4. Genişletilmiş Turizm Toplantısı Trabzon Rama´da otelde gerçekleşti.
Trabzon 4.Turizm Meclis Toplantısı dün 100´e yakın katılımcı ile gerçekleşti. Turizm işletmecileri, STK´ları, belediye başkanları ve kaymakamların da katıldığı toplantıya Bakan Süleyman Soylu bizzat başkanlık etti. Vali Abdil Celil Öz´ün yürüttüğü toplantıya AK Parti Milletvekilleri Muhammet Balta, Ayşe Sula Köseoğlu, Adnan Günnar ve Salih Cora´nın yanı sıra büyükşehir belediye başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu çok sayıda kamu kurum yetkilisi de katıldı.
Trabzon´da 4. Turizm Meclisi Toplantısı dün Ramada Otel´de gerçekleştirildi. Bakan Süleyman Soylu´nun başkanlık ettiği, Vali Abdil Celil Öz´ün yürüttüğü toplantıda turizmin katmanları sorunları dile getirdi. 2 yılda 4. kez yapılan toplantıda yine benzer sorunlar dile getirildi. Herkes toplantının ?Toplan dağıl? biçiminde sona ereceğini beklerken Bakan?Soylu,2016 yılı eylem planını madde madde ve tarih vererek ilan etti.
SOYLU AÇIKLADI, VALİ NOT ALDI
1-?TURİZM Koordinasyon Kurulu ocak ayı sonuna kadar kurulacak.
2- Turizm İzleme ve Takip Kurulu adı altında yeni bir kurul yine ocak ayı sonuna kadar kurulacak.
3-?Ocak ayı sonuna kadar Trabzon turizmi için logo oluşturulacak.
4-?Havaalanı´nda, Meydan´da ve Uzungöl´de mart ayı sonuna kadar 3 adet turizm ofisi açılacak.
5-?Mart ayı sonuna kadar valilikte Turizm Çalışma Merkezi adı altında bir birim oluşturulacak.
6- Mart ayı sonuna kadar turizmle ilgili sektörlerle ayrı ayrı toplantılar yapılacak.
7-?KTÜ Rektörlüğü turist rehberliği için Haziran başına kadar sertifika programı yapacak.
8-?Mart ayı sonuna kadar Karayolları ve Büyükşehir Belediyesi 3 dilde yönlendirme tabelalarını kentin belirli yerlerine asacak. Eylem planını madde madde sıralayan Soylu, gelişmeyi sahaya çıkmak olarak yorumladı.??Eksik ve gediklerimizi atacağımız adımlarla bundan sonra belirleyip daha ileri noktaya taşıyacağız.? dedi.
Toplantıda söz alan ve 20 turizm kuruluşu adına konuşan İşadamı Metin Şahin Trabzon´un turizm teşvik kapsamına alınmasını, yönetim faaliyetlerinin yürütülmesini, turizm koordinasyon kurulu kurulmasını, Uzungöl´e helikopter iniş alanı ve sağlık ocağı yapılmasını batı ilçelerinde farklı bir destinasyon oluşturulmasını istedi.
TÜRSAB Başkanı Suat Gürkök konuşmasında Sümela´nın Nisan´a kadar bitirilmesini ve Sarp sınır kapısındaki sorunların halledilmesini istedi. Turist Rehberleri Odası Başkanı Onur Özdemir ise her araçta bir rehber olması gerektiğini belirterek, yeterince turist rehberi olmadığına vurgu yaptı. Trabzon´da toplamda 98 turist rehberinin bulunuyor olması ise herkesi şaşırttı. Oda Başkanı Özdemir Giresun´un Yenice Köyü´nde DOKA tarafından hayata geçirilen eko-turizm örneğinin Trabzon´da da gerçekleştirilmesini istedi. İpekyolu Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Ahmet Kalaycıoğlu da bölge illerinde ileri yaş sağlık köyleri oluşturulmasını ve sağlık turizmiyle ilgili zaman zaman toplantılar yapılmasını istedi.
TSİAD Başkanı Hasan Kamil Hayali ise Turizm Kent Konseyi´nin kurulmasını, Turizm Enformasyon Ofisinin açılmasını istedi.
Toplantının son bölümünde Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın konuştu. Bölgede özellikle Arap turizmi konusunda anket çalışması yapan tek kurum olan Gümüşhane Üniversitesi´nin bu çalışmasını özet olarak aktaran Prof. Dr. Günaydın en önemli beklentinin güvenilirlik olarak öne çıktığını söyledi. Güvenilirlikten kastı fiyat tarifesi, fiyat eşitliği ve aldatılmamak olduğunu kaydeden Günaydın araç kiralamalarında firmaların fahiş fiyat istediğini, hizmet sunumunda şeffaflığın olmadığını, hizmet sunanların dil bilmediğini ve güler yüzlü hizmet vermeleri gerektiğini kaydetti. Bilgilendirici yol tabelalarının önemine dikkat çeken Günaydın turistlerin internet hizmetlerinden yeterince faydalandırılmadıklarından şikayetçi olduklarını dile getirdi. Günaydın, ?Hizmet sunan yerlerde mutlaka bayan eleman bulundurulmalı ayrıca havalimanında bayan polis görevli olmalı. Bunlar küçük gibi görünen ama önemli ayrıntılardır? dedi.
Çözüm önerileri kısmında ise Günaydın denetim faaliyetlerinin önemine vurgu yaptı. Turizm zabıtası ve jandarmasının mutlaka kurulması gerektiğini denetim faaliyeti yürütecek kurulun haftada iki kez denetim yapmasını ve işletmelere liyakat nişanları verilmesini ifade etti. Günaydın, ?Eylem planı acilen yürürlüğe konulmalı? dedi.
Herkes toplantının bittiğini ve toplan-dağıl formatına bir yenisinin eklendiğini zannederken Soylu eylem planını açıkladı. Net ifadelerle yetkililere yapmaları gerekenleri tarih vererek sıraladı. Trabzon´un geleceğini tayin edecek olan turizm sektöründeki duyarsızlığa el koyan Soylu eylem planını tek tek ve konu başlıklarıyla sıraladı.
1-Turizm Koordinasyon Kurulu(TKK) ocak ayı sonuna kadar kurulacak. Kurul en az 5, en fazla 7 kişiden oluşacak.
2- Turizm İzleme ve Takip Kurulu adı altında bir kurul yine ocak ayı sonuna kadar oluşturulacak ve bu kurul 3 ayda bir rapor sunacak, Ayrıca yıl sonu raporu oluşturacak. Dün 4.sü toplanan geniş çaplı turizm meclisi 2016 yılı sonunda yeniden toplanacak.
3- Ocak ayı sonuna kadar turizm logosu oluşturulacak. Logoda Trabzon değerleri ön plana çıkarılacak.
4- Havaalanında, Meydan´da ve Uzungöl´de Mart ayı sonuna kadar 3 adet turizm ofisi kurulacak. (Bu eylem planı açıklandığında salonda alkış koptu)
5- Mart ayı sonuna kadar Turizm Çalışma Merkezi adı altında bir merkez oluşturulacak. Burada turizmle ilgili her türlü çalışma yürütülecek. Şikayetler alınıp dinlenecek ve destek hattı oluşturulacak.
6- Mart ayı sonuna kadar sektörlerle ayrı ayrı toplantılar yapılacak. Otel işletmeleriyle ayrı, lokantalar ayrı, esnaf temsilcileri ayrı, turizm işletmeleri ayrı, araç kiralama kuruluşları ayrı vb.
7- KTÜ Rektörlüğü Haziran başına kadar Arap turistlere yönelik sertifika programı hazırlayacak.
8- Mart sonuna kadar Karayolları ve Büyükşehir Belediyesi üç dilde yönlendirme tabelalarını hazırlayacak.
Eylem Planı´nı madde madde sıralayan Soylu gelişmeyi sahaya çıkma olarak yorumladı. Soylu, ?Şimdi sahaya çıkıyoruz. Artık sahada ne yapacağız, eksiklerimiz, gediklerimiz nedir onları da göreceğiz. Bir sonraki toplantıda daha ileri adımlar atmış olacağız. Bir yerden başlamak gerekiyordu. Bugün burada artık söylemden eyleme geçiyor ve turizme hazırlık yapıyoruz? dedi.
Kaynak:Günebakış