Çaykara’lı Araştırmacı Yazar Yılmaz Keskin tarafından Çaykara ve Söz Varlığı isimli söyleşi ve Kitap İmza Günü etkinliği gerçekleştirildi.
12 Ağustos 2022 Cuma Günü gerçekleştirilen etkinlik Çaykara Halk Eğitim Merkezi toplantı Salonunda gerçekleştirildi.
Araştırmacı Yazar Yılmaz Keskin Çaykara’da Söz Varlığı isimli söyleşisinde gerçekleştirmiş olduğu çalışmalar ve yapmış olduğu araştırmaların sonuçlarını katılımcılar ile paylaştı.
Konuşmasında amacının Etnik Milliyetçilik olmadığını ifade eden Yazar Keskin bu çalışma ile Amacının Atatürk İlkelerinin Temel Dayanaklarından olan Öz Türk Milliyetçiliği ile ilgili çalışmalarını insalar ile paylaşarak insanlarınızı aydınlatma hedefinde olduğunu sözlerine ekledi.
Çaykara İlçesinin Dil kökeni araştırıldığında Rum Kültüründen söz etmenin imjkansız olduğunu ifade eden Yazar Keskin çalışmalarında karşısına çıkan gerçeğin dil kültürü bakımından Çaykara İlçesinin Anzak Türkleri Kültüründen geldiğini çok net bir şekilde ortaya koyduğunu ifade etti ve bu düşüncesini sayısız yöresel örnekler ile katılımcılara anlattı.
YILMAZ KESKİN KİMDİR?
Şair,Yazar ve Öğretmen Yılmaz Keskin 1955 Yılında Çaykara İlçesi Çambaşı Mahallesinde dünyaya gelmiştir.İskilip,Bafra,Nusaybin,Beykoz,Pendik ve Tuzla’da idareci ve öğretmen olarak görev yaptı.Son olarak Beykoz Çavuşbaşı Ahmet Akça İlkokulu-Ortaokulu Müdürlüğü görevinden sonra 35 senelik meslek hayatını tamamlayarak 15 07.2014 tarihinde emekliye ayrıldı.
Kültür Bakanlığı yayınlarında “Oyun Folklorumuzdan Damlalar”,adlı yazısı,Trabzon Çaykara’lılar ve Çaykara Taşkıran’ın Sesi dergilerinde “Halk Bilimi” dalında Milli Eğitim Bakanlığı Dergisinde,Pendik İlçesinin değişik gazetelerinde şiirleri,fıkraları ve masalları yayınlandı.Maltepe Halkın Nabzı haftalık gazetesinde de eğitim ile ilgili yazısı,Çaykara Gazetesi ve Çaykara Gündem Gazetesinde makaleleri ve halk bilimi ile ilgili çok sayıda yazıları yayımlandı.
80’li Yıllarda Nusaybin ve Halk Bilimi,adlı müsvedde eseri Milli Eğitim Bakanlığında yıllardır incelemededir.”Gündem Kırıntıları” adlı betiği 2015 yılında “Kutsalım ve Dil Ağacım” adlı betiği 2016 yılında,Kırıntı Yayıncılık Kadıköy,”Yüz Öykücük,Yüz Gülücük” adlı betiği ise 2018 yılında Cinius Yayınları İstanbul,”Çaykara’da Söz Varlığı” adlı betiği ise 2019 yılında Can Yayınları 553-İstanbul “Sakonar” adlı deneme betiği 2021 Yılında Gece Kitaplığı Yayınları Ankara aracılığı ile okuyucuların beğenisine sunuldu.
Halk Müziği dalında kendi bestelerini çalıp söyleyen ve yöre ezgilerini derlemeye çalışan yazarımızın “Kutsal ve Ulusal Değerlerimiz Işığında Dilimiz” ile Trabzon’da Rumca konulu söyleşileri devam etmektedir.