Zeki Bilge´den Büyüleyen Bilim Fuarı

Çaykara Merkez Zeki Bilge İlkokulu tarafından Düzenlenen TÜBİTAK Bilim Fuarının Açılış Töreni Zeki Bilge Eğitim Kurumları Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

KÜLTÜR 29.04.2019 16:33:35 0
Zeki Bilge´den Büyüleyen Bilim Fuarı

Çaykara Merkez Zeki Bilge İlkokulu tarafından Düzenlenen TÜBİTAK Bilim Fuarının Açılış Töreni Zeki Bilge Eğitim Kurumları Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

TÜBİTAK  tarafından desteklenen ve de Zeki Bilge Ortaokulu Öğretmen ve öğrencileri tarafından tasarlanan birbirinden güzel projeler açılışta görücüye çıktılar./resimler/2019-4/29/1703366483563.jpgAçılış Törenine Çaykara Kaymakamı Salih Çiğdem,İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Çamurali,İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Erdoğan Karakaş,Kurum Amirleri,Okul Müdürleri Öğretmen ve öğrenciler katıldılar.

Zeki Bilge Ortaokulu Öğretmen ve Öğrencileri tarafından hazırlanan 20 proje fuarda sergilendi.Her proje için ayrı ayrı stantlar oluşturuldu.

Bilim Fuarının açılışı Kaymakam Salih Çiğdem  İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Çamurali ve İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Erdoğan Karakaş  tarafından gerçekleştirildi.Açılış Töreninin ardından Kaymakam Çiğdem  ve Açılış Törenine katılan davetliler Bilim Fuarındaki Stantları ziyaret ettiler./resimler/2019-4/29/1705374922181.jpgKAYMAKAM ÇİĞDEM´DEN ÖRNEK DAVRANIŞ

Çaykara Kaymakamı Salih Çiğdem Kurdele Kesimi esnasında örnek bir davranışa imza atarak kolonya ikramı için görevlendirilen Zeki Bilge Ortaokulu 7. Sınıf Öğrencisi Ali Sarımsak´ı yanına çağırdı ve Kurdele Kesimini birlikte gerçekleştirdiler.

GÖREVLİ ÖĞRENCİLERDEN KAYMAKAM ÇİĞDEM´E BRİFİNG

Stantlarda görevli olan Öğrenciler Projelerini büyük bir başarı ile hem anlattılar hem de uygulamalı olarak projelerini nasıl gerçekleştireceklerini gösterdiler.Kaymakam Salih  Çiğdem her Stantta ayrı ayrı zaman ayırdı.Hem proje ile ilgili olarak bilgi aldılar hem de Projelere aktif olarak katılarak kendileri de projeleri uyguladılar.

ZEKİ BİLGE BİLİM FUARINI TANIYALIM

TÜBİTAK Tarafından Türkiye Genelinde düzenlenmekte Olan Bilim Fuarına Çaykara Merkez Zeki Bilge Ortaokulu Bilim Fuarına Öğretmen ve öğrencilerimiz 20 proje ile katıldılar.

Milli Eğitim Bakanlığı ile TÜBİTAK arasında 08/09/2015 tarihinde imzalanan ve "TÜBİTAK Tarafından Desteklenen Bilim Fuarlarına Dair İşbirliği Protokolü" kapsamında yer alan "MEB´ e bağlı okulların değişik kademelerinde eğitim ve öğretimlerine devam eden öğrencilerde bilim kültürünün gelişmesi" amacıyla 4006 Bilim Fuarları Destekleme Programına katılmıştır.

BAŞKAN TOK-ÇOK ETKİLENDİM

Bilim Fuarı için hazırlanan Projelerden çok etkilendiğini ifade eden Çaykara Belediye Başkanı Hanefi Tok öğretmen ve öğrenciler tarafından hazırlanan bütün projelerin mükemmel olduğunu ve de hepsinin uygulanabileceğini ifade etti./resimler/2019-4/29/1709188207812.jpgÖğrencilerin hazırlamış oldukları projelere hakim olduklarını mükemmel bir şekilde projelerini kendilerine anlattıklarını ifade eden Başkan Tok Ülkemizde Bilim denilince akla ilk gelen Kurum olan TÜBİTAK´ın okulumuzun projesine sağlamış olduğu katkı için de teşekkür etti.

KAYMAKAM ÇİĞDEM-GELECEĞİN BİLİM ADAMLARI YETİŞİYOR

Eğitim Öğretimin en büyük amaçlarından bir tanesinin öğrencilerin Bilimi kendilerine rehber edinen,düşünen,araştıran bireyler yetiştirmek olduğunu ifade ederek sözlerine başlayan Çaykara Kaymakamı Salih Çiğdem Zeki Bilge Ortaokulu Öğrencilerimizin Bilim Adamları seviyesinde projeler ile bu gün karşılarında olduklarını ifade etti.

Bu günün öğrencilerinin geleceğin Bilim Adamları olacağını ve de öğrencilerimizin alacakları eğitim ile toplumu değişime taşıyacaklarını ifade eden Çaykara Kaymakamı Salih Çiğdem  Zeki Bilge Ortaokulu öğrencilerinin hazırlamış oldukları her projeyi yakından inceleme imkanına sahip olduğunu ve de öğrencilerimizin gözlerindeki ışığın çok net bir şekilde görüldüğünü sözlerine ekledi.

/resimler/2019-4/29/1714163838540.jpgBu aşamadan sonra Yönetici ve Öğretmenler olarak en önemli görevlerinin öğrencilerimizin hazırlamış oldukları bu projeleri hayata geçirmek olduğunu ifade eden Kaymakam Çiğdem bizim görevimizin öğrencilerimizin önünü açmak olduğunu öğrencilerimizin görevinin ise planlı ve programlı bir şekilde çalışarak bu projeler ile insanlarımızın yaşamını kolaylaştırmak olduğunu sözlerine ekledi.

PROJEMİZİN KAHRAMANLARINI TANIYALIM

Projemizin en önemli kahramanları elbette ki Zeki Bilge Ortaokulundaki öğrencilerimiz elbette.Ancak onların bu başarılarında onlara rehberlik yapan,bütün mesailerini öğrencilerinin başarılarına adayan kıymetli öğretmen arkadaşlarımızı,öğretmen arkadaşlarımızın önünü açan onlara her türlü desteği veren Okul Yönetimimizi de unutmamamız gerekiyor.

Bu anlamda Zeki Bilge Ortaokulu Müdürümüz Tayfur Demirali´ye,Matematik Öğretmenlerimiz Kübra Nur Türker  Mehmet Sakı ve Mehmet Soylu,Sosyal Bilgiler Öğretmenlerimiz Osman Küçükusta ve Gülşah Yılıkoğlu,,İngilizce Öğretmenimiz Ayşen Ayar´a,Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Öğretmenimiz Emre Aydın´a,Fen Bilimleri Öğretmenlerimiz Yasemin Dilber  ve Nazife Kaynarpınar´a,Türkçe Öğretmenimiz Tayfur DEMİRALİ Bilişim Teknolkojileri Öğretmeni Semanur Altun,Müzik Öğretmeni Fatih Günay´a öğrencilerimizin bu başarılarındaki katkılarından dolayı Çaykara halkı adına teşekkür etmeyi bir görev kabul ediyoruz.

PROJELERİMİZİ TANIYALIM

Öğretmen ve Öğrencilerimiz birbirinden kıymetli, tam 20 proje hazırlamışlar.Bizler Çaykara Gündem farkı ile o projeleri sizlere birkaç cümle ile de olsa tanıtacağız.Ancak bir önerimiz de olacak.Bizim tanıtımımız ile yetinmeyin.Bilim Fuarımız üç gün boyunca açık.Zeki Bilge Ortaokulumuzu ziyaret edin.Öğretmenlerimizin bir bardak çayını için.Sonra da öğrencilerimizi yani projelerimizi ziyaret edin.İnanın bana öğrencilerimizin muhteşem sunumu ve de projelerine hakimiyetleri ilke hayretler içerisinde kalacaksınız.Demedi demeyin.Benden söylemesi.

1.KİRLİ SULARIN ÇEVREYE ZARARLARI: Nazife KAYNARPINAR (Fen ve Teknoloji Öğretmeni)

Çevre, canlıların yaşamlarını sürdürdükleri ortam olduğuna göre çevrede oluşan en küçük bir değişiklik ya da bozulma tüm canlıları etkiler. Fakat son yıllarda insanların doğal kaynakları bilinçsizce kullanmaları doğanın dengesini bozmuştur ve birçok çevre sorununu ortaya çıkarmıştır. Bilinçsiz sanayileşme, düzensiz şehirleşme, tarımsal mücadele ilaçları ve yerleşim yerlerinden çıkan atıklar çevre sorunlarının sebeplerinden bazılarıdır. Özellikle kirli suların doğaya bırakılması çok ciddi çevre sorunlarını da beraberinde getirmiştir. Çünkü su, hayattır ve suların kirlenmesi tüm canlıların hayatını tehlikeye sokmuştur. Bu proje kirlenmiş (evsel atık karışmış) suların çevrede oluşturduğu zararların anlaşılmasını ve gerekli tedbirlerin alınmasını sağlaması açısından önemli görülmektedir. Bu doğrultuda iki adet saksı alınır. Ve saksılara aynı özellikte toprak konulur. Saksılara özdeş bitkiler dikilir. Saksılardan birine çeşme suyu, diğerine kirli su eşit miktarda ve düzenli aralıklarla verilir. Bitkilerin gelişimleri gözlemlenir ve sonuca varılır.

2. ÇİMLENMEYE ETKİ EDEN FAKTÖRLER: Yasemin DİLBER (Fen ve Teknoloji Öğretmeni)

Çiçekli bir bitkinin hayat döngüsünün basamakları; tozlaşma, döllenme, tohum ve meyve oluşumu, çimlenme, genç bitkinin oluşması ve olgun bitkinin oluşması şeklindedir. Tohumdaki embriyonun uygun şartlarda gelişerek ana bitkiye benzer bitki vermek üzere tohumdan çıkıp serbest hale gelmesine çimlenme denir. Özellikle geçimini tarımdan sağlayan insanlar için tarım ürünlerinin zamanında ve verimli bir şekilde gelişmeleri son derece önemlidir. Bu projede çimlenmeye etki eden faktörler belirlenip, bu faktörlerin çimlenme üzerindeki etkisi inceleneceğinden proje önemli görülmektedir. Bu amaçla proje konusuyla ilgili en az üç farklı kaynaktan araştırma yapılıp, bilgiler toplanır. Sonra çimlenmeye etki eden faktörleri belirlemek amacıyla deney düzeneği oluşturulur. Böylece çim adamlardaki çim tohumlarının hangi şartlarda çimlendiği yapılan deney ve gözlem neticesinde belirlenir.

3. SÜRTÜNME KUVVETİNİ KEŞFEDELİM: Yasemin DİLBER (Fen ve Teknoloji Öğretmeni)

Sürtünme kuvvetinin hayatımızda olumlu (yürüyebilmek, yazı yazabilmek, ağaçlara tırmanabilmek? gibi) ya da olumsuz (işlerimizin zorlaşması, enerji kaybı? gibi) yönlerini görmekteyiz. Bu projede sürtünme kuvvetinin bağlı olduğu faktörlerden birini (sürtünen yüzeyin cinsi) araştırmak amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda projede oyuncak araba ve farklı özellikte (pürüzlü-pürüzsüz) zeminler kullanılır. Oyuncak arabayı farklı zeminlere aynı hızla gönderebilmek için eğik düzlem yapılır. Araçlar bu eğik düzlemin en üst noktasından serbest bırakılır. Böylece araçların farklı zeminlere aynı hızla gönderilmeleri sağlanır. Araçların farklı zeminlerde aldıkları yollar karşılaştırılır. Ve sürtünme kuvvetinin büyüklüğünün yüzeyin yapısıyla ilişkisi irdelenip, sonuca varılır.

4. OKULUMUZDA SAYIM: Gülşah YILIKOĞLU (Sosyal Bilgiler Öğretmeni)

Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına ve cinsiyete göre dağılımı, okuryazar oranı, eğitilmiş nüfus durumu, işsiz sayısı, çalışan nüfusun iş kollarına göre dağılımı, köy ve kent nüfus sayıları belirlenir. Bu nedenle ülkemizde belirli aralıklarla nüfus sayımı yapılmaktadır. Bu noktada nüfus sayımı yapımı önem arz etmektedir. Bunun için öğrenilmek istenen bilgilerin hangi konularla ilgili olduğuna dair bir ön hazırlık yapılır. Bu hazırlık kapsamında öğrencilerle yapılacak görüşmelerde onlara; kardeş sayısı, anne ? baba eğitim durumu, çalışan anne ve babanın mesleklere dağılımı, olmak istedikleri meslekler, en sevdikleri ders gibi sorular yöneltilir. Edinilen bilgiler sınıflandırılır ve kesin sonuçlara ulaşılır. Ulaşılan sonuçlar pasta ve sütun grafikleri üzerinde gösterilerek grafikler yorumlanır. İstatistiksel bilgiler kullanılarak hazırlanan grafikler yorumlanarak okulumuz öğrencilerinin nüfus yapısı hakkında çıkarımlarda bulunulur.

5. İNGİLİZCE ÖĞRETİMİNDE MATERYAL KULLANIMI: Ayşen AYAR (İngilizce Öğretmeni)

İngilizce öğrenmede cümle kurma önemli yer kaplamaktadır. İngilizce konuşma yapıları Türkçeden farklı olduğu için kavranmasında zorluklar yaşanmaktadır. Bu nedenle öğrenme ve pekiştirme süreçlerinin eğlenceli hale getirilmesi büyük önem arz etmektedir. Bu proje bu anlamda önemli bir pekiştireç olarak planlanmaktadır. Öncelikle bu konuda bir öntest hazırlanarak belirlenen deney grubu ve kontrol grubuna uygulanır. Daha sonra sorumlu öğrenciler mekanizmanın tasarımı yapılır. Tasarlanan çark üzerine -Wh soru yapıları bölmeler şeklinde yapıştırılacak ve her birine puan verilir. Aralarda iflas bölmeleri de oluşturulur. Mekanizmanın bir köşesinde kutunun içine özne yapıları diğer köşesindeki kutuya fiil yapıları koyulur. Öğrencinin çarkı döndürdükten sonra çıkan -Wh soru yapısıyla çektiği özne ve fiili kullanarak soru oluşturması beklenmektedir. Kutudaki yapılar oluşturulur. Daha sonra her iki gruba da -Wh questions konusu anlatılır. Konu anlatımı sonunda deney grubunda tasarlanan materyal kullanılarak, kontrol grubunda geleneksel yöntemler kullanılarak pratik yapılır. Yeterli pratik yapıldıktan sonra gruplara son test uygulanarak öğrenme düzeyleri ölçülür. Sonuçlar analiz yapıldıktan sonra karşılaştırılarak materyalin verimliliği ölçülür.

6. ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN İNGİLİZCE DERSİNE KARŞI ÖNYARGILARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ: Ayşen AYAR (İngilizce Öğretmeni)

Bilindiği üzere Türkiye´de dil öğrenimi konusunda geçmişten bugüne yaşanan bazı sıkıntılar bulunmaktadır. Lise son sınıfa kadar İngilizce dersi gören öğrenciler okuldan yeterli dil seviyesine sahip olamadan mezun olmaktadır. Bu durum öğrencilerin İngilizce dersine karşı çok ön yargılı olmalarına ve o derste başarısız olmalarına sebep olmaktadır. Proje kapsamında her sınıftan örnek gruplar oluşturulur. Bu öğrenciler ile yarı yapılandırılmış mülakat gerçekleştirilir. Daha sonra yarı yapılandırılmış mülakat sonuçları incelenerek İngilizce dersine karşı yaklaşımlar belirlenir ve bu yaklaşımlarını ders başarısı üzerindeki etkilerine bakılır. Mülakat sonuçlarına göre İngilizce dersine karşı olumsuz yaklaşım belirlenirse düzeltilmesi adına çözüm önerileri belirlenir. Bu konuda çağdaş ve yenilikçi yöntemler araştırılır. Yapılan araştırmalar sonucunda öğrencilerin seviyelerine göre çözümler belirlenir.

7. SIRAMI SAVDIM: Kübra Nur TÜRKER (Matematik Öğretmeni)

Olası durumları belirlemek ileri ki seviyelerde bir olayın olma olasılığını hesaplayabilmek için temel teşkil etmektedir. Olasılık kuramı oyunlardan doğduğundan örnek uzayı belirlemede oyunların etkisinin olup olmadığını görmek de önemli olacaktır. Bu proje ile öğrencilerin oyun oynayarak bir olaya ilişkin olası durumları belirlemesinde geleneksel yönteme göre etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Geliştirilecek olan bu oyun sayesinde öğrenciler günlük yaşamın içinde olasılıklı düşünme becerisini kullanma gayreti içine girecektir. Öğrencilerin oyunu kazanmak için vereceği karar, aslında oyunda olasılıkları düşünüp vereceği karara bağlıdır. Bu durum ise öğrencilerin olasılıklı düşünme seviyeleri ile doğrudan ilişkilidir. Veriler başlangıç sınavı ve bitiş sınavı ile toplanır. İki sınav arasında ise geliştirilen materyalin uygulaması yapılır. Elde edilen veriler birbirleri ile karşılaştırılarak anlamalı olup olmadığına karar verilir ve araştırmadan elde edilen sonuçlar çıkarılır. Öğrencilerin oyun oynayarak bir olaya ilişkin olası durumları belirlemesinde geleneksel yönteme göre etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Özel durum çalışması yöntemi kullanılır. Veriler gözlem yolu ile toplanır ve mülakat yapılır. Elde edilen veriler tablo ve grafiklerle uygun şekilde sergilenir.

8. AKILLI KART : Kübra Nur TÜRKER (Matematik Öğretmeni)

Matematik konularına karşı öğrencilerin ilgisini çekmek onları soru çözmeye teşvik etmek ve öğrencilerin matematikle olan uğraşlarını ilgi çekici hale getirmek amaçlanmıştır. Materyal hazırlanmadan önce sınıf gözlemlenecek, kaç öğrencinin derse isteyerek katıldığı, soruları çözme durumu her şey not edilir. Ardından materyal hazırlanır. Öğrencilerin ilgisini çekecek şekilde soru çözmeye teşvik etmek için soru kartları hazırlanır ve bu kartların cevapları başka kartlara yazılır. Seçtiği kart sisteme takılacak eğer doğru kartı seçmiş ise sistemden sürpriz bir şekilde bu anlaşılır. Hazırlanan bu materyal sınıf ortamına getirilerek ders işlenir ve ders gözlenir. Derse katılımı nasıl etkiledi, sorulara doğru cevap veren öğrenci sayısı arttı mı? Materyalin öğrenci üzerindeki etkileri materyalsiz ortama göre nasıl olduğuna dair elde edilen veriler uygun tablo ve grafiklerle ifade edilir.

9. MATEMATİK BASKET: Kübra Nur TÜRKER (Matematik Öğretmeni)

Bu proje ile hem zeka oyunu niteliğinde bir materyal ile öğrencileri düşündürmek hem de tam sayılarda işlem yapabilmeleri hedeflenmiştir. Tam sayılarla toplama çıkarma yapmak önemli bir husustur. Zira ilkokul yıllarından beri öğrendikleri ?küçük sayıdan büyük sayı çıkmaz? bilgisi öğrencilerde ileriki yıllarda kavram yanılgına sebebiyet vermektedir. Araştırmada aynı büyüklükte tahtalar kullanılacak kimileri pota niteliğinde delinecek kimilerine basket topu çizilir. Basket topunun içine bir tamsayılarda toplama çıkarma sorusu yazılır. Potaların yanına da birer cevap yazılır. Amaç 20 sıra dizilmiş tahtalar arsından hem basketi bulmak hem de basketteki işlemin cevabını doğru pota ile eşleştirmektir. Hazırlanan materyal sınıf ortamına getirilmeden önce ders öncesi öntest yapılarak öğrencilerin tamsayılarda zihinden işlem yapma becerisi ölçülür. Uygulama yapıldıktan sonra ise son test yapılacak ve sonuçlar kıyaslanır. Aynı gerekirse zamanda belirlenen öğrenciler ile materyal varken ve yokken dersin nasıl işlendiğine dair mülakatlar yapılır. Elde edilen verilerin ön test ve son testleri değerlendirilerek uygun tablo ve grafiklerle sergilenir.

10. ŞANS ÇARKI: Kübra Nur TÜRKER (Matematik Öğretmeni)

Bu kapsamda öğrencilerin daha az olasılıklı ve daha fazla olasılıklı olayları ayırt etmesini sağlamak ve geliştirilen oyunun bu amaca ulaşmadaki etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. Böylelikle öğrenciler günlük hayatın her yerine yerleşmiş olan olasılığın farkına varacak ve alacağı kararlarda olasılığı kullanabileceklerdir. Bireylerin ve özellikle öğrencilerin olasılıklı düşünme becerilerin belirlenmesi ve geliştirilmesi elzemdir. Bu çalışma 8. Sınıf öğrencilerine uygulanır ve araştırma da özel durum çalışması yöntemi kullanılır. Veriler başlangıç sınavı ve bitiş sınavı ile toplanır. İki sınav arasında ise geliştirilen materyalin uygulaması yapılır. Elde edilen veriler birbirleri ile karşılaştırılarak anlamalı olup olmadığına karar verilir ve araştırmadan elde edilen sonuçlar çıkarılır.

TASARIM PROJELERİ:

11. SENSÖRLER İLE GÜVENLİ CAMLAR: Semanur ALTUN (Bilişim Teknolojileri Öğretmeni)

Her ebeveynin en büyük endişelerinden biri de çocuklarının evde açık kapılardan çıkması ya da açık pencerelerden sarkmasıdır. Özellikle ailelerin dikkatsizliği, çocuklarının merakı ile birleşince tehlike daha da artmaktadır. Bu projede amaç sensörler aracılığıyla kendiliğinden açılıp kapanabilen bir pencere düzeneği geliştirmek ve çocuğun düşme tehlikesini ortadan kaldırmaktır. Bu amaçla gerekli karton tahta yapıştırıcı strafor, renkli yapışkanlı kağıtlar ile ev evin oda maketinin yapım aşamasına geçilir. Servo motor, mesefa algılayıcı zil sensörü açma kapama düğmesi gibi sensörler ile bir pencere düzeneği geliştirilir. Sistem mesafe algılayıcı ile çocuğu gördüğü anda devreye girer pencere servo motor sayesinde kapanır ve zil sensörü uyarı verir. Bu sayede farklı odada olan aile bireyleri zil sensörü ile uyarılarak pencere düzeneği kapanır ve çocuğun camdan düşme tehlikesi ortadan kalkmış olur.

12. MÜBAREK YERLERİ GEZİYORUM: Emre AYDIN (Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni)

İslamın beş şartından biri de hac ibadetidir. Müslümanlar hep beraber, dilleri, renkleri, ırkları, kültürleri farklı da olsa, gönülleri bir, niyet ve gayeleri bir, milyonlarca mümin birlik ve beraberlik içerisinde eşit seviyede hac ibadetini yerine getirirler. Hac ile kimse kimseden üstün tutulmaz, herkes aynı giysileri giyer, makam ve mevki gibi farklar ortadan kalkar. Bu bakımdan hac, birlik ve beraberliğin sağlanması adına önemlidir. Bu projede hac ibadetinde gidilmesi gereken mekanların gösterildiği maket tasarlanır. Bunun için öncelikle kağıt üzerine kutsal topraklardaki mekanların taslak çizimi yapılır. Daha sonra çizilen taslak maket haline dönüştürülür. Çünkü maketteki görseller insanların o topraklara gitmeden mübarek topraklara aşina olmalarına ve zorluk yaşamamalarına katkı sağlayacaktır. Bu makette hangi ibadetin ne zaman hangi mekanda yerine getirileceği gösterilir.

13. TÜRK TARİHİNDE USTURLAP: Gülşah YILIKOĞLU (Sosyal Bilgiler Öğretmeni)

Bu proje ile tarihsel süreçte kullanılan usturlabın gök bilimine katkılarını, önemini ve astronomi biliminin gelişmesindeki katkılarını ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Astronominin gelişmesinde, ibadet saatlerinin, yönlerin belirlenmesi için Türk ? İslam bilim adamları tarafından usturlap geliştirilerek kullanılmıştır.

Usturlap, astronomi biliminin gelişmesi, daha kesin ve net bilgilere ulaşması için kullanılan tarihi bir ölçüm cihazıdır. Diğer adı ? yıldız tutan ? olan usturlap hem bir hesap makinesi, hem bir pusula, hem bir zaman ölçer, hem de uzaklıkölçer olarak kullanılır. Bu nedenle en önemli yanı neredeyse bir bilgisayar gibi çalışmasıdır. Birçok astronomi problemi de usturlap kullanılarak çözülmüştür. Bu doğrultuda projede problemi tanımlama ve kaynak tarama çalışmaları neticesinde, ulaşılan bilgiler doğrultusunda, eldeki materyaller ( karton pipet dürbün?) kullanılarak hangi enlem üzerinde olduğumuzu gösteren bir usturlap tasarımı yapılır

14. ANADOLU HEP DOPDOLU: Osman KÜÇÜKUSTA (Sosyal Bilgiler Öğretmeni)

Projede ülkemizin tarım alanında ne kadar zengin bir yapıya sahip olduğunu göstermek amaçlanmıştır. Bu sebeple Anadolu´nun hangi bölgesinde hangi tarım ürünleri yetişiyor araştırılır,bu ürünlerin yetişme koşulları üzerinde durulur ve ürünlerin yetiştiği bölgeye göre bir liste yapılır. Bir buçuğa bir metre ebatlarında ahşap ya da tahta bir zemin elde edilerek bu zemini kaplayacak bir Türkiye siyasi haritası elde zeminin üzerine çizilir. Daha sonra Türkiye´nin yedi bölgesinde yetiştirilen ve listesi yapılan önemli tarım ürünlerinden örnekler bulunur. Bu tarım ürünleri yoğun olarak yetişen bölgelerin üzerine yapıştırılır. Türkiye´nin hemen her bölgesinde tarımı yapılan bir ürün bulunacağı için bu işleme haritanın üzeri tamamen kaplanıncaya kadar devam edilir ve proje tamamlanır. Öğrenciler hem tarım ürünlerimizi tanımış hem de ürünlerimizin hangi bölgede yetiştiklerini öğrenmiş olur.

15 . İLK ÇAĞDAN GÜNÜMÜZE: Osman KÜÇÜKUSTA (Sosyal Bilgiler Öğretmeni)

Proje amacı öğrencilere İlk çağ medeniyetlerinden günümüze kalan eserleri ve aletlerin tasarımları, maketleri yardımıyla konuyu görsel olarak anlatabilmek ve konuya dikkat çekmektir. Projenin öncelikli amaçlarından bir tanesi bu zorluğu aşmak ve kalıcı öğrenmeyi somutlama yardımıyla sağlamaktır. Tabiki bir diğer amaç da konunun eğlenceli hale getirilmesidir. Bunun için öncelikle ilk çağ medeniyetleri ile ilgili detaylı bilgiye sahip olmak için araştırmalar yapılır. Onlardan kalan eserleri de detaylıca incelenir. Bu eserlerin o dönemde hangi amaca hizmet ettiği, günümüzde bu eserlerin yerlerini hangi eserlerin aldığı incelenir. Konu öğrenildikten sonra bu dönemden kalan mimari eserler ve aletler de araştırılıp incelenir. Daha sonra her medeniyete ait bir eseri (Sümerler:Ziggurat,Babiller:Babilin Asma Bahçeleri,Lidyalılar:Para,Hititler:Güneş Kursu vb)maket halinde tekrar inşa ederek bir kompozisyon oluşturulur ve proje bitirilir.

16. DÖNÜŞÜYORUZ: Mehmet Sakı (Matematik Öğretmeni)

Bireylerin ve öğrencilerin tasarruflu olmaya ve israf yapamaya özen göstermeleri için bu bilince sahip olmaları gerekmektedir. Bu bilincin kazanılması için bir farkındalık oluşturmak gerekmektedir. Bu yüzden de yapılacak olan bu projeyle öğrencilere geri dönüşümü kazandırmaya çalışılır. Bu kapsamda tasarrufa ve geri dönüşüme dikkat çekmek için atılan ya da işe yaramayan malzemeler kullanılarak günlük hayatta bireylerin işine yaracak forma dönüştürülür. Değişik mekanlarda, depolarda atılmak üzere saklanan veya kullanılmayan malzemeler toplanarak günlük hayatta kullanabileceğimiz forma dönüştürülür. Toplanan malzemeler grup üyeleri ile değerlendirilerek bu malzemelerden neler yapılabileceği konusunda beyin fırtınası yapılır. Grubun ortaya atmış olduğu fikirler doğrultusunda en iyi fikir ya da fikirler seçilerek hayata geçirilir.

17. OYUNMATİK: Mehmet Sakı (Matematik Öğretmeni)

Dersi sıkıcı ve monoton halden çıkarabilmek amacıyla oluşturduğumuz bu projede oyunlara ve zeka sorularına yer verilir. Öğrencilerin uygun stratejileri kullanıp kullanamadığı gözlenir ve uygun stratejiler öğretilmeye çalışılır. Öğrencilere matematiğin hayatımızla ne kar iç içe olduğunu, ayrılamaz bir bütün olduğunu anlatmaya çalışılır. Tek kişilik iki kişilik ya da takım oyunu seklinde oynayabilecekleri oyun düzenekleri, oyun kartları, oyun maketleri gibi derste kullanılabilecek materyaller hazırlanıp belli yönergeler eşliğinde öğrencilere sunulur. Eksik ve olumsuz yönleri varsa düzeltilerek sorunlar giderilmiş olur. Hazırlanan oyun düzenekleri, oyun kartları, oyun materyalleri gözlemlenir. Gözlenebilecek olumlu sonuçlar doğrultusunda materyaller derslerde daha çok ve daha sık bir şekilde kullanmaya özen gösterilir.

18. SESLERE DOKUNUŞ: Fatih GÜNAY (Müzik Öğretmeni)

Çeşitli müzik aletlerini tanımak çocukların ilgi ve yeteneklerini ortaya çıkartmada önemlidir. Bu bağlamda çeşitli materyaller (pet şişe, plastik bidon, karton, mukavva, kontraplak, metal kapaklar, paket lastiği) kullanarak gitar, marakas, davul, kanun, ksilefon, def ve benzeri gibi çeşitli sesler çıkartabilen, orjinallerine benzetilerek çeşitli müzik aletleri yapılır. Büyük boy, içi boş, plastik bir çamaşır suyu bidonunun ön yüzeyine yuvarlak bir delik açılır. Teller bu deliğin üzerinden geçecek şekilde bidonun üst ve alt kısımlarına bağlanarak gerilir. Tellerin bağlantı kısımlarına yükselti konularak tellerin bidona değmemesi sağlanır ve bu şekilde tellere dokunulduğunda teller titreşip ses çıkartır. Yine birbirinden farklı uzunluklarda ahşap odun bloklar kesilir. Bu bloklar küçükten büyüğe doğru bir zemin üzerine vidalanıp tutturulur. Bu odun bloklara vurmak için bir tarafı yuvarlak çubuklar yapılır ve müzik aletleri bu şekilde tamamlanır.

İNCELEME PROJELERİ

19. MATEMATİK VE DOĞA: Mehmet SOYLU (Matematik Öğretmeni)

Matematiği soyut gören öğrenciler matematiğin doğa ile bağlantısını görünce öğrencilerin ilgisi ve sevgisi artacaktır. Ünlü bir matematikçinin söylediği gibi Kainat matematik dilinde yaratılmıştır. Bu sözü baz alarak öğrenci kendi düşünceleriyle aklına gelen doğada çevrede uzayda matematiğin sanatını ispatlamayı kendine amaç edinmiştir. Böylece matematiğin yaşantımızdaki değerini kendi gözleriyle görmüş olur ve bu verileri gözlemlerken merak duygusunu ve matematiğe bakışını olumlu yönde arttırmış olur. Bunu sağlamak için öğrenciler doğadaki ağacın yaprağından, gezegenler, altın oran, insan vücudu ve akla gelen her türlü doğa yapısı ve olayından araştırma yapıp bu araştırmaların matematik ile bağlantısını kurar. Daha sonra bu bağlantıyı kendi cümleleriyle renkli karton kağıtlara resimlerle beraber hazırlayıp matematik köşesi yapar ve tüm öğrencilerin bu çalışmayı görmesini sağlar.

20. OSMANLI TÜRKÇESİNİ ÖĞRENİYORUM: Tayfur DEMİRALİ(Türkçe Öğretmeni)

Bu proje ile amaç öğrencilerin dil ve kültür mirasımızı zenginleştirerek öğrenmelerine yardımcı olmaktır. Bu sayede öğrenciler kültürlerinin önemli bir parçası olan Osmanlı Türkçesi hakkında bilgi sahibi olacaklar hatta eski yazıları okumaya başlayabileceklerdir. Bu proje sonunda ortaya çıkan eserlerle öğrencilerin Osmanlı Türkçesine olan ilgileri artacak ve dil ve kültür birikimleri zenginleşecektir. Bu zenginlik onların sosyal yaşantılarına da yansıyarak öz benlik ve kendine güvenme duygularının gelişiminde de önemli bir yer tutacaktır. Günlük hayatta kullandıkları birçok sözcüğün gerçek manasını anlayacaklardır. Önünden geçerken farkına varmadıkları ya da okuyamadıkları Osmanlı Türkçesiyle yazılmış eserleri artık okuyabilmenin mutluluğuna erişebileceklerdir. Bu projeyle öğrencilerimin dil ve tarih mirasına olan ilgilerinin arttırılmasıyla öz benlik gelişimine katkı sağlanması amaçlanmıştır. Yapılan bu araştırmalar sonucunda elde ettikleri bilgilerle Osmanlı Türkçesi ile yazılmış metinler oluşturulacaktır. Bu metinlerden Osmanlı kültür mirasının önemli bir parçası olan mezar taşı işlemeciliğinin ahşap yakma sanatıyla bir mezar taşı ortaya çıkarılacaktır.

Haber: Hilmi Kanık