Hilal YILDIRIMHAN


BESMELEYLE BAŞLAMAK

köşe yazısı


                                                    BESMELEYLE BAŞLAMAK

Kaynaklarda “ Okumaya veya herhangi bir işi yapmaya Yüce Yaratıcı'nın adıyla başlamak, Allah tarafından Hz. Peygamber'e (s.a.s.) vahyedilmiş bir edep ve saygı kuralı”  olarak geçmektedir.(1)

  1. Kuran okumaya başlarken besmele çekilmelidir.
  2. Bir işe başladığında besmele çekilmelidir.

Besmele yani rahman ve rahim olan Allah’ın adıyla başlandığında işlerin yolunda gideceği, Allah’ın yardım edeceği şeytanın karışmayacağı hakim olan inançtır. Doğrudur ve insanı son derece güvende hissettirir.

 Besmele çekmenin   anlam ve önemi üzerinde biraz düşündüğümüzde “ Sürekli bir dil üzerinden tekrarlanan, özellikle de kültürler açısından bakınca, yabancı bir dil üzerinden, hatta günlük yaşamda her an tekrarlanan bir düstur halinde kullanılan bir ifadenin bir anlam içermesinin ötesinde yaşanan ve yaşamın tüm alanları içinde olan şeylerle bir bağlantısının olması gereklidir.” (2) 

Bu şekilde biraz daha geniş düşündüğümüzde Besmele çekmek bir edep ve saygı kuralından fazlası, iki unsur söz konusu. 

Birincisi Allaha güvenmek, İkincisi güvenilir insan olmak. Bu güvene dayalı diyalogda  eylem ve söylemlerin sorumluluğunu almaktır. 

Yaptığın işin veya söylediğin sözün Allah adına doğru olacağının Allah ile beraber olduğunun, O'nun yardımını talep ederek iş yaptığının şuurunda olmak. Şöyle ki ; 

Besmeleyle başladığım  okumalarımda bütün ön yargılarımdan ve egolarımdan arınacağımın sözü.

Besmeleyle başladığım  işimi en doğru biçimde yapacağımın sözü.

Besmeleyle başladığım tüm söylemlerimde doğru konuşacağımın sözünü.

Besmele çekip ayağını boşluğa basmak Allaha güvenmek değildir. 

Besmele çekmek, ayağını doğru ve sağlam basıp Allah’ın desteğini ummaktır.

Hz. Süleynanın sebe melikesine yazdığı mektup Bismillahirrahmanirrahim ile başlamıştır.

“Rahman ve Rahim olan Allah'ın adına! Bana baş kaldırmayın, teslimiyet gösterip bana gelin, diye (yazmaktadır).”Hz. Süleyman ile Sebe Melikesi arasındaki diyalog bir nevi tebliğ ve güç gösterisidir. Hz. Süleyman bu gücü Allah adına bir faaliyette bulunmaktan alır.

Bu bağlamda düşünüldüğünde işine ve sözlerine besmeleyle başlayan her eylem ve söz sahibi hangi meslek grubunda olursa olsun işini en doğru ve en  iyi şekilde yapma bilincine   girecektir. Bu anlamıyla kullanıldığında bütün doğru işler yapıldığından kapılar açılır.

Çünkü  Rahman ve Rahim olan “şefkat ve merhamet eden, acıyan” Allah’tır. Ne yaptığını ve yapmakta olduğunu bilen Allah’tır. Öyleyse her şeyde, her durumda onunla başla. Allahtan korkma . Allah’ın ilkeleriyle hareket etmemenin sonuçlarından kork. Yaratıcının ilkelerine sahip çık. Çık ki  Allah’ın rahmet ve bereketi üzerine olsun. 

 

 Selam ve saygılarımla. 

 

 

(1) lbayrak, M. (2020). Hayatın İçinde Olarak Tanrı/Allah ve Hayat: Besmele ve İnsanın Etik-Estetik Oluşum Resmi. Tabula Rasa: 

(2) kuran-ikerim.org/besmeleyle-ilgili-bazi-meseleler