Prof.Dr.Necati AĞIRALİOĞLU

Tarih: 23.06.2024 11:29

ÇAYKARA- DEMİRKAPI’YA BİR YÜRÜYÜŞ YOLU

Facebook Twitter Linked-in

Çaykara- Demirkapı köyü sınırları içinde Balık Gölü (adı yanlışlıkla Balıklı Göl olarak anılmaktadır), Aygır Gölü, Sarı Göl,  Küçük Göl, Kara Göl, Çifte Göller ve Pirömer Gölü gibi krater göllerinin olduğu bilinmektedir. Çifte Göller ve Pirömer Gölü Şekil-1’de görülmektedir.

                                        Şekil-1: Çifte Göller ve Pirömer Gölü

Bu göllerin içinde araba ile ancak Balık Gölü ve Aygır Gölüne ulaşmak mümkündür. Araba yolu olmadığı için şimdilik diğerlerine ulaşılamamaktadır. Bölgeye gelen yerli ve yabancı insanlar genellikle Balık Gölünü ve Aygır Gölünü ziyaret eder ve çoğunlukla bunların kenarında piknik yaparlar. Şekil-2’de Balık Gölü ve Şekil-3’de Aygır Gölü görülmektedir.

Şekil-2: Balık Gölü

 

                                          Şekil-3: Aygır Gölü

YÜRÜYÜŞ PARKURU GEREKLİ

Aygır Gölünün pek yakınında Sarıçiçek Dağı zirvesi ve Sarıçiçek Gölü (Sarı Göl) bulunur. Sarıçiçek dağı zirvesi 2926 metre yüksekliği ile adeta bütün vadiye tepeden bakar. Hemen yanında sarı çiçekler ortasında şirin bir görüntüsü olan Sarıçiçek Gölü yer alır. Bu dağ ve göl adlarını yaz döneminde burada açan sarı çiçeklerden almıştır. Sarı Gölün çok güzel manzarası vardır. Şekil-4’te de Sarıçiçek Gölü görülmektedir.

Şekil-4: Sarıçiçek Gölü

Aygır Gölü üst tarafındaki araba yolundan Sarıçiçek Gölüne ulaşmak üzere yapılacak bir yürüyüş yolu uzunluğu Şekil-5’te de görüldüğü gibi 1380 metredir. Kısaca bu iki göl arasında yapılacak bir yürüyüş parkuru yaklaşık 1,5 kilometre uzunluğunda olacaktır. Bu mesafeyi, saatte 6 kilometre hızla yürüyen bir kişi veya grup 10 dakikada alabilir.

                                         Şekil-5: Aygır Gölü ve Sarı Gölü birbirine bağlayacak Yürüyüş Yolu

Aygır Gölünün rakımı 2740 metredir. Üst tarafındaki araba yol ayrımından başlayacak yürüyüş yolunun başlangıç noktasının rakımı 2800 metredir. Sarıçiçek Gölünün rakımı ise 2900 metredir. Sarıçiçek Dağının Zirve rakımı ise 2926 metredir. Bu tepeden açık havalarda bütün vadilerin cazip manzaraları yüksekten seyredilebilir. Şekil-6’da sol üst köşede Sarıçiçek Dağı Zirvesi görülmektedir.

Şekil-6: Demirkapı Köyü ve Sarıçiçek Dağı zirvesi

 

 

 


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —