Uzungöl´de Alabalık Üretimi

Öğretmen Hilmi Kanık´ın Uzungöl´de Alabalık Üretimi" Konulu Yazısını Sizlerle Paylaşıyoruz.

ÇAYKARA 26.07.2016 11:26:25 0
Uzungöl´de Alabalık Üretimi

UZUNGÖL´DE ALABALIK ÜRETİMİ

Değerli Uzungöl Dostları?Alabalık bir yerde Uzungöl ile eş anlamda kullanılmaya başlanılmış ve adeta Uzungöl´ümüzün simgesi haline gelmiştir.Alabalık gölümüzde çok uzun yıllardan beri mevcuttur.Ancak Uzungöl´de alabalığın profesyonel ve ticari anlamda üretilişinin 42 yıllık bir geçmişi bulunmaktadır.İlk olarak 1974 yılında Turizmci Dursun Ali İNAN tarafından yapılan balık havuzları ile üretilmeye başlanan Alabalık günümüzde ise bir çok ailenin geçim kaynağı ve doğal olarak da ekmek kapısı durumundadır. 

İşte bizler Çaykara Gündem Ailesi olarak Dergimizin bu sayfasında sizlere alabalığımızı tanıtmaya çalışacağız.Uzungöl´de Alabalık Üretimi denilince akla ilk gelen isimler ile birlikte hazırladık bu yazıyı.Dursun Ali İNAN,Hüseyin İNAN,Mustafa AKYÜZ ve Kenan KELEŞ ile birlikte hazırladığımız bu keyifli yazıyı Çaykara Gündem Dostlarımız İle Paylaşıyoruz.

-Uzungöl´de yıllık balık üretimi ne kadardır?

-Uzungöl´de ortalama olarak yılda 800 000 adet balık üretilmektedir.Bu balığın 120 tonu İnan Kardeşler Alabalık Üretim Çiftliği tarafından geri kalanı ise Akpınar Alabalık Üretim Çiftliği ve Sezgin Motel Alabalık Üretim Çiftliği tarafından üretilmektedir.

-Balık Nasıl Üretilir?

Kendisinden yavru balık elde edilen Ana balığa ?ANAÇ? adı verilir.Bir Anaçtan ortalama olarak 3000 yavru balık elde edilir.Ancak suyun soğuk olması ve diğer etmenlerden dolayı bu yavruların ancak 1000 tanesi yaşayabilmektedir.

SAĞIM İŞİ:

Sağma işi 10 Şubat´ta başlar,Nisan 25´te sona erer.Anaç alınıp yumurtası sağıldıktan sonra erkek sütü ile karma yapılır.10 dakika kadar bekletilir.Temiz bir su ile yıkandıktan sonra FOLLAMA işlemi yapılır.Follanan yavru balıklar özel bir tekneye alınır.Özel bir tekneye alınan follanmış balıklar 35-40 gün hiç açılmaz(Follama İşlemi)

/resimler/2016-7/26/1132313027586.jpgTekneler 35-40 gün sonra açılır.Burada ölmüş olan balıklar diğerlerinden kolaylıkla ayrılır.Renkleri bembeyaz olur.Bu bölümde follanan yavruların yaklaşık olarak üçte ikisinin öldüğünü de sözlerimize eklemek isteriz.Ölen balıklar ağaç cımbız ile tek tek toplanır.Bu toplama işleminin de bir tarihi vardır.

Tekne açıldıktan sonra Yavru 25-30 günde kabuğunu atar.Yavrunun alt kısmında bir kesesi vardır.Bu kese bitene kadar yavru balığa yem verilmez.Kese bittiği zaman 0 numaralı yem ile yavru balık yavaş yavaş beslenmeye başlanır.

Özel Yavru havuzları vardır.Yavru balıklar teknelerden çıkarılarak Özel yavru havuzlarına alınır.Ve orada 30-40 gün kadar yavru balıklara yem alıştırma çalışmaları yapılır.Buradaki balıklar sürekli olarak temiz havuzlara aktarılır.

45 gün süre ile yeme alıştırılan balıklar dışarıdaki büyük havuzlara alınır.Havuzlara alınan yavru balıkları serin tutmak için havuzların üstü branda ile örtülür.Çünkü güneş ışığı yavru balıklara zarar verir.Onları bu tehlikeden korumak gerekir.

Bu çalışmalar yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus hastalık görüldüğü taktirde hemen ilaçlama yapılmalı ya da Su Ürünlerinden bir eleman getirilerek gözlem yaptırılmalıdır.

Yavru balıklar 1 ay kadar brandalı kalır.Daha sonra sırası ile şu yemler verilir.GRENUL 1,GRENUL 2,GRENUL yemleri ile balıklar aşamalı olarak beslenir.Daha sonra balıklar normal havuzlara alınır ve büyüklüklerine göre seçilirler.

-Balık ne kadar sürede soframıza geliyor?

18-20 aylık bir yetiştirme döneminden sonra balıklar servise hazır hale gelir.Bu balıkların ortalama büyüklüğü 250-300 gram arasındadır. 

-Balık üretiminin Uzungöl Ekonomisine katkısı nedir?

Balık üretimi son derece zahmetli bir iştir.Kışın soğuk havalarda bir gecede 4-5 defa sular donar.Bu suların donmaması için sabaha kadar nöbet tutulması gerekmektedir.Ayrıca suyun soğuk olmasından dolayı balıkların büyüme oranı düşüktür.

Bütün bunlara rağmen balık üretimi ve pazarlamasının Uzungöl ekonomisine çok önemli bir katkı sağladığını da belirtmek isteriz.

Evet Değerli Uzungöl Dostları?Hepimizin büyük bir beğeni ile yediği Alabalığımızın bilinmeyen yönlerini sizlere anlatmaya çalıştık.

Haber:Hilmi Kanık/Çaykara Gündem Gazetesi