Uzungöl’de Goşon Deresinin Islah Edilmesi için Uzungöl Platformu tarafından bir Basın Açıklaması gerçekleştirildi.
Karadeniz ve Ülke Turizminin en önemli Merkezlerinden Uzungöl’de vatandaşlar ve Sivil Toplum Kuruluşu Temsilcileri Goşon Deresinin Islah edilmesi konusunda yetkililerden çözüm bekliyor.
Yağan her şiddetli yağmur sonrası Karester Yaylasının üstünden akmaya başlayan yağmur suları beraberinde sürüklediği taş ve toprak parçaları ile birlikte Goşon Deresini takip ederek Solaklı Deresine karışıyor.Ancak şiddetli yağış durumunda yağmur suları dere yataklarından dışarı çıkarak yerleşim alanlarını tehdit ediyor.Uzungöl’ün Büyükköy Mahallesi ve İnceli ile Meryemli Mahallesi başta olmak üzere Merkez Hocalı Mahallesi,Kaplanoz Mahallesi,Filak Mahallesi,Çamlık ve Alçakköprü Mahallesi…Yani kısaca tüm Uzungöl’ü tehdit ediyor Goşon Deresi.
UZUNGÖL TURİZMİNİN CAN DAMARI
Goşon Deresinin dere yatağının bulunduğu havza Uzungöl Turizminin can alıcı noktaları olan Glazomat Mevkii ve doğa harikası Karestyer Yaylası yolu üzerinde yer alıyor.Olası bir dere taşkını ya da sel tehlikesi durumunda ilk zarar görecek olan bölge bu bölge.
Bu bakımdan Her sene yerli ve yabancı milyonlarca Misafirin ziyaret ettiği bu bölgede Goşon Dersinin Islah çalışmasının yapılması Uzungöl Turizmi açısından da hayati bir önem taşıyor.
YAZIN SEL KIŞIN ÇIĞ TEHLİKESİ
Goşon Deresi yaz mevsiminde sel ve taşkın tehlikesi bakımından Uzungöl için çok büyük bir risk oluşturuyor.Kış mevsiminde ise Goşon Deresi ise bu defa çığ tehlikesi ile Uzungöl’ü tehdit ediyor.
Yani Goşon Deresi için bir Islah Projesinin hazırlanması ve bu projenin hayata geçirilmesi Uzungöl Turizmi için can alıcı ve hayati bir önem arz ediyor.
UZUNGÖL PLATFORMUNDAN BASIN DUYURUSU
Uzungöl Platformu tarafından Uzungöl’de Goşon Deresinin Islahı ile ilgili bir basın duyurusu hazırlandı.
Uzungöl Muhtarı Mehmet Öztürk,Uzungöl Turizmciler Derneği Başkanı Mehmet Keleş,Uzungöl Birlik A.Ş.Yönetim Kurulu Başkanı İdris Akyüz,Uzungöl Turizmini Yaşatma Derneği Başkanı Mustafa Akyüz,1999-2014 Dönemlerinde 3 Dönem Uzungöl Muhtarlığı yapan Uzungöl Platformu Yöneticisi Mustafa Tahan,Uzungöl Haber Genel Yayın Koordinatörü ve Uzungöl Platformu Üyesi Abdullah Özen ve Uzungöl Platformu Üyesi Muhsin Yazıcı tarafından gerçekleştirilen ortak basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi.
Trabzon İli ,Çaykara İlçesi ,Uzungöl Mahallesi’nde bulunan Goşon Deresinin yılın her döneminde sel ve taşkın yüzünden çok büyük bir tehlike oluşturduğu bilinmektedir.Bu durum Yurdumuzda son zamanlarda meydana gelen ve hepimizi derinden üzen sel felaketlerini bizlere anımsatmıştır.Bölgede yaşayan vatandaşlarımız can ve mal güvenliği açısından sürekli olarak tedirginlik içerisinde bulunmaktadırlar.Söz konusu olan Bölge Turizm sezonunda misafirlerimiz tarafından sıklıkla ziyaret edilen ve yoğun olarak kullanılan bir bölgedir.Bu vesile ile Goşon Deresi hem bölgede yaşayan vatandaşlarımız hem de Uzungöl’ü ziyarete gelen misafirler açısından çok büyük bir risk oluşturmaktadır.
Goşon Dresi ile ilgili olarak senelerce Yöneticilerimiz ve Sivil Toplum Kuruluşu temsilcilerimiz tarafından defalarca gerekli başvurular yapılmasına rağmen üzülerek ifade etmek isteriz ki çözüm aşamasında elimizden tutan olmamıştır.
Uzungöl Platformu tarafından Uzungöl Halkı adına Yetkililer tarafından Goşon Deresi ile ilgili talebimizin acilen ele alınarak gerekli planlama ve iyileştirme çalışmalarının yapılmasını arz ve talep ediyoruz.
GOŞON VE UZUNGÖL
Goşon Deresi Uzungöl’ün oluşum sebebi olarak gösterilen bir dere.Karester Yaylasından kopan kaya ve toprak sularının yağmur sularının etkisi ile kayması sonucunda Uzungöl oluşmuş.Takvim yapraklarına baktığımız zaman Mevcut Osmanlı Salnameleri bizlere şu şekilde yön veriyor.
O dönemde Uzungöl’ün eski ismi Şerah’tır.1640 Osmanlı Salnamelerinde Şerah’ta Yerleşim yok.Komşu Mahalleler Köseli ve Şekersu’da yerleşim var.180 Osmanlı Salnamelerinde ise Şerah’ta 12 hane ve 60 nufus görünüyor.Bu da bizleri şöyle bir mantığa taşıyor.1600’lü yıllarda Uzungöl’de ilk yerleşme olmuş olabilir.
Uzungöl’ün oluşum sebebi olan Goşon Deresi aynı zamanda Uzungöl için en büyük tehlike de aslında.Yağmur sularının etkisi ile Karester’in tepesinden kopabilecek olan büyük kaya ve toprak parçaları Uzungöl için en büyük tehlike olarak karşımıza çıkıyor
Tarihte bunun örnekleri çokça var.Koşon Deresi İlkbahar ve Yaz mevsimlerinde sel ve toprak kayması,kış mevsiminde ise Çığ tehlikesi olarak karşımıza çıkıyor.1945 Yılında Karester Dağlarının tepesinden kopan kar kütleleri çığ halinde Kaplanoz Mahallesinde Merhum Mahmut İlhan’ın evinin üstüne düşmüş ve Merhum Mahmut İlhan’ın annesi çığ altında can vermiştir.Yine Kaplanoz Mahallesinin üst kısmında bulunan İkindi Taşları adı v erilen taşların Karester’den gelen sel sonucunda buraya geldikleri herkes tarafından bilinmektedir.
Koşon Deresinin Islahı için DSİ ve Orman Bakanlığı tarafından senelerdir fidanlama,teraslama gibi çeşitli çalışmalar yapılarak Derenenin ıslah çalışması hedeflenmektedir.Ancak dün yaşanan su taşkını bizlere göstermiştir ki Koşon Deresi hala Uzungöl için en büyük tehlike olarak karşımızda durmaktadır.
Koşon Deresinin Islahı ile ilgili olarak acil olarak bir proje hazırlanmalı ve bu proje Bakanlığa sunularak onaylatılmalı ve Koşon Deresine hiç zaman kaybetmeden müdahale edilmelidir.