yerlerde asılsın. Özellikle odalardaki fiyat istikrarsızlığın nedenlerinden biri de paket turlarla şirketler aracılığıyla Ortadoğu da satılan konaklama ücretleriyle fiyatlar yükseliyor. Tamamen otellerin dışında yapılan bir uygulama. Uzungöl´de 1500 liraya otel odası kiralayan hiçbir Arap turist bulamazsınız. Bu uygulama hiçbir şekilde bizlerden kaynaklanmıyor. Ben Uzungöl´de otel sahibiyim. 3 kişilik bir odayı içinde kahvaltı olmak üzere 250 liradan fazla satmadım. Herkesin bunu bu şekilde bilmesini istiyorum. Tamamen bizim dışımızda bazı Araplar komisyonculuk yapıyor. Bu uygulamaları Uzungöl´de ki işletmelerin yapıyormuş gibi basında yer almasına çok üzülüyoruz. Bu tip haberleri yayınlayarak kendi elimizle turizme zarar veriyoruz. Karadeniz´in ve Trabzon turizminin başlangıç noktası Uzungöl olduğunu iddia ediyoruz. Uzungöl Davos´tan daha fazla özelliklere sahip bir yer. Ama ne yazık ki elimizdeki değeri bilmiyoruz. Hatalarımız varsa bunları kendi içimizde tartışarak yapmalıyız. Eksiklerimizi bize söyleyin hep birlikte çözüm arayalım. Ayrıca Uzungöl´de kalifiye eleman açığımız var. Uzungöl´de çalıştırmak için kalifiye eleman bulmak çok zor. Sayın Valimden Uzungöl´de bir an önce bir meslek okulu açılmasını talep ediyoruz. Ayrıca Uzungöl´de doktorumuz yok. Elektriklerle ilgili sıkıntılarımız var. Ayrıca altyapı ile ilgili sorunlarımız var. Bunlara en kısa sürede  çözüm bulunacağına inanıyorum,?dedi.

www.caykaragündem.com




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —