Zeki Bilge´den Büyüleyen Bilim Fuarı

Çaykara Zeki Bilge Ortaokulu Öğretmen Ve Öğrencileri Tarafından Hazırlanan Bilim Fuarı Muhteşem Bir Tören İle Açıldı

ÇAYKARA 11.05.2017 16:42:49 0
Zeki Bilge´den Büyüleyen Bilim Fuarı

Çaykara Merkez Zeki Bilge Ortaokulu tarafından Düzenlenen TÜBİTAK Bilim Fuarının Açılış Töreni Zeki Bilge Eğitim Kurumları Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

TÜBİTAK  tarafından desteklenen ve de Zeki Bilge Ortaokulu Öğretmen ve öğrencileri tarafından tasarlanan birbirinden güzel projeler açılışta görücüye çıktılar.

Açılış Törenine Çaykara Kaymakamı İhsan Ayrancı,Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok,İlçe Jandarma Garnizon Komutanı Ertan Sonkaya,İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Çamurali,Kurum Amirleri,Okul Müdürleri Öğretmen ve öğrenciler katıldılar./resimler/2017-5/11/1652291895525.jpgZeki Bilge Ortaokulu Öğretmen ve Öğrencileri tarafından hazırlanan 35 proje fuarda sergilendi.Her proje için ayrı ayrı stantlar oluşturuldu.

Bilim Fuarının açılışı Kaymakam İhsan Ayrancı ve Belediye Başkanı Hanefi Tok tarafından gerçekleştirildi.Açılış Töreninin ardından Kaymakam Ayrancı,Belediye Başkanı Tok ve Açılış Törenine katılan davetliler Bilim Fuarındaki Stantları ziyaret ettiler.

Stantlarda görevli olan Öğrenciler Projelerini büyük bir başarı ile hem anlattılar hem de uygulamalı olarak projelerini nasıl gerçekleştireceklerini gösterdiler.Kaymakam Ayrancı ve Başkan Tok her Stanta ayrı ayrı zaman ayırdı.Hem proje ile ilgili olarak bilgi aldılar hem de Projelere aktif olarak katılarak kendileri de projeleri uyguladılar.

ZEKİ BİLGE BİLİM FUARINI TANIYALIM

TÜBİTAK Tarafından Türkiye Genelinde düzenlenmekte Olan Bilim Fuarına Çaykara Merkez Zeki Bilge Ortaokulu Öğretmen ve öğrencilerimiz 20 proje ile katıldılar.

Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında 08/09/2015 tarihinde imzalanan ve "TÜBİTAK Tarafından Desteklenen Bilim Fuarlarına Dair İşbirliği Protokolü" kapsamında yer alan "MEB´ e bağlı okulların değişik kademelerinde eğitim ve öğretimlerine devam eden öğrencilerde bilim kültürünün gelişmesi" amacıyla 4006 Bilim Fuarları Destekleme Programına katılmıştır./resimler/2017-5/11/1653221115208.jpgBaşvurular 15 Aralık 2016 - 15 Ocak 2017 tarihleri arasında http://bilimiz.tubitak.gov.tr adresi üzerinden alınmıştır. 5-12. sınıflar arasında eğitim öğretim hizmeti veren okulların ve BİLSEM´ lerin başvurusu kabul edilmiştir. TÜBİTAK Bilim Fuarları, 2016-2017 Eğitim-Öğretim yılı için 14 Nisan - 14 Haziran 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir.

2016-2017 eğitim öğretim yılı 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarları çağrısında desteklenecek okullar ve BİLSEM´ ler, proje yürütücüsünün çağrıya başvuru sırası ve il kotası göz önüne alınarak, 4006 çağrısının bütçesine göre daha sonra belirlenecektir. Başvuru sırası, sistemdeki başvuru gün/saat/dakika/saniye bilgisi verilerinden belirlenecek olup, öncelik ilk başvuru sahiplerine verilecektir.

ZEKİ BİLGE´YE 5000 TL

Zeki Bilge Ortaokulu Öğretmen ve de öğrencileri tarafından hazırlanan 20 proje için TÜBİTAK tarafından 5000 TL tutarında katkı sağlandı.

BAŞKAN TOK-ÇOK ETKİLENDİM

Bilim Fuarı için hazırlanan Projelerden çok etkilendiğini ifade eden Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok öğretmen ve öğrenciler tarafından hazırlanan bütün projelerin mükemmel olduğunu ve de hepsinin uygulanabileceğini ifade etti.

Öğrencilerin hazırlamış oldukları projelere hakim olduklarını mükemmel bir şekilde projelerini kendilerine anlattıklarını ifade eden Başkan Tok Ülkemizde Bilim denilince akla ilk gelen Kurum olan TÜBİTAK´ın okulumuzun projesine sağlamış olduğu katkı için de teşekkür etti.

KAYMAKAM AYRANCI-GELECEĞİN BİLİM ADAMLARI YETİŞİYOR

Eğitim Öğretimin en büyük amaçlarından bir tanesinin öğrencilerin Bilimi kendilerine rehber edinen,düşünen,araştıran bireyler yetiştirmek olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Çaykara Kaymakamı İhsan Ayrancı Zeki Bilge Ortaokulu Öğrencilerimizin Bilim Adamları seviyesinde projeler ile bu gün karşılarında olduklarını ifade etti.

Bu günün öğrencilerinin geleceğin Bilim Adamları olacağını ve de öğrencilerimizin alacakları eğitim ile toplumu değişime taşıyacaklarını ifade eden Çaykara Kaymakamı İhsan Ayrancı Zeki Bilge Ortaokulu öğrencilerinin hazırlamış oldukları her projeyi yakındean inceleme imkanına sahip olduğunu ve de öğrencilerimizin gözlerindeki ışığın çok net bir şekilde görüldüğünü sözlerine ekledi./resimler/2017-5/11/1654229397628.jpgBu aşamadan sonra Yönetici ve Öğretmenler olarak en önemli görevlerinin öğrencilerimizin hazırlamış oldukları bu projeleri hayata geçirmek olduğunu ifade eden Kaymakam Ayrancı bizim görevimizin öğrencilerimizin önünü açmak olduğunu öğrencilerimizin görevinin ise planlı ve programlı bir şekilde çöalışarak bu projeler ile insanlarımızın yaşamını kolaylaştırmak olduğunu sözlerine ekledi.

PROJEMİZİN KAHRAMANLARINI TANIYALIM

Projemizin en önemli kahramanları elbette ki Zeki Bilge Ortaokulundaki öğrencilerimiz elbette.Ancak onların bu başarılarında onlara rehberlik yapan,bütün mesailerini öğrencilerinin başarılarına adayan kıymetli öğretmen arkadaşlarımızı,öğretmen arkadaşlarımızın önünü açan onlara her türlü desteği veren Okul Yönetimimizi de unutmamamız gerekiyor./resimler/2017-5/11/1655047835994.jpgBu anlamda Zeki Bilge Ortaokulu Müdürümüz Şükrü Kara´ya,Müdür Yardımcımız Tayfur Demirali´ye,Matematik Öğretmenlerimiz Kübra Nur Türker ve Mehmet Sakı´ya,Sosyal Bilgiler Öğretmenimiz Osman Küçükusta´ya,İngilizce Öğretmenimiz Ayşen Ayar´a,Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Öğretmenimiz Emre Aydın´a,Fen Bilimleri Öğretmenlerimiz Feyza Göktaş Çelik´e ve Nazife Kaynarpınar´a,Türkçe Öğretmenimiz Kenan Çelik´e öğrencilerimizin bu başarılarındaki katkılarından dolayı Çaykara halkı adına teşekkür etmeyi bir görev kabul ediyoruz.

PROJELERİMİZİ TANIYALIM

Öğretmen ve Öğrencilerimiz birbirinden kıymetli, tam 20 proje hazırlamöışlar.Bizler Çaykara Gündem farkı ile o projeleri sizlere birkaç cümle ile de olsa tanıtacağız.Ancak bir önerimiz de oılacak.Bizim tanıtımımız ile yetinmeyin.Bilim Fuarımız üç gün boyunca açık.Zeki Bilge Ortaokulumuzu ziyaret edin.Öğretmenleri,mizin bir bardak çayını için.Sonra da öğrencilerimizi yani projelerimizi ziyaret edin.İnanın bana öğrencilerimizin muhteşem sunumu ve de projelerine hakimiyetleri ilke hayretler içerisinde kalacaksınız.Demedi demeyin.Benden söylemesi.

1-GEZMEKTEN YORULDUM

AMAÇ:6.SINIF "İPEK YOLUNDA TÜRKLER" ÜNİTESİYLE ALAKALI OLARAK İLK TÜRK DEVLETLERİNİN YAŞAM TARZI OLAN GÖÇEBE HAYATI VE YERLEŞİK HAYATI İLGİ ÇEKECEK BİR BİÇİMDE KAVRATMAK.

ÖZET:KONU İLE İLGİLİ TEORİK BİLGİLER ÖĞRENİLDİKTEN VE İKİ YAŞAM TARZI ARASINDAKİ FARK KAVRANDIKTAN SONRA,İKİYE BÖLÜNMÜŞ BİR ZEMİN ÜZERİNDE BİR HAFTA GÖÇEBE YAŞAM BİR HAFTA İSE YERLEŞİK YAŞAM GÖRSEL OLARAK OLUŞTURULACAK.GÖÇEBE YAŞAM BÖLÜMÜNDE ÇADIR,HAYVANCILIK,AVCILIK VB. ÖZELLİKLER,YERLEŞİK YAŞAM BÖLÜMÜNDE İSE TARIM,SULAMA KANALLARI,GELİŞMİŞ MİMARİ VB ÖZELLİKLER YER ALACAK.

ARAŞTIRMA YÖNTEMİ:TASARIM-MAKET

2-KURUTUCU KALORİFER

AMAÇ:Kalorifer ısısından yararlanarak kışın çamaşırları daha çabuk kurutmak.

ÖZET:Kalorifer peteğinin tasarımı değiştirilerek,normal kalorifer peteğinin ön kısmında çamaşır teli şeklinde açılır kapanır bir boru sistemi olacak.Boruların içinden sıcak su geçecek.İhtiyaç duyulduğunda açılıp çamaşır asılacak,diğer zamanlar katlanıp normal kalorifer görevi görecek.

ARAŞTIRMA YÖNTEMİ:Tasarım

3-NE YEDİĞİNİ BİL

AMAÇ:İnsanları sağlıklı ve bilinçli tüketim konusunda bilinçlendirmek.

PROJE ÖZETİ:Çeşitli gıdaların içindekiler kısmı fotoğraflanacak,marka gözetmeksizin afiş haline getirilecek.Sağlığa zararlı katkı maddeleri için de ayrı bir afiş hazırlanacak.Gıdaların içinde bulunan katkı maddelerinden sağlığa zararlı olanların hangilerinin bu yiyecekler içerisinde olduğuna dikkat çekilecek.Afişte bu katkı maddelerinin insan sağlığına nasıl zarar verdiği konusunda bilgilere yer verilecek.

ARAŞTIRMA YÖNTEMİ:BİLGİ TOPLAMA-AFİŞ HAZIRLAMA

4-KÖK TÜRKÇENİN DİRİLİŞİ

AMAÇ:Yeni nesillere Göktürk Alfabesini öğreterek onlarda dil,tarih ve kültür bilincini uyandırmak.

ÖZET:Öğrenciler Türklerin kullanmış oldukları Göktürk Alfabesini araştıracaklar.Göktürk Alfabesini kullanarak bir şairin şiirini ahşap bir blok üzerine "Ahşap Yakma" tekniği kullanarak yazılacak.Ahşabın yanında ahşap küpler de bulunacak.Ahşap küplerin bir yüzünde Latin alfabesi bir yüzünde ona karşılık gelen Göktürk alfabesi bulunacak.Öğrenciler bu küplerle istedikleri yazıyı Göktürkçe yazacaklar.

Yöntem:Tasarım,Ahşap yakma

5-SOLUNUM SİSTEMİ DOLAŞIYOR

AMAÇ:Solunum Sisteminde görevli olan yapı ve organlarda oksijen gazının sırasıyla izlediği yolu keşfetmek.

ÖZETİ:Solunum sistemindeki oksijen gazının izlediği yol bir oyuna dönüştürülecek.Tahta zemin üzerine solunum sistemindeki organlar çizilecek.Çivilerle yollar oluşturulacak.Daha sonra madeni para ile çivilerle yapılan yollardan oksijenin izlediği yol sırasıyla öğrencilere kavratılacak.

ARAŞTIRMA YÖNTEM:MAKET TASARIM

6-DOLAŞAN DOLAŞIM SİSTEMİ

AMAÇ:Büyük ve Küçük kan dolaşımında kanın izlediği yolları keşfetmek.

ÖZET:Büyük ve Küçük kan dolaşımı bir oyuna dönüştürülecek.Tahta zemin üzerine dolaşım sistemi resmi çizilecek.Çivilerle yollar oluşturulacak.Daha sonra madeni para ile çivilerle yapılan yollarda büyük ve küçük kan dolaşımında kanın izlediği yollar sırasıyla öğrencilere kavratılacak.

Araştırma Yöntem:Maket-tasarım

7-KONİDEN KÜREYE

AMAÇ:Kürenin hacim bağıntısını somutlaştırmak.

ÖZET:Eş konilerin merkezde birleşmesiyle küre oluşacak ve kürenin hacim bağıntısı konilerden faydalanılarak keşfedilecek.Hazırlanan maket ile birlikte hacim bağıntısı somutlaştırılmış olacaktır.

Araştırma Yöntemi:Maket-Tasarım

8-BAK SEN ŞU ÜÇGENE!

AMAÇ:Bir dik üçgenin bir merkez etrafında 360 derece dönerek bir koni oluşturduğunu somutlaştırarak göstermek.

PROJENİN ÖZETİ:Hazırlanacak olan bir dik üçgene motor sistemi dizayn edilerek dönme mekanizması hazırlanacak.Üçgenin hızlı dönüşüyle koninin ortaya çıkması sağlanacak.

ARAŞTIRMA YÖNTEM:MAKET ?TASARIM

9-SOMUTLAŞAN CEBİR

AMAÇ:a2-b2=(a-b).(a+b) iki kare farkı özdeşliğinin nasıl oluştuğunu öğrencilere ezber yapmadan kavratabilmek.

PROJENİN ÖZETİ:Bir büyük dikdörtgenin alanının oluşturulacak makette aynı aynı dikdörtgenle kare oluştuğunda iki karenin farkının da aynı şeklin alanını verdiğini keşfederek bulmaları sağlanacak.

ARAŞTIRMA YÖNTEM:MAKET-TASARIM

10-MATEMATİKTEKİ KAVRAM YANILGILARI

AMAÇ:Ortaokul öğrencilerinin matematik dersinde ne gibi kavram yanılgılarına sahip olduğunu ve daha çok hangi konularda kavram yanılgılarının olduğunu ortaya çıkarmak.

ÖZET:Araştırmanın evrenine uygun olarak seçilen örneklem üzerine önceden hazırlanan matematik soruları sorularak elde edilen veriler incelenecektir.Böylelikle öğrencilerin hangi konularda kavram yanılgıları yaşadıklarına dair sonuçlar elde edilmiş olacak.Bu kavram yanılgıları ve doğrusunun bulunduğu bir afiş çalışması hazırlanacak.

ARAŞTIRMA YÖNTEMİ:Örnek Olay Yöntemi(Özel Durum Çalışması)

11-MATEMATİK NEDEN KORKULAN VE SEVİLMEYEN BİR DERS

AMAÇ:Genel bir yargı olarak bilinen matematik dersinden korkulması ve sevilmemesinin nedenlerini ortaya çıkarmak.

ÖZET:Ortaokul öğrencilerinin matematiği neden sevmediği ve bu dersten neden korktuklarını ortaya çıkarmak için mülakat soruları hazırlanacak ve öğrencilerle yarı yapılandırılmış mülakatlar gerçekleştirilecek.Elde edilen veriler temalar oluşturularak analiz edilecek ve araştırmanın sonuçlarına ulaşılacaktır.

ARAŞTIRMA YÖNTEMİ:Özel durum çalışması(Örnek Olay Yöntemi)

12-MATEMATİĞE BAKIŞ

AMAÇ:İlkokul 4.sınıf öğrencileri ile ortaokul 8.sınıf öğrencilerinin matematiğe bakış açılarının incelenmesi,anlamlı bir farkın olup olmadığının ortaya konması.

ÖZET:İlkokul 4.sınıf ve ortaokul 8.sınıf öğrencilerine yönelik yarı yapılandırılmış mülakat soruları hazırlanacak ve uygulanacaktır.Elde edilen veriler tablolar oluşturularak analiz edilecektir.Böylelikle 4.sınıftaki matematik bakış açısının sınıf seviyesi arttıkça nasıl değiştiği ortaya konulacak.Elde edilen bulgular ışığında değişim varsa nedenlerine ulaşılacaktır.

ARAŞTIRMA YÖNTEMİ:Örnek Olay Yöntemi(Özel Durum Çalışması)

13-OYUNUN MATEMATİĞE ETKİSİ

AMAÇ:Eğitsel oyunların matematik öğrenmeye veya konuyu pekiştirmeye nasıl etkisi olduğunu incelemek.Oyun ile konuyu öğrenen bir sınıfın öğrenme durumlarını incelemek.

ÖZET:matematik dersinden henüz işlenmemiş bir konu ve çalışma için 2 sınıf seçilecek.Biri kontrol değişkeni biri ise bağımlı değişken olarak tayin edilecek.Bağımsız değişken derste kullanılacak oyunlar olacak.Araştırmayı yürüten öğrenci öğretmen ile birlikte derste olacak,her iki sınıftaki dersi izleyecek.Oyun oynanan sınıfın öğrenmesi ile hiç oyun oynanmadan öğretilen sınıfın öğrenme durumlarını karşılaştıracak ve sonuçlar elde edecektir.

ARAŞTIRMA YÖNTEMİ:DENEYSEL YÖNTEM

14-GÜLÜMSEYEN MATEMATİK

AMAÇ:Bölme bölünebilme kurallarına ilişkin soru çözmeyi eğlenceli hale getirmek.

ÖZET:Çok sayıda oyun kartı hazırlanacak ve üstlerine bölme bölünebilme ile ilgili sorular yazılacak,kalan boşluklara cevap yazılacaktır.Cevaplar gülen yüz yapıştırmalarıyla kapatılacaktır.Oyun en az 2 kişi olmak üzere çok sayıda kişi ile de oynanabilecektir.Her oyuncuya kartlarına bakmamak şartıyla 5´er kart dağıtılacak.Her bir öğrenci rakibinin önündeki kartı seçerek çözmesi gereken soruyu belirleyecek eğer soruyu bilirse elindeki karttan kurtulacak bilemez ise ortadan bir kart daha çekip kart sayısını artıracak.Elindeki kartları ilk önce bitiren oyunu kazanacak.Bu şekilde hazırlanacak olan bir oyunun bölme-bölünebilme kurallarının pekiştirilmesinde nasıl bir katkısının olduğu araştırmayı yapan öğrenciler tarafından gözlemlenerek incelenecektir.

15-SORU AĞACI

AMAÇ:Ortaokul Öğrencilerinin dersten zevk almalarına ve eğlenerek öğrenmelerine soru ağacının ne kadar katkısının olduğunu ortaya çıkarmak.

ÖZET:Matematik dersinde öğrencilerin soru çözmelerini eğlenceli ve istekli hale getirmek adına her renkten soru kartlarının öğrenciler tarafından hazırlanması sağlanacak.Zar atma usulü ile çözeceği soru kartının rengini belirleyecek.Soruyu doğru çözen öğrenci,çözdüğü soru kartının renginde bir kurdela alıp öğrenciler tarafından hazırlanan soru ağacına bağlayacak.Her kurdelayı ağaca bağlayan öğrenci kendi adının yazılı olduğu kağıdı ağaca zımbalayacak.Bu soru çözme yönteminin öğrencilerin derse katılımlarına nasıl etki ettiği örnek olay yöntemi ile araştırılacak.veriler gözlem yoluyla toplanacak.

ARAŞTIRMA YÖNTEMİ:Örnek olay yöntemi

16-MATEKÜS

AMAÇ:Ebob-Ekok,Ondalık Gösterimler,Çarpanlar ve Katlar gibi anlaşılması zor konularda konunun eğlenceli hale getirilmesi ve oyunlaştırlması dersin anlaşılmasına ne derece katkı sağlayacaktır.

ÖZET:Abaküsten esinlenerek oyun mekanizması hazırlanacak.Orta-Kolay-Zor aşamalı kartlardan soru çekilecek.Oyun iki kişi ile oynanacak.Soruyu bilen boncuğu kendi tarafına yerleştirecek,bilemez ise rakip tarafa yerleştirecek.En fazla boncuğu toplayan kazanacak.Bu ders işlemenin öğrenciler üzerindeki etkisi örnek olay yöntemi ile araştırılacak.

ARAŞTIRMA YÖNTEMİ:Örnek Olay Yöntemi

17-MATEMATİK FELEK

AMAÇ:Matematik dersini dikkat çekici ve eğlenceli hale getirmek için hazırlanacak olan bir çarkıfeleğin öğrenciler üzerindeki etki sürecini incelemek.

ÖZET:Hazırlanan çarkıfelek ders esnasında öğretmen tarafından sınıfta kullanılır.Gözlemci öğrenci sınıfın bir üyesidir ve arkadaşlarını doğal ortamlarında günden-güne onlara hissettirmeden gözlemler ve sonuçlarını kaydeder.Elde edilen bulgular ışığında sonuçlara ulaşır.

ARAŞTIRMA YÖNTEMİ:Etnografik araştırma.

18-KELİME KASKETİ

AMAÇ:İngilizce kelimelerin ezberlenmesini daha eğlenceli ve daha kalıcı hale getirmek.

ÖZET:Bir kasket tasarlanıp ön tarafına içine büyük kelime kartı koyulabilecek bir mekanizma eklenecektir. Kasketi takan öğrencinin karşısına bir oyuncu gelir ve kasketteki kelimeleri kasketi takan öğrenciye ingilizce konuşarak ya da mimiklerle anlatmaya çalışır. Bildiği kelime kadar puan alır. Bu tasarım sayesinde kelime ezberi kadar ingilizce kendini ifade edebilme yeteneği de geliştirilmek istenmektedir.

19-CAMİYİ GEZİYORUM

AMAÇ:Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi konularından olan "Caminin bölümlerini ve camideki görevli kişileri tanıtmak" konusunu öğrencilere kavratmak.

ÖZET:Ön tarafından kapalı arka tarafından ise açık olan bir camii maketi hazırlanacak.Caminin içindeki bölümler ve camide görevli olan kişiler bu makette tanıtılacaktır.

20-UNUTULMAYA YÜZ TUTMUŞ GELENEKSEL TÜRK OYUNLARI

AMAÇ:Atalarımızın kurguladığı ve oyun olarak haline getirdikleri spor dallarını yakından tanıyarak tarihimizle bir köprü kurmak.

ÖZET:Türk tarihinin başlangıcından günümüze kadar yapılan yıkışma,çöğen,tepük ,cirit vb. spor etkinlikleri hakkında geniş bilgiler elde edilecek.Bu bilgiler resimlerle beraber süslenerek okulun kullanılmayan alanlarına resmedilecektir.Araştırma verileri ayrıca okul dergisinde yayımlanacaktır.

ARAŞTIRMA YÖNTEMİ:Veri Toplama-Analiz

Haber: Çaykara Gündem Gazetesi